Durerea de spate si statul pe scaun

Sunt scaunele ergonomice bune pentru durerile de spate ?

Nu functioneaza ! Asta este raspunsul scurt, haideti acum sa vedem de ce :

  1. Vei crede ca nu mai trebuie sa-ti asumi responsabilitatea. Aceasta este o parere obisnuita, si se pare ca este mai scump scaunul, cu atat mai probabil veti cadea in aceasta capcana.
    Cu siguranta, un scaun ergonomic bun va oferi un avantaj „mecanic”, dar nu va oferi nici o garantie.
  2. Exista sanse mari ca o sa-l adaptezi la conceptia actuala privind confortul sau utilizarea obisnuita, adica sa te sprijini la nivelul actual de colaps al coloanei si sa sustii obiceiurile proaste vechi.
  3. Aceasta este probabil cea mai reala dintre cele trei, vei aduce vechile obiceiuri. Chiar daca scaunul este configurat perfect pentru a-ti oferi cel mai mare avantaj mecanic, modul obisnuit pe care il utilizezi va lupta impotriva acestui avantaj. Ai simtit vreodata ca un scaun ergonomic bine reglat te face sa te simti mai obosit decat un scaun obisnuit?

Sincer, un scaun simplu este suficient de ergonomic cat un scaun ar trebuie sa fie.
Daca redefinim statul jos ca si stat in fund o sa vezi de ce o suprafata solida este tot ceea ce este necesar.
Problema nu este scaunul, ci cum stai in el.

Deviind un pic de la subiect, ati observat ca scolile nu au scaune ergonomice? Ei bine, aceasta este de fapt un lucru foarte rau, deoarece copiii nu sunt la „locul de munca” si nu sunt acoperiti de normele de sanatate si securitatea muncii.
Scaunele scolare sunt deseori proiectate pentru a se inclina inapoi, astfel incat sa se stiveze mai usor. Ce e atat de rau in privinta asta? Daca suprafata pe care stai are o pante in spate, pelvisul dvs. va dori in mod natural sa se incline inapoi, cauzand zona lombara sa se rotunjeasca, ceea ce duce la compresarea discurilor si degenerarea acestora in timp apoi la durere.
Este de fapt un scaun anti-ergonomic! Cu atat mai mult incat profesorii, care sunt angajati, sunt sfatuiti sa nu le foloseasca de catre medicina muncii.

Sa vedem din punct de vedere anatomic cum ar trebui sa stam jos.
Atunci cand stam in picioare greutate corpului este transferata prin solduri si apoi prin picioare catre sol.
Atunci cand ne asazam jos, greutatea ar trebui sa fie transferata prin cele doua puncte de contact ale bazinului. Puteti observa in imagine ca atat articulatiile de la sold cat si oasele de sezut sunt sub articulatia sacrala-ilica, adica zona unde baza coloanei vertebrale, sacrul, se fixeza cu pelvisul.

In ceea ce priveste coloana vertebrala, statul in picioare sau statul jos sunt aproape acelasi lucru.
De ce stam diferit ? Unul dintre motive este ca pur si simplu nu stiti ca oasele voastre de sedere sunt acolo pentru a se sta pe ele.
Este obisnuit sa-i vezi pe oameni care folosesc coccixul (coada) ca si punctul de contact cu scaunul, care determina ca pelvisul sa se invarta in spate si sa rotunjim partea inferioara a spatelui, de unde durerea apare durerea lombara de care multi sufera din acest fel de a sta.

Arabii din Sahara stau pe vine timp de 6 ore. Oamenii care stau astfel nu par a avea osteoartrita in genunchi la varsta inaintata.
Statul cu picioarele incrusate previne artrita la solduri. Un doctor din Kenya a remarcat ca, de-a lungul anilor, pe masura ce triburile locale au devenit mai civilizate, a vazut mai des cazuri de artrita de solduri si genunchi.
Statul pe vine, cu calcaiele pe pamant, reaseaza articulatiile sacroiliace; si trece articulatiile soldului, genunchii si gleznele prin toata gama de mobilitate; poate fi foarte utila in tratarea spatelui. La inceput din cauza scurtarii muschilor, poate fi nevoie sa va tineti de tocu usii de ex pentru a putea sta in aceasta pozitie.

Suprafata pe care stati este un factor important care contribuie la modul in care stati. Aceasta ar trebui sa fie dreapta si ferma.
Daca puteti sta in picioare pe ea atunci puteti sta si asezat.
Ignorand faptul ca majoritatea scaunelor de birou se invart, este suportul pe care suprafata il ofera de care suntem interesati, asa ca nu incercati acum ca sa evitam accidentele de munca!

Scaune de podea:

Scaun podea Gloria
Fotoliu relaxant de podea

De aceea, canapelele sunt atat de greu de stat confortabil drept pe ele. Incercati sa stati in picioare pe canapea si veti descoperi cat de greu este sa va tineti echilibrul. Folosind „sit bones” (maracte cu albastru in poza) pe post de picioare, nu e de mirare ca este greu sa stai drept pe o canapea si ca renuntam si luam o pozitie proasta in care curbam zona lombara.

Un alt motiv este faptul ca actul de sedere este asociat incorect cu relaxarea. Sigur, este mai relaxant pentru picioare si solduri, dar in ceea ce priveste trunchiul / coloana vertebrala, statul jos este un proces la fel de dinamic ca si statul in picioare.
Puteti sa stati intr-o pozitie relaxata fie in pozitie sezanda sau in picioare, atunci cand greutatea corpului este sustinuta de oase.
Da, muschii posturali vor fi activi, dar ganditi-va ca au mai degraba tonus, decat tensiune.
Numai atunci cand stam lasati pe spate, si ne pierdem echilibrul si postura, muschii posturali sunt suprasolicitati, incercand sa mentina noua postura dezechilibrata, si apar tensiuni in muschi. Asta nu este deloc relaxare!
Singura pozitie in care inclusiv muschii posturali sunt complet relaxati, este in pozitie orizontala, culcat.

Este foarte important si modul in care gandim. De multe ori relaxarea este asociata cu o stare inerta, flasca.
Cuvintele „stat jos” incurajeaza ideea de a relaxare totala.
Ce nu vrem sa obtinem este opusul la relaxare totala, si anume efortul de a incerca sa stam drepti care va incuraja efortul si va duce la tensiune musculara. De aceea este atat de obositor sa „stam drepti” asa cum este inteles.
In schimb incercati  sa pastrati postura relaxat, recapatand incet tonusul muscular al mijlocului. Daca obositi ridicati-va si mergeti putin, punand sangele in miscare.

Tendinte la moda pentru birou ergonomic

In general nu o sa puteti sta in picioare prea mult, veti obosi si nu va veti putea concentra la ce lucrati si veti renunta repede. O sa gasiti sugestii care sunt doar comerciale si nu functioneaza precum: banda de mers, disc echilibru – le-am incercat si nu pot fi folosite.
Sugestia mea luati un scaun reglabil pe inaltime cat mai simplu si da-ti jos spatarul – astefel veti fi obligati sa va mentineti o pozitie corecta.
Fata de statul in picioare care este extrem de obositor, mentinerea spatelui drept este realizabila.

Covoras / pres anti-oboseala – este in esenta un covoras dintr-o spuma graosa de vreo 2 cm si imbracat intr-un material antiderapant – antiapa si usor de sters – puteti folosi si o saltea de pilates groasa de 2cm

Evoluent Vertical Mouse

Un mouse foarte eficient pentru a elimina durerile de la incheietura mainii.

O tastatura ce urmeaza principiul de mai sus de la mouse, putin cam extrem.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.