Filtre apa

Apa minerala/plata sau apa filtrata de la robinet ?

Apa de la robinet este apa captata din rauri – apa in care se deverseaza multiple deseuri, ingrasaminte, pesticide agricole etc – care este apoi decantata si tratata chimic. Nu prezinta virusi sau bacterii dar contine diversi contaminanti, metale grele etc. plus clor si alti derivati chimici folositi la curatare.
La acestea se mai adauga si rugina de pe conducte.

In starea in care vine apa se poate bea, dar nu este cea mai sanatoasa apa.
Ca si variante de filtrare avem:
– cana filtranta: ofera un nivel minim de filtrare al sedimentelor (mal,rugina) si particulelor mari din apa plus o filtrare a clorului si altor contaminanti, filtrele se schimba cam lunar.
– filtru multistagiu (in general majoritatea au 3 stagii): un filtru mecamic si 2 filtre de carbune – ofera o filtrare superioara canilor iar filtrele se schimba cam la 6 luni.
– filtru cu osmoza inversa: elimina complet contaminantii din apa, dar in acelasi timp elimina si mineralele. Unele au si filtru de remineralizare dar intr-o masura mica. Necesita un set de filtre multistagiu inainte, iar membrana de osmoza se schimba cam la 1 an pe langa pre-filtrele la 6 luni.

Varianta cea mai sanatoasa: beti apa minerala / plata. Singura varianta pentru a obtine o apa la fel de curata cu cea imbuteliata este osmoza inversa, care este destul de scumpa dar obtineti o apa fara minerale sau usor mineralizata.
Avem multe ape minerale in Romania cu caracteristici chimice foarte benefice pentru corp.

Filtru multistagiu de la 3M Aqua Pure

Acest filtru este ideal pentru orase acolo unde aveti apa destul de ok ca si calitate si unde problema principala este clorul si contaminarea de pe tevile de transport.
Contine un singur filtru cu mai multe stagii integrate, este extrem de usor de montat si inlocuit periodic cartusul.
Un filtru ce contine carbon activ amestecat cu argint si o membrana de 0.5 microni.

Filtru de apa, Aquator Family Duplex – pentru conectare direct la retea sub chiuveta.
Filtru de apa, Aquator Compact – nu necesita conexiuni sub chiuveta, doar se conecteaza la pipa bateriei care o aveti si doar comutati pe filtru cand vreti apa filtrata. Filtru sta pe blat / chiuevta.

Are aceasi compozitie cu cel de la 3m carbune activ amestecat cu oxid de argint, diferenta este ca cel de la aquator este sinterizat – carbonul este incalzit pana fuzioneaza si formeaza un bloc solid, mult mai rezistent decat cel presat atat la socuri mecanice cat si cu o structura mult mai compacta similara blocurilor ceramice, si care filtreaza la 0.5 microni prin porozitate – astefel are o suprafata mult mai mare decat o membrana.
Acesta este superior ca si calitate fata de cel de la 3M.

In ambele cazuri ca sa le mariti durata de viata puneti inainte un filtru de 1 micron din polipropilena pe care sa il schimbati odata la 6 luni impreuna cu cel de carbon.

