Care este diferenta intre zahar si alcool ?

Oricine a consumat alcool, nu se va indoi ca acesta este o toxina, chiar daca nu ii este cunoscut ce face acesta mai exact in corpul sau. Asta pentru ca poti simti efectele imediate sau „acute” ale expunerii la alcool intr-o singura noapte dupa numai cateva pahare.

Efecte negative ale consumului de alcool:
– pulsul devine neregulat
– vasele de sange se dilata
– iti pierzi controlul motricitatii fine

Motivul pentru care simti efectele alcoolului imediat si te „imbeti” este pentru ca o mica cantitate de alcool este metabolizata de catre creier. De fapt, ce ajunge la creier reprezinta mai putin de 10% din alcool. Majoritatea sa, aproximativ 80%, este metabolizat de catre ficat. Din acest motiv poti dezvolta destul de rapid tot felul de afectiuni grave ale ficatului daca bei zilnic.
Totusi, ficatul tau este un organ foarte puternic ce poate gestiona diverse toxine destul de bine, asa ca o noapte la bar nu te va face sa ajungi pe lista de transplant de ficat.

Glucoza sau amidonul

Ce se intampla atunci cand mananci ceva precum o felie de paine alba.
In primul rand, doar 20% din glucoza pe care o mananci ajunge in ficat deoarece 80% din ea este metabolizata de toate celelalte celule din corpul tau.
Din ce ajunge in ficat cea mai mare parte este depozitata in ficat sub forma de glicogen. Acesta  are rolul de rezervor de energie pe care muschii il poate accesa atunci cand este nevoie.
De aceea sportivii se vor „incarca cu carbohidrati” inainte de cursa – pentru a reface complet rezervele de glicogen si a avea destula energie in timpul cursei.

Ce nu se stocheaza ca si glicogen este metabolizat pentru a produce energie sub forma de adenozintrifosfat (ATP). Nu este ars totul, asa ca este probabil sa ramana putin sub forma de citrat, iar acest citrat ramas il converteste in grasime.
Ficatul nu vrea sa tina grasimea in el, asa ca o converteste in ceva numit lipoproteine de densitate foarte mica (VLDL) care este stocat in tesutul tau adipos.
Nu numai ca acest lucru te poate ingrasa, dar VLDL contribuie de fapt foarte mult la afectiunile inimii.
Desi asta poate suna rau, de fapt nu este chiar mare lucru deoarece adu-ti aminte: numai 20% din glucoza a ajuns in ficat, apoi jumatate din aceasta devine glicogen, apoi  o mare parte din acesta este ars pentru energie, astfel ca poate doar aproximativ 2% din ce mananci se va transforma in VLDL.

Deci ar putea un fermier care mananca la fiecare masa orez si legume sa moara de infarct? Probabil, dar se va intampla cand va avea 90 de ani, asa ca nu e chiar asa rau.

Alcoolul etilic
Acum sa vedem cum alcoolul etilic, care este „alcoolul de baut”,  difera fata de  glucoza.  Cea mai mare parte va fi procesat de ficat.
Alcoolul etilic nu are nevoie de insulina pentru a ajunge in celula, doar se raspandeste acolo si este convertit in acetaldehida. Acesta genereaza radicali liberi care sunt puternic oxidativi si dauneaza proteinelor din corp, poate cauza cancer si se crede ca reprezinta factorul principal al imbatranirii.

In cazul glucozei, numai 20% din substrat a intrat in ficat iar apoi poate aproximativ jumatate din aceasta a mers la mitocondria ficatului deoarece restul a mers la glicogen.
Deci ce face alcoolul este suprasolicitarea mitocondriei, care ramane cu un excess de citrat, care este convertita in multa grasime inutila, care se va adauga in principal ca grasime viscerala.
Motivul pentru care oamenii dobandesc „burti de bere” este acela ca grasimea produsa de alcool umple acea zona.
Ficatul are toata aceasta grasime care este produsa si pe care nu doreste sa o pastreze in interiorul sau astfel ca exporta o parte din aceasta sub forma de acizi grasi liberi.
Acestia pot ajunge in muschi, cauzand rezistenta muschiului la insulina care este foarte problematica.
O parte din grasime nu poate iesi afara, asa ca ai o picatura grasa ce sta  in ficat si acum suferi de boala ficatului gras.

Acum sa vedem zaharul.
Zahar de masa, sucroza, este compusa din o molecula de glucoza si o molecula de fructoza.
Fructoza este in miere, in sucul de fructe, in siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza; este ceea ce face ca alimentele foarte dulci sa fie dulci.

Fructoza este cea care cauzeaza problemele asa ca hai sa vedem cum este metabolizata in mod foarte similar cu alcoolul etilic.

Iata ce se intampla in ficat atunci cand bei un pahar de ceva dulce precum sucul de portocale.
Spre deosebire de glucoza care este folosita de celule in tot corpul, fructoza  este procesata aproape 100%  de catre ficat.

Acum avem aceeasi situatie in care totul se duce direct in ficat, doar 15-18%  este stocat ca glicogen si restul suprasolicita mitocondria celulei ficatului tau si produce o gramada de citrat si acesta este convertit in VLDL. Asta duce la un risc crescut de aparitie a afectiunilor inimii si acumularii de grasime viscerala. Acum ai o „burta de suc”.

Toate astea sunt ilustrate foarte bine in filmul „That Sugar Film”.
Damon Gameau urmeaza o dieta cu foarte multe alimente cu continut redus de grasime si asa zisele alimente „sanatoase” precum iaurtul, cereale integrale, suc de fructe si smoothie.
Scopul este sa mananci alimente comercializare ca „sanatoase” in timp ce ajungi la media de  consum de zahar a unui Australian tipic, care este de 40 de lingurite.
S-a ingrasat cu 8,5 kg, 7% din surplusul de greutate era in mare parte sub forma de grasime viscerala, riscul de afectiuni cardiace i s-a ridicat, a dezvoltat rezistenta la insulina si dupa numai 18 zile, a dezvoltat boala ficatului gras non-alcoolic.

Ceea ce mi s-a parut interesant a fost faptul ca nu a modificat numarul de calorii pe care le-a consumat si totusi a dezvoltat o cantitate atat de semnificativa de grasime.
Asta explica epidemia de obezitate.

Oh si Coca Cola inca vrea sa pretinda ca obezitatea tine numai de calorii si o calorie este doar o calorie indiferent de unde provine.

Atunci este rau consumul de fructe ?
Fibrele din alimente previn ca zaharul sa devina o problema.
Fibrele reduc rata absorbtiei intestinale, ceea ce inseamna ca ficatul tau poate gestiona cu usurinta fluxul constant de zahar dintr-o bucata de fruct.

Asa ca 4 mere pot fi mult de inghitit intr-o singura rasuflare, dar poti trimite zaharul din 4 mere intregi catre ficat in doar cateva secunde dintr-un singur pahar de suc de mere.

80% din cele 600,000 de alimentele ambalate de pe piata au zahar adaugat in ele, si nu vor avea acea fibra protectiva pe care o gasesti in fructele sau legumele intregi.
Fibra a fost indepartata pentru a imbunatati termenul de valabilitate al produselor.

Copilul american mediu vede 30,000  de reclame comerciale pe an care comercializeaza mancare de tip fast food sau bomboane.
In timp ce berea pentru copii suna ca o gluma proasta, poate ca nu este cu mult diferita de aceste alimente ambalate colorate si distractive la care copii au acces oriunde merg.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.