Transpiri, dar toxinele raman, despre sauna si detoxifiere


Cu totii purtam stilul vietii moderne adanc in corpul nostru. Luam mercur din peste, pesticide din mere si cloruri de polivinil din acel „miros nou de masina”.
Un studiu al Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din 2005 realizat pe mai mult de 2.000 de persoane din intreaga tara a gasit urme de peste 60 compusi toxici,  in sangele si urina participantilor.
Dupa cum a observat CDC, nimeni nu stie cu adevarat ce efecte au aceste substante asupra corpului nostru. Dar multi oameni sunt dornici sa scape de ele.
Preocuparile legate de toxine au dat nastere unei industrii de pastile, tonice, diete – si chiar absorbante pentru picior – care promite sa absoarba si sa ne scape de otravuri din viata noastra.

Una din aceste metode de marketing este si sauna si/sau sauna cu infrarosii.
Se pretinde ca : transpiratia abundenta elimina pesticidele si produsele chimice industriale, dar si metalelor grele cum ar fi plumbul, mercurul si arsenul din corpul nostru.

Transpiratia intradevar contine mici cantitati de toxine, spune dr. Dee Anna Glaser, profesor de dermatologie la Universitatea St. Louis si membru fondator al International Hyperhidrosis Society, un grup medical dedicat studiului si tratamentului prin transpiratie.

Dar dr  Glaser, adauga ca, in imaginea de ansamblu, transpiratia are doar o singura functie: de a ne reduce temperatura corpului in timpul supraincalzirii. „Transpiratia de dragul transpiratiei nu are nici un beneficiu”, spune ea. „Transpiratia excesiva nu va elimina o multime de toxine.”

De fapt, spune Glaser, transpiratia excesiva poate afecta sistemul natural de dezintoxicare al organismului. Asa cum explica, ficatul si rinichii – nu glandele sudoripare – sunt singurle organele pe care ne bazam pentru a filtra toxinele din sangele nostru. Daca nu beti suficienta apa pentru a compensa o transpiratie excesiva, deshidratarea ar putea pune o presiune ridicata pe rinichii si ii va impiedica sa-si faca treaba. „Daca nu esti atent, transpiratia excesiva poate fi un lucru rau”, spune ea.

Transpiratia cu siguranta nu va ajuta la indepartarea din corp a mercurului sau a altor metale, spune Donald Smith, profesor de toxicologie pentru mediu la UC Santa Cruz, care studiaza tratamente pentru intoxicatii cu metale. Aproape toate metalele toxice din organism sunt excretate prin urina sau fecale, spune el. Si mai putin de 1% sunt pierdute prin transpiratie. Cu alte cuvinte, veti face mult mai multa detoxifiere pe wc decat ati putea vreodata intr-o sauna.

 

Ce beneficii are sauna

Cand o persoana se afla intr-o sauna, ritmul cardiac creste si vasele de sange se largesc. Aceasta imbunatateste circulatia.
Cresterea circulatiei poate ajuta la reducerea durerii musculare, la imbunatatirea miscarii articulatiilor si la usurarea dureriilor articulare.
Caldura intr-o sauna poate, de asemenea, sa promoveze relaxarea, ceea ce poate induce o stare de bine.

Un potential beneficiu pentru sanatate din utilizarea saunei poate fi un risc redus de deces din cauza bolilor cardiovasculare.

O sedinta intr-o sauna poate avea efecte cardiovasculare similare exercitiilor moderate, ritmul cardiac poate creste la 150 de batai pe minut, pompand mai mult sange in organism. Circulatia se imbunatateste in mod similar cu efectele exercitiilor fizice.
Efectele scaderii nivelului de stres atunci cand se foloseste sauna pot, de asemenea, ajuta la reducerea evenimentelor cardiovasculare.

Concuzie :

Desi exista ceva beneficii din utilizarea saunei pentru imbunatatirea sistemului ciruclator, utilizarea saunei nu ar trebui sa inlocuiasca un program de exercitii pentru a mentine o inima sanatoasa. Exista mai multe dovezi care sustin beneficiile exercitiilor regulate.

Resurse :
1. Woolston Chris. „You sweat, but toxins likely stay.” The Los Angeles Times. http://articles.latimes.com/2008/jan/28/health/he-skeptic28
2. Sauna: What are the Health Benefits?  Reviewed by Nancy Choi, MD https://www.medicalnewstoday.com/articles/313109.php
3. Association Between Sauna Bathing and Fatal Cardiovascular and All-Cause Mortality Events http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2130724

Un comentariu la „Transpiri, dar toxinele raman, despre sauna si detoxifiere”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.