Beneficiile dusului cu apa rece


In trecut, apa calda era un lux, astfel incat pentru cea mai mare parte a istoriei umane oamenii s-au spalat cu apa rece.
Chiar si atunci cand grecii antici au dezvoltat sisteme de incalzire pentru baile lor publice, au continuat sa se imbaieze in apa rece pentru beneficiile pentru sanatate.
Va prezint mai jos 7 beneficii ale dusului cu apa rece :

circulatie buna

1. Imbunatateste circulatia. Buna circulatie a sangelui este vitala pentru sanatatea cardiovasculara. De asemenea, circulatia sanguina sanatoasa accelereaza timpul de recuperare de la exercitii intense si munca. Alternand intre apa fierbinte si cea rece in timpul dusului este o modalitate usoara de a va imbunatati circulatia. Apa rece face ca sangele sa se duca spre organe pentru a le mentine calde. Apa calda inverseaza procesul determinand sangele sa se deplaseze spre suprafata pielii pentru a elimina excesul de caldura. Stimularea sistemului circulator in acest fel ii mentine mai sanatosi si mai tineri pe cei care folosesc dusul rece fata de iubitorii de apa calda.

depresie

2. Amelioreaza depresia.  Cercetarile de la Departamentul de Radiologie Oncologie de la Universitatea Virginia indica faptul ca un dus rece poate stimula zona creierului numita „zona albastra” – sursa primara de noradrenalina – un produs chimic care ar putea ajuta la atenuarea depresiei.

ten si par sanatoase

3. Mentine pielea si parul sanatos. Apa calda usuca pielea si parul. Daca doriti sa evitati mancarimile si iritatia pielii reduceti temperatura dusurilor. De asemenea, apa rece poate face ca parul mai stralucitor si pielea dvs. sa arate mai sanatoasa prin inchiderea cuticulelor si a porilor.

intareste imunitatea

4. Intareste imunitatea. Potrivit unui studiu realizat in 1993 de catre Institutul de Cercetare al Trombozei din Anglia, persoanele care au efectuat zilnic dusuri reci au prezentat o crestere a numarului de celule albe din sange, ce lupta cu virusii, comparativ cu persoanele care faceau dusuri fierbinti. Cercetatorii considera ca rata metabolica crescuta, care rezulta din incercarea organismului de a se incalzi, activeaza sistemul imunitar si elibereaza mai multe celule albe din sange ca raspuns.

energie si buna dispozitie

5. Creste energia si bunastarea. Dupa un dus cu apa rece, aveti va simtiti revigorat si energizat. Inima incepe sa pompeze, iar circulatia imbunatatita a sangelui prin corp va ajuta sa scapati de letargia somnului din noaptea precedenta. Efectul dureaza cateva ore. Este aproape ca si cum ai bea un energizant fara efectele negative asupra ficatului si rinichilor. Si, desi nu a fost studiat, multi oameni jura ca dusurile reci le reduc starea de stres.

6. Creste testosteronul. Acelasi studiu realizat de Institutul de Cercetare pentru Tromboza arata ca dusurile cu apa rece cresc productia de testosteron la barbati. Nivelurile crescute ale testosteronului nu numai ca sporesc libidoul unui barbat, ci si puterea sa generala si nivelul de energie.

7. Creste fertilitatea. Testiculele nu sunt menite sa se incalzeasca prea mult. Numarul de spermatozoizi scade cand temperatura testiculelor creste. Experimentele efectuate in anii 1950 au aratat ca baile fierbinti erau un contraceptiv eficient. Barbatii care au efectuat o baie fierbinte timp de 30 de minute in fiecare zi timp de 3 saptamani au fost infertili pentru urmatoarele sase luni.

Cateva sfaturi extra

  • Folositi apa mai rece decat temperatura camerei cu 5-8 grade.
  • Adaugati ulei de eucalip daca aveti tendinta de a raci.
  • Udatati prima oara partea din varful capului – pe linia urechilor – daca nu doriti sa va udati parul
  • Faceti un dus dupa ce stati mai mult timp in zone aglomerate, nu pentru a va curata de murdarie ci pentru relaxarea sistemului nervos.
  • Preferabil folositi un cap de sus suspendat daca aveti posibilitatea sau o galeata cu apa – pentru a simula scufundarea in apa.

Sursa : https://www.artofmanliness.com/2010/01/18/the-james-bond-shower-a-shot-of-cold-water-for-health-and-vitality/

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.