Obiceiuri sanatoase pentru mai multa energie si vointa

1. Culcate de la 10PM
Corpul nostru functioneaza dupa un ritm circadian. Ciclul de veghe si somn este in stransa legatura cu temperatura corpului, cu cat aceasta scade starea de somnolenta apare, si cu cat este mai cald devenim mai activi. Acest lucru in nod natural ar corespunde cu apusul soarelui, respectiv rasaritul soarelui.  In jurul orei 4:30 se atinge cea mai scazuta temeperatura apoi incepe sa creasca.
Ideal ar fi sa dormim cel putin intre 10PM si 2AM. Secretia de melatonina este cea mai puternica intre orele 22 si 4, acesta fiind un puternic antioxidant si anticancerigen.

2. Limiteaza accesul rapid la internet
Limiteaza-ti accesul la site-uri de internet gen Facebook, Twitter, Instagram etc care iti ofera imagini si informatii noi la swipe.
Acestea provoaca dependenta prin frecventa, stimuland secretia de dopamina cu fiecare imagine sau informatie noua primita. Timpul intre actiune si recompensa este extrem de mic. Accesul zilnic de sute de ori al telefonului cu astfel de aplicatii, duce la desentizarea receptorilor de dopamina si vei fi din ce in ce mai putin motivat sa faci actiuni ce nu ofera o recomansa pe loc. Va deveni greu sa fii motivat sa fi concentrat ore in sir pe un proiect care nu ofera o recompensa pe loc.

3. Mediteaza zilnic
Pe langa efectele medicale benefice deja documentate ca scaderea tensiunii, reducerea stresului etc, meditatia zilnica conduce la calmarea activitatii mentale continue : trebuie sa fac asta, trebuie sa fac aia, ce sa mananc, de ce nu am primit nici un like pe facebook in ultimele 5 minute, etc. Exista o seciune din creier care a fost identificata ca genereaza acesta activitate constanta in creier : ganduri despre sine, despre cum ne percep alte persoane, reflectarea la trecut si ingrijorarea despre viitor.
Meditatia a fost demonstrata ca reduce activitatea in acesta zona a creierului. O parte din acesta zona este responsabila pentru reactivitate emotionala, ca atunci de ex cand ne dorim o gratificare rapida : fumat, ceva dulce, facebook etc.
Reducand activitatea in acesta zona, meditatia linisteste mintea orientata spre gratificare imediata, o minde lipsita de concentrare, nerabdatoare, anxioasa.



4. Exercitii fizice zilnic
Nu doar pentru aspectul fizic ci pentru efectele fiziologice si mentale. Invatare mai buna, reduce stresul, imbunatateste dispozitia, concentrarea, reduce ADHD.


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.