Osmoza inversa
Filtreaza totul din apa – metale grele, pesticide, orice contaminant – si produce o apa demineralizata.
Aceste filtre vin si cu un cartus de remineralizare dar nu exista date despre cantitatea de minerale, in general apa este nevoie sa fie acida ca sa poata dizolva minerale.
Un dezavantaj al acestor filtre ar fi faptul ca jumatate din apa filtrata este aruncata – este necesar sa se spele continuu filtru de osmoza inversa. Apa aruncata este cea care contine toate impuritatile din apa.
Cartusul se schimba cam la 1 an de zile, si in caz ca nu este schimbat, si apa a avut multi contaminanti si membrana se infunda, cantitatea de apa aruncata creste subtantial, si in caz ca nu o monitorizati va puteti trezii cu un consum foarte mare de apa, aruncand apa incontinuu.
Exista studii pe INH (institutul national de sanatate din SUA) despre apa obtinuta prin osmoza inversa care sugereaza sa se evite consumul acesteia, fiindca poate produce mai multe probleme, deficiente de vitamina b12, probleme gastrointestinale, in caz ca este folosita la gatit inhiba absobtia mineralelor etc. – din aceste motive eu nu o recomand si nici nu folosesc. Este o apa denaturata, care nu mai este naturala.
Aparatele de masurare TDS sunt utile doar pentru a verifica functionarea membranei de osmoza inversa, si a vedea cati contaminanti reduce. Nu pot fi folosite pentru a estima daca o apa este contaminata sau nu, fiindca nu pot face diferenta intre minerale naturale si contaminanti. O apa minerala va avea un TDS mult mai mare decat o apa din osmoza, dar cea minerala va fi mult mai sanatoasa si fara contaminanti.

In ceea ce priveste consumul de apa va recomand sa consumati apa minerala imbuteliata fiindca vem multe ape minerale de calitate in Romania.
Singurul dezavantaj al acesteia ar fi ca vine in sticle de plastic, dar acelasi lucru este valabil si pentru filtrele de apa. Toate cartusele de filtrare sunt din plastic si recipientele de stocare a apei la fel din plastic.

Cand cumparati apa plata din magazin fiti atenti la apele de foraj din panza freatica. Verificati sursa apei.

Filtre de apa

Atentie la apele de foraj din panza freatica de mica adancime care sunt destul de contaminate.

Filtrele de carbon trebuie schimbate periodic pentru ca retin bacterii si impuritati. Daca nu le schimbati calitatea apei poate deveni mai proasta decat daca nu folosit deloc, pentru ca pot dezvolta bacterii in timp.
Lipsa patogenilor din apa din sistemul public este mentinuta de prezenta clorului. Ideal este sa filtrati o cantitate limita de apa cat sa consumati intr-o zi si sa o reinoiti zilnic.

Stagii filtrare

Carcasa filtru 10” cu zinc ce inhiba formarea de biofilm in interiorul corpului – pretul este cam dublu fata de o carcasa simpla. Link producator
Diferenta intre carcasele de 5, 7 sau 10” este debitul apei. Cel cu zinc este doar in forma de 10”.

Stagiul 1 – filtrare mecanica
Primul filtru este unul pentru impuritati mari – rugina, nisip, namol si suspensii.
Aceste se face fie din celuloza sau polipropilena.
Cele din celuloza sunt ieftine dar sunt predispuse la dezvoltarea bacteriilor pe suprafata lor. Acestea nu se folosesc la apa netratata cu clor gen apa din fantana. Dupa un timp celuloza incepe sa se dezintegreze si sa elimine inapoi in apa particulele filtrate. Din aceste motive trebuie schimbate des la cel mult 3 luni.
Filtrele din polipropilena sunt mult mai rezistente la dezvoltarea bacteriilor.

Cele din polipropilena sunt cu fir de polipropilena sau extrudate din polipropinela ca un bloc solid.
Singura diferenta este la caderea de debit de dupa filtru, dar la marimi de 5,10,20 microni diferente sunt aproape zero intre cele doua, dar exista o oarece diferenta la 1 micron unde caderea de presiune este de 0.07 bari la cel impletit si 0.14 bari la cel solid, dar filtreaza mai bine.
Un filtru de 10” de polipropilena de 1micron tine 10.000 litri sau 9 luni si functioneaza option la un debit de 8l/min.
https://www.ustm.pl/en/produkty/water-filters/cartridges/ps-protect–antibacterial-pp-spun-cartridges/ – se gaseste la Leroy Merlin si costa cam 30 lei.

Majoritatea parazitilor Giardia sunt filtrati la 1 micron sau mai putin.
Exista filtre ceramice sau cu diverse membrane – ultrafiltrare/nanofiltrare – mai mici de 1 micron, de 0.1, 0.2 , 0.5 microni.

