Poluarea si calitatea aerului

Alergii si probleme de respiratie

Sinusurile sunt cavitati goale in craniul uman, care sunt absente la nou-nascuti, dar se dezvolta pe deplin in jurul varstei de 8 ani si ajung la dimensiunea completa pana la pubertate.
Rolul sinusurilor este a creste umiditatea aerului respirat, contribuie la rezonanta sunelor in timpul vorbirii si in secretia de mucus.

Mucusul prinde virusi, bacterii, ciuperci si particule de praf, astfel incat acestea sa nu provoace probleme. Cele mai multe dintre acestea vor fi inghitite si ajung in stomac unde acidul sucurilor digestive ucide agentii patogeni. Mucusul va fi digerat si apoi excretat. O mica parte a mucoasei va fi indepartata prin tuse sau scuipare.

Probleme cu sinusurile
Frecvent, acestea pot fi iritate de praf, polen si poluarea aerului, rezultand in simptome de alergie.
Sinusurile pot fi, de asemenea, infectate cu virusi, bacterii sau chiar ciuperci. In timpul primelor sapte pana la zece zile de infectie, un virus este, in general, determinat a fi cauza, iar antibioticele nu sunt de obicei necesare in acest timp. Noua din zece persoane cu infectie a sinusurilor se vor recupera fara un medicament farmaceutic.

Simptomele unei infectii ale sinusurilor:

  • Congestie nazala
  • Secretii nasale
  • Dureri facial
  • Durerea dintilor
  • Durere de cap
  • Durere de gat
  • Tuse
  • Febra

Factorii de risc pentru infectia sinusurilor cronice:

  • Fumatul
  • Expunearea la fumul de tutun (fumat pasiv)
  • Alergii la polen
  • Poluarea aerului, in special a celor care locuiesc in zone cu poluare ridicata a automobilelor
  • Sensibilitatea la lactate, care poate provoca inflamatia sinusurilor
  • Sensibilitatea la grau si gluten, care poate cauza inflamatia sinusurilor
  • Sistem imunitar slabit datorita medicamentelor sau lipsei unei alimentatii echilibrate

Izotonic sau Hipertonic – gasiti inclusiv sprayuri nazale cu continuturi diferite de apa de mare.
Izotonic este similar cu concentratia de NaCl din sange de 9g / L.
Hipertonic de 15 g/L dar pana in 30g/L de la 30g incepe sa devina daunatoare. La 15g ajuta la motilitatea ciliilor si in raceala.

Mentinerea sanatatii sinusurilor este cruciala pentru sanatatea generala si bunastarea.
Majoritatea infectiilor sinusale incep ca o raceala, o infectie a cailor respiratorii superioare.
-Prin urmare, prevenirea unei raceli, cauzata de un virus, este esentiala pentru prevenirea infectiilor sinusale. O dieta echilibrata va ajuta sa va mentinetii un sistem imunitar puternic.
-Daca este implicata o alergie alimentara, atunci acest aliment trebuie evitat. Evitati in primul rand lactate si apoi glutenul. Majoritatea oamenilor au o oarece intoleranta la aceste alimente, pentru ca nu pot fi digerate in intregime, corpul uman neavand enzimele necesare.
-Evitati zonele poluate sau cu polen sau alti alergeni.
-Utilizarea la 2-3 zile a vaselor Neti pentru curatarea nasului si a sinusurilor de praful si alergenii din atmosfera, in special daca traiti intr-un oras

Eu folosesc modelul acesta comandat din sua: https://www.healthandyoga.com/stelokleen-neti-pot-pure-neti-salt-25-packets
Am gasit acelasi model si pe un site din germania: https://www.satnam.de/en/neti-pot-stainless-steel.html
Va recomand sa il luati din germania fiind in spatiul ue, nu veti platii taxe suplimentare si ajunge si mult mai repede.
Este foarte usor de folosit, este suficient de mare 500ml majoritatea au cam 100ml si are forma ideala. Poti pune apa si sarea le amesteci apoi il pui putin pe foc sa-l aduci la o temperatura ideantica cu corpul, eu il testez cu degetul mic, daca il pot tine in apa comfortabil e ok, si la final vars putina apa pe incheietura mainii.

Dupa ce terminati pliculetele – au 5g de sare pentru 500ml cat are vasul – puteti comanda sare pura. NU folosit sare din comert care contine iod si alte impuritati.
Am mai incercat si cu sare neiodata sau altele si sincer va recomand sarea pura farmaceutica din link-ul de mai sus. Sare normala contine diverse impuritati in ea si de fiecare data am simtit diverse senzatii si ceva discomfort dupa, lucru care nu sa intamplat niciodata cu sarea pura din link-ul de mai sus.

Folositi un filtru nasal daca trebuie sa stati sau sa treceti prin zone cu alergeni sau multa poluare.
Varianta simpla este buna in speacial pentru alergeni, si este foarte respirabila.

Varianta cu filtru de carbon activ este buna pentru poluarea din orase mari produsa de masini, dar trebuie sa tineti cont ca se respira un pic mai greu prin el.
Dupa ce le-am folosit o vreme pot spune ca sunt incomode si nu prea le recomand decat daca aveti faceti alergie la polen sau altceva.

Respiratul adanc dauneaza grav sanatatii.

Din estimarile Organizaţiei Mondiale a Sanataţii, 68.000 de persoane mor anual in Uniunea Europeana din cauza oxizilor de azot emişi de motoarele diesel. Agenţia Internaţionala pentru Cercetarea Cancerului a aratat ca noxele generate de motoarele diesel sunt cancerigene pentru oameni.

Particulele cu dimensiunea de sub 2.5 microni sunt suficient de mici incat pot patrunde prin plamani in sange unde cauzeaza inflatie, intrucat corpul le ataca si incearca sa scape de ele.

Betigasele si lumanarile parfumate, majoritatea spray-urilor – emit particule toxice de marimea de 2.5 microni.

Va recomand urmatoarele filtre:

https://www.ikea.com/ro/ro/cat/produse-pentru-calitatea-aerului-49081/
La ikea se gasesc filtre la un pret rezonabil. Cand va decideti sa cumparati un purificator interesati-va cat costa filtrele si daca se gasesc, pentru ca trebuie schimbate odata la 6 luni si in cazul unor branduri costa exagerat si/sau nu se gasesc.

Purificator de aer Xiaomi este un filtru de aer cu sensor de poluare pentru particule de 2.5 microni integrat – este in 3 versiuni de pret in functie de suprafata pe care trebuie sa o acopere.
Este foarte popular, se gasesc la majoritatea magazinelor online filtre de schimb, si poate fi si integrat intr-un sistem de automatizare sau poate fi urmarit de pe telefon.

Experţii spun ca expunerea la oxizii de azot genereaza şi alte probleme de sanatate, fiind asociata cu greutate scazuta la naştere şi boli mintale la copii. Alaturi de oxizii de azot, motoarele diesel emit şi particule fine care sunt la fel de nocive – ele patrund in plamani şi cauzeaza boli respiratorii precum bronşita şi emfizemul şi duc la agravarea bolilor de inima.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.