La ce ora sa mananci

Mesele pe zi

Focul digestiv, ca si soarele, se afla in punctul cel mai puternic in acest moment al zilei si va fi mai potrivit pentru a digera o masa copioasa. Alimente bogate in proteine si grasimi mai greu de digeret ar trebui consumate numai in acest moment, deoarece cina ar trebui sa contina alimente mult mai usoare si portii mai mici.

7-9: Mic dejun
12-13: Pranz (aceasta ar trebui sa fie cea mai mare masa a zilei)
5-6pm Cina

Reglarea meselor in fiecare zi nu numai ca aduce o oarecare consistenta in rutina zilnica, dar, de asemenea, va face ca sucurile digestive sa curga puternic, deoarece se vor pregati pentru masa chiar inainte de a veni mancarea.

Consumul de bauturi reci este considerat a fi daunator digestiei. Gandul din spatele acestui lucru este ca stingi literalmente focul digestiv cu aceste lichide reci in timp ce sochezi sistemul. De asemenea, calitatea frigului este destul de restrictiva si va inhiba fluxul de enzime digestive esentiale si va provoca blocaje in tractul gastro-intestinal.

Ayurveda ofera o mare varietate de optiuni atunci cand vine vorba de condimente de aprindere Agni (foc digestiv). Aceste condimente culinare sunt o modalitate excelenta de a adauga o varietate meselor tale, avand in acelasi timp multe proprietati vindecatoare ascunse.

Condimentele de incalzire precum chimenul, turmericul, ghimbirul, feniculul, schinduful, coriandru, cardamomul, cuisoarele, scortisoara si piperul negru sunt excelente pentru a aprinde focul digestiv, pentru a arde toxinele si pentru a indeparta semnele de indigestie, cum ar fi gazele si balonarea. Ele pot fi adaugate la orice masa, cum ar fi supe, tocane, smoothie-uri, preparate din carne, cartofi prajiti si sote de legume.

Ghee, cunoscut si sub denumirea de unt clarificat, este foarte venerat si a fost folosit medicinal in Ayurveda de mii de ani. Stimuleaza Agni (focul digestiv) si creste atat absorbtia, cat si asimilarea nutrientilor.

Restrictia calorica

Reducerea numarului de calorii consumate si / sau cresterea activitatii fizice duce la infometare si la reducerea ratei metabolice, ceea ce produce senzatii de frig, letargie si oboseala.
Odata ce reincepi sa mananci cat mancai normal inainte, din cauza ca ai scazut rata metabolica, chiar daca mananci cat mancai inainte mult mai mult se va depune ca si grasime.

Consumul des de mancare mentine nivelul de insulina ridicat si sustine depunerea de grasime.

Postul ca si remediu

Daca in schimb alegem in loc de reducerea cantitatii de calorii, postul, nivelul de insulina scade si permite corpului folosirea energiei de rezerva stocata in grasime corporala, fara a incetini rata metabolica, din contra o va creste.

Ghrelin – hormonul foamei

Se secreta la orele cand esti obisnuit sa mananci de obicei, dar daca nu mananci timp de 2 ore, acesta scade si senzatia de foame dispare indiferent daca mananci sau nu. De ce ? Corpul isi va lua pranzul din grasimea ta corporala.

In cazul femeilor nivelul de ghrelina secretat este mai mare, motiv pentru care poftesc mai mult. Daca alegi sa mananci mai putin poftele nu vor dispare. Singura solutie pentru eliminarea lor este eliminarea completa sau postul pentru o perioada si apoi acestea dispar definitiv.

Postul intermitent

Dupa 16 ore se consuma tot glicogelul stocat in ficat si muschi. Apoi incep sa fie folosite proteinele din corp. Din acest motiv in primele zile scaderea in greutate este mai accentuata – se pierde de asemenea si apa care era stocata in tesuturile folosite.

Dupa ce insulina scade suficient de mult, corpul poate sa arda grasimi si incepe sa le foloseasca ca sursa principala de energie. Din cauza ca grasimea are o cantitate aproape dubla de energie, scaderea in greutate se injumatateste din ziua 2-3.

Autofagia („auto-consumul”) este un proces de detoxifiere pe care corpul dumneavoastra il sufera pentru a curata celulele deteriorate si pentru a regenera altele noi. O proteina numita p62 activeaza pentru a induce autofagia si este cheia pentru o imbunatatire a vietii umane in timp.

Arzi o parte din proteine ce se gasesc in corp pentru energie. Acesta este unul din cele mai mari beneficii ale postului chiar si pentru persoane cu o greutate ideala. Are efecte puternice de anti-imbatranire si de crestere a masei musculare.

Proteine care sunt arse sunt cele mai putin folositoare si anume: celule ce au fost afectate de oxidare, celule canceroase, etc.

Acest proces incepe odata ce glicogelul din ficat este consumat, dupa 12-16 ore de post. Rata de consum a proteinelor atinge maximul aici, apoi scade dupa 2 zile spre zero.
Daca scopul postului este o curatare a celulelor (detox) postul intermitent este ideal pentru a petrece cat mai mult timp in perioada initiala de post cand consumul de proteine este maxim. Pentru aceasta este suficient sa mancati o singura data pe zi la aceasi ora si ideal ar fi sa luati doar cina. De ce ? Pentru ca dimineata dupa somn daca au trecut 10-12 ore de la ultima masa deja corpul incepe sa consume grasime si ne putem folosi de acest avantaj.
Micul dejun in engleza se cheama break-fast, adica intreruperea postului.

Pericole

Riscul ultim al postului prelungit este decesul. In Irlanda in 1981 10 detinuti politici s-au infometat pana la deces protestand prin refuzarea mancarii, impotriva gurnului britanic. Acestia nu au mancat nimic intre 46 si 73 de zile.

Pericolul apare din consumarea muschiului cardiac. Desi corpul face eforturi pentru a mentine masa musculata, ceva proteine vor fi sacrificate in special la incepul postului. Cateva zile mai tarziu trece pe folosirea grasimii corporale dar cercetatorii au descoperit ca dupa inca cateva zile, consumul proteine creste din nou, chiar daca este suficienta grasime disponibila. Cand muschiul cardiac devine suficient de slabil are loc oprirea acestuia si decesul.

Posturile indelungate se pot tine de persoane supraponderale in care greutatea in exces prezinta un pericol pentru sanatate si preferabil sub supraveghere si cu acordul medicului.

Pentru marea majoritate a oamenilor, este o idee mult mai buna de a utiliza postul intermitent de repaus alimentar sau post alimentar alternativ (24 ore de hranire urmate de 24 de ore de post).

Nota: pe timpul postului se consuma lichide in mod normal (fara zahar) 2 litri pe zi. Posturi fara apa se tin doar cu aprobare medicala si sub supraveghere.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.