Stagiul 2 – filtrare chimica
Al 2-lea stadiu este carbon activat – imbunatateste gustul si mirosul – elimina clorul si materiile organice, compusii organici volatili (VOC), substantele chimice agricole pesticide, izotopi radioactivi produsi de fisiunea nucleara.
Eficienta de functionare este de peste 80% la debite intre 10-20 litri/ora si peste 90% la debite de sub 10 litri/ora.
Acesta se gaseste in doua variante: GAC (granular activated carbon) – carbon granule sau bloc de carbon.
De asemenea exista si carbune la care se adauga argint sau alte elemente antibacteriene.

Filtrele cu bloc de carbon au o suprafata mult mai mare, ceea ce le permite sa filtreze o cantitate mult mai mare de apa, fiind in acelasi timp mult mai eficiente in filtrarea particulelor, a metalelor grele si a altor contaminanti.
Filtrele cu carbon activ granular sunt fabricate folosind carbon care a fost macinat si care este tinut laolalta intr-un cartus sau intr-un alt recipient.
Pe de alta parte, filtrele cu blocuri de carbon sunt realizate prin macinarea carbonului activ intr-o pulbere fina. Aceasta pulbere este apoi amestecata cu un liant de calitate alimentara, iar amestecul rezultat este apoi incalzit sau comprimat intr-un bloc solid. Desi ambele tipuri de filtre folosesc carbon macinat, carbonul gasit in filtrele bloc este de obicei macinat intr-o pulbere mult mai fina, de 5 pana la 20 de ori mai mici decat particulele utilizate in filtrele GAC.

Faptul ca filtrele cu blocuri de carbon sunt mult mai bine compactate decat filtrele GAC inseamna ca blocurile filtreaza mult mai multi contaminanti. In timp ce unii contaminanti pot scapa de carbunele liber gasit in filtrele GAC, natura compacta a filtrelor cu blocuri de carbon inseamna ca nici cele mai mici particule si contaminanti nu pot trece prin filtru. In plus, natura compacta a filtrelor cu blocuri de carbon inseamna ca apa are nevoie de mult mai mult timp pentru a trece prin filtru. Acest debit mai mic creste si mai mult eficienta filtrelor cu bloc de carbon si contribuie la rate de purificare mult mai mari decat atunci cand se utilizeaza un filtru GAC.

Compromisul pentru acest nivel de purificare este debitul scazut. Natura mai libera a filtrelor GAC inseamna ca acestea ofera un debit mult mai mare, ceea ce inseamna, in esenta, ca puteti purifica mult mai multa apa in mai putin timp, desi mai putin eficient. Cu toate acestea, unele filtre GAC sunt capabile sa obtina rate de purificare mai mari prin incetinirea debitului si, astfel, prin cresterea timpului in care apa este in contact cu carbonul. Desi este posibil ca acestea sa nu ofere acelasi nivel de purificare ca si filtrele cu bloc de carbon, filtrele cu carbon activ granular au avantajul de a dura mult mai mult timp.

Intre cele doua, trebuie sa alegeti ce este cel mai important pentru dumneavoastra: un debit mai mare sau o purificare mai buna.

Stagiul 3 – metale grele
Rasina schimbatoare de ioni – reduc metalele toxice: plumb, aluminiu, arseniu, cadmiu, cupru, etc. – dar creaza un ph acid.

In ce sticle tinem apa ?

De ce nu ar trebui sa reutilizam sticlele de plastic din comert ?

O sticla de plastic poate elibera substante chimice periculoase. Fiti atenti la semnele speciale de pe partea inferioara: acele triunghiuri numerotate indica tipul de plastic utilizat.

