Renunta la ochelari si imbunatateste-ti vederea natural

Ingrijirea conventionala a vederii nu este conceputa pentru a trata (sau sa vindece) problemele de vedere, ci pur si simplu sa mascheze simptomele.

Totusi, aceste simptome nu sunt intamplatoare – sunt semnale urgente ca ceva in corp/minte este dezechilibrat si necesita atentie. Prin ascunderea acestor mesaje sub pres, ingrijirea conventionala a vederii poate crea de fapt mai multe probleme decat rezolva.

Cauze care determina scaderea vederii

Anxietatea datorata stresului de mediu este o cauza majora a miopiei.
Vederea variaza dea lungul zilei si depinde in principal de cantitatea si calitatea luminii din mediu in care ne aflam si de nivelul de oboseala.

Reflecta asupra a ceea ce s-a intamplat in viata ta in urma cu un an sau doi inainte de aparitia problemei de vedere. Aproape toata lumea poate identifica o experienta care a declansat sentimente care au fost profund dificile de gestionat (in acel moment). Din acel moment incepe o spirala progresiva de deteriorare vizuala si evitarea emotionala.

Ingrijirea conventionala a vederii nu abordeaza, de obicei, problemele de baza, cauzele problemelor de vedere.
Nu va ajuta sa intelegeti si sa sa va exprimati teama sau furia care v-a distorsionat vederea de la inceput.
Medicul oftalmolog va ofera pur si simplu lentile care proiecteaza lumea in forma fricii tale, aducand-o inapoi in centrul atentiei. Apoi spune, „V-am corectat vederea”.

Dupa ce iti vei primi noii ochelari, vei putea vedea lumea clar din nou – dar temerile nerezolvate sunt inca acolo, iar acum ele sunt aduse din nou in fata ta. Ceata protectoare a disparut, iar tu nu ai invatat nicio modalitate noua de a face fata fricii. Ultima data cand cand ai simtit asa ceva ai inceput sa iti distorsionezi vederea.
Acum acest proces este declansat din nou pentru a crea o alta zona de protectie pentru a estompa
lucrurile infricosatoare. Procesul continua ani la rand, prin conformare la standardele sociale asa zis normale. Am ajuns sa consideram normale niste situatii nesanatoase.

Atunci cand informatiile din scoli sunt prezentate in in moduri neinteresante, nerelevante, atunci cand obiectul acestei atentii prelungite nu are un interes motivant inerent, atunci elevul trebuie sa dezvolte un mijloc de a controla mintea si corpul, obligandu-i pe fiecare prin vointa sa indeplineasca ordinele stapanului sau.
Unii copii care se dezvolta in aceste conditii pot rezista mai bine decat altii, dar unii nu pot suporta efortul; „astfel,
scolile devin focarul nu numai al miopiei, ci si al tuturor altor [probleme de vedere]. Bates

Pseudo-miopia si miopia

Miopia apare in doua stagii. In primul poarta numele de pseudo-miopie care reprezinta un spasm al muschiului ciliar si este temporara – cel care controleaza focusul.
Acest muschi controleaza forma cristalinului care focalizeaza lumina pe retina.
Atunci cand privim un obiect in departare muschiul ciliar este relaxat, si se incordeaza pe masura ce privim obiecte la distante mici. Cu cat un obiect este mai apropiat cu atat trebuie ca muschiul sa se contracte mai tare si sa se mentina in aceasta stare de contractie atata timp cat privim la acea distanta mica.

In primele stadii ale aparitiei miopiei, blocarea muschiului intr-o strare de incordare este temporara, si daca este elimitat stresul de a privii la distante mici, dispare singur.

Daca ignorand tensiunea din ochi odata la fiecare 3 luni incepe sa aiba loc o adaptare – miopie, si muschiul ciliar se scurteaza – pentru a putea vedea la distanta folosita in ultimele 3 luni fara sa mai depuna un efort constant de contractare.
Acum incepem sa putem petrece mai mult timp privind la distante mici – citind, telefon, ecrane – fara sa mai resimtim vreun efort ocular.

Problema apare atunci cand vrem sa privim in departare si datarita scurtarii muschiului ciliar lumina nu mai poate fi focalizata pe retina la distante mai mari.
Solutia ? Fie ne acordam 3 luni de stimuli privind la distanta si renuntam la lucrul la distante mici sau purtam lentile de corectie sau ochelari.

Alungirea globului ocular

Partea din spate a ochiului, retina – unde este realizatata focalizarea, nu este o suprafata plana precum filmul dintr-o camera.
Cand o lentila corectiva este plasata in fata ochiului, vederea in centru este clara, deoarece imaginea cade direct in zona centrala a retinei, fovea, dar viziunea periferica este incetosata, deoarece lumina este focalizata in spatele planului retinei, