Mancarea si capcana placerii – zahar, sare si ulei

Bolile cauzate de excese alimentare : diabet, hipertensiune, boli  autoimune – erau boli rare, doar regii si reginele le aveau pentru ca erau singurii care isi permiteau excesul alimentar, care duce la aceste probleme.

Majoritatea produselor alimentare procesate contim substante ce stimuleaza secretia de domanina, care este mecanismul generator de placere in creier.
Aceste substante includ zahar, grasimi si sare. Ideal ar fi sa ne indepartam de produsele de origine animala care sunt procesate si au adaugate zahar, grasimi si sare si sa ne indreptam spre mancaruri integrale.

Din cauza ca pentru majoritatea oamenilor isi obtin aproximativ 90% din caloriile consumate zilnic fie din produse de origine animala sau alimente procesate, ideea de a renunta la aceste este coplesitoare, pentru ca esential renunti aproape la tot ce obisnuiai sa mananci.

Ce ar trebui sa manancam ? Fructe, legume, leguminoase : fasole, linte, amidon : cartofi, cereale putin procesate gen orez integral, faina integrala, cantitati mici de seminte.
Este intradevar o schimbare radicala prin care schimbam cauza nu doar incercam sa remediem efectele.

Fiindca am evoluat dea lungul timpului ca si oameni intr-un mediu in care nu aveam mancare din abundenta, avem un program genetic care detecteaza si favorizeaza alimentele cu un continut mare de calorii. Stramosii care au supravietuit sunt cei care gaseau si mancau mancaruri cu un continut caloric mare  sunt cei care au supravietuit, s-au reprodus si si-au transmis genele mai departe.

Dupa ce constientizam ce schimbare trebuie sa facem, este mai usor sa schimbam mediu din jurul nostru decat sa folosim vointa pentru ca aceasta consuma multa energie. Nu tineti mancaruri procesate sau de origine animala in casa, pentru ca atunci cand sunteti obosit, le veti manca.
Momentul cel mai prost de a decide ce sa mancam este cand ne este foame. Asigurate ca ai in casa mancari sanatoase.
Creierul si programele genetice din corp nu sunt prea incantate atunci cand ardem grasimile pe care sa chinuit sa le stocheze, pentru ca acele programe sunt unele vechi care nu au avut timp sa fie actualizate la realitatea din ziua de azi. Vei primii mai multa dopamina si mai multa placere daca vei manca ceva dens caloric. Ne luptam cu 1 bilion de ani de evolutie.

Jumate de kilogram de salata contine doar 100 de calorii, ca sa supravietuim ar trebui sa mancam 10 kilograme pe zi. Daca am incepe de la 6 dimineata am manca toata ziua si toata noaptea nu am putea sa mancam aceasta cantitate, ceea ce inseamna ca nu vom supravietui doar cu salata. Daca am manca doar salata am murii. Iar genele si creierul nostru stiu acest lucru.
Cand ii pui in fata creierului o salata, daca nu va avea altceva de mancat va merge si aia, dar nu vei primii dopamina pentru ca nu este entuziasmat de ea. Desi salata are un continut nutrivit extrem de mare, are fibre, minerale nu are o densitatea calorica mare.

Fructele au de 3 ori mai multe calorii decat salata, motiv pentru care pare a avea un gust mai bun, pentru ca primim ceva mai mult dopamina de la creier. Mai multa dopamina inseamna mai multa placere si cu atat mai mult ne va placea.
Cartofii, orezul si fasolea au de 5 ori, ceea ce inseamna ca vom avea nevoie de numai aproximativ 2 kg pe zi pentru a atinge necesarul de 2000 de calorii.

Painea alba din cauza ca este facuta din faina procesata ce are un continut mare de calorii are de 15 ori mai mult ca salata, si astfel cu doar jumate de kilogram ne putem atinge necesarul caloric si prin urmare vom fi mult mai incantati de a manca paine.

500 de calorii din paine ocupa doar o treime din stomac, 500 de calorii din cartofi vor umple tot stomacul si vom avea o senzatie de satietate. Cu cat sunt mai procesate mancarurile cu atat putem manca mai mult.
Zaharul pur este 18 ori mai puternic caloric decat o salata. Cand esti expus la asa ceva creierul secreta cantitati mari de dopamina. Prin urmare poti lua orice mancare, adaugi suficient zahar in ea, si va fi atractiva ca si mancare. Ciocolata de 25 de ori mai multe calorii ca salata, si nici nu este de mirare cat de mult ne place.
Toate aceste mancaruri procesate stimuleaza in mod artifical secretia de dopamina si placere in creier. Ca orice dependenta acum nu doar mananci pentru a obtine placerea, dar mananci si pentru a evita efectele de sevraj, de lipsa a stimulantului.

Intr-un timp foarte scurt de 30-50 de ani am schimbat extrem de mult mediul exterior, odata cu revolutia industriala, astazi avem mancareri calorice din abundenta, insa genele noastre nu au avut timp sa se adapteze.
Oamenii sunt intotdeauna entuziasmati de stiri pozitive despre ceea ce le place. Vinul contine resveratrol dar in cantitati foarte mici si provine din cojile strugurilor storsi. Daca vrei resveratrol mananca struguri, in loc de bei vin cu toate efectele lui negative asupra sanatatii.
Daca suntem nervosi este mai bine sa facem exercitii fizice sau o plimbare, daca suntem obositi sa ne culcam, si daca ne e foame o mancare integrala fara zahar, ulei sau sare ne va satisface foamea la fel de bine daca intredevar ne este foame si nu avem doar pofte.

Sursa :

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.