O sticla eticheta 1 (PET sau PETE) este sigura numai pentru o singura utilizare. Cand este expus la oxigen sau la temperaturi ridicate, incluzand caldura soarelui, o astfel de sticla va elimina substantele toxice care intra in apa.
Acesta este si motivul pentru care apa plata in sticle de plastic poate contine substante toxice in caz ca au fost tinute la caldura. Multa lume tine o sticla de apa cumparata din comert pe plaja in soare !

Evitati sticlele etichetate cu 3 sau 7 (PVC si PC) deoarece acestea elibereaza substante chimice toxice capabile sa va patrunda in alimente si bauturi si expunerea indelungata poate duce chiar si la probleme grave de sanatate.

Sticlele din polietilena (2 si 4) si din polipropilena (5 si PP) sunt adecvate pentru multiple utilizari. Sunt relativ sigure daca stocati numai apa rece si dezinfectati-le in mod regulat. Din aceste materiale sunt facute sticlele de apa reutilizabile.
Tot din polipropilena PP se fac si tevile de apa potabila deci ar fi cel mai sigur dintre ele, in conditiile in care elimina cea mai mica cantitate de microplatice in apa. Mai sanatoase sunt tevile din cupru lipite cu aliaj fara plumb.

Daca vreti sa aveti cea mai pura apa pastrati-o in containere din materiale inerte chimic : sticla, inox, ceramica. Vasele din cupru sunt antibacteriene dar sunt mai greu de intretinut, intrucat tind sa se oxideze.

In loc de sticlele de plastic pentru apa folositi o sticla din sticla – nu este nevoie sa cumparati sticle scumpe, gasiti Borsec la 750ml si apoi o puteti refolosi.

Ape minerale care pot elimina aluminiul din creier

Bariera hematoencefalica nu opreste intruziunea aluminiului in materia cenusie. Aluminiul se acumuleaza si ramane in tesuturi care au o rata de reinoire a celulelor foarte lenta si poate duce la Alzheimer sau Parkinson.

Aluminiul este prezent peste tot in mediul nostru astazi. Fie ca este vorba de vasele in care gatim, recipientele pentru bauturi carbogazoase sau bere, folie alimentara, fum de tigara, vaccinuri, produse cosmetice, antiperspirante, produse de protectie solara, gaze de esapament sau alta natura ce contin nanoparticulele de aluminiu care intra in plamani si apoi direct in sangele nostru sau prin sinusuri si ajung in creierul.

Dr. Chris Exley a pus copii care aveau tulburari din spectrul autism sau alte leziuni neurologice cauzate de vaccinari pe o forma de silice cunoscuta sub numele de acid silicic, cu rezultate excelente.

Acidul silicic este in esenta silica oxigenata. Exley considera ca acest lucru este cel mai bun si cel mai bio-disponibil mod de a obtine silice este prin intestin si in sange, apoi in materie cerebrala unde se leaga cu molecule de aluminiu si le scote din tesut celular din creier in siguranta prin urina.
Exley a folosit apa Spritzer din Malayezia unde a efectuat testele. Alte ape ce au un continut ridicat de silica sunt Fiji, Volvic si Evian.

https://valcele.eu/ – apa minerala din Romania cu un continut de 22 mg SiO2 – se gaseste in supermarketuri Auchan atunci cand o mai prindeti sau se poate comanda online, in fiecare zi la ora 12. Izvorul este limitat.

Lipova – contine 64.94 mg/l SIO2

In Romania se gaseste Evian in supermarketuri care are 15mg/L SiO2 un continut mai scazut decat Fiji.

De ceva vreme a aparut in Cora si Carrefour o apa minerala plata italiana – SanBenedetto – are un pret mult mai mic fata de Evian sticle de 1.5l si un continut de SiO2de 15.7.

Protocolul sugerat este de cel putin cinci zile consumand zilnic o sticla de apa de 1,5 litri. Mai multe zile sunt necesare pentru un nivel ridicat de toxicitate aluminiu. Dr. Exley considera ca cea mai eficienta metoda de detoxifiere a aluminiului din creier este de a bea intreaga sticla intr-o ora.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.