Efectele consumul de glucoza(zaharuri) procesate fara fibre asupra sanatatii

Consumand carbohidrati procesati fara fibre : paine alba, paste din faina alba, cereale decorticate, zahar si prajituri, inghetata etc. acestia trec prin stomac si ajung in intestinul subtire unde in lipsa fibrelor sunt absorbite in sange in cantitati mari.
Prezenta fibrelor impiedica trecerea glucozei in sange imediat, pentru ca necesita timp sa fie descompusa, si are avantajul ca ofera energie constanta pe termen lung.

Odata ajunsa in sange glucoza pentru a putea fi folosita ca si sursa de energie pentru celule are nevoie de insulina, care este secretata de pancreas. Celule pot consuma la un moment dar doar o anumita cantitate de glucoza pentru a produce energie.
Excesul de glucoza pe care celule nu il pot folosi ar ramana in sange, dar acesta tinde sa se lipeasca de proteine celulor si impiedica functionarea acestora corespunzator, rezultatul fiind inflamatia care apare in cazul diabetului.
Diabetul apare din cauza supraexcesului constant de glucoza, pancreasul secreta constant insulina, iar celule devin in timp imune la acesta, o resping si nu mai pot folosi glucoza pentru energie care ramane in sange.

Pentru a nu lasa glucoza sa ramana in sange ( care are efecte daunatoare – vezi efectele in cazul diabetului ) – 70 de grame pot fi stocate in ficat si 200 g in muschi ca si glicogen, iar restul este convertita si stocata ca si grasime (care duce inclusiv la cresterea colesterolului).
In momentul in care consumi glucoza stocata in muschi si cea din ficat vei incepe sa te simti obosit. In mod logic ar trebui sa incepi sa folosesti glucoza in exces care ai mancat-o si care a fost stocata ca si grasime. Dar hormonul care controleaza convertirea grasimii in energie, lipaza, este impiedicat sa functioneze de insulina.

Daca mai devreme ai mancat o cantitate mare de glucoza fara fibre, sa secretat o cantitate corespunzatoare de insulina, care a ramas in sange, aceasta fiind folosita doar atunci cand celule folosesc glucoza nu si cand este transformata in grasime, iar insulina ramana in sange si va impiedica corpul sa poata folosii grasimea ca si sursa de energie.
Rezultatul va fi senzatia de lipsa de energie si foame si va trebui sa consumi din nou mancare care de obicei va fi din nou glucoza, iar procesul se reia, tot adaugand grasime.
Desi poti merge la sala si face 3-4 ore de exercitii fizice, corpul nu va putea accesa grasimea, vei ramana fara energie, si ti se va face foame de la efortul fizic si va trebui sa mananci din nou. Rezultatul pe termen lung este acumularea de grasime si cresterea in greutate plus sindrom metabolic/diabet sau rezistenta la insulina, inflamatie si inabilitatea de a procesa glucoza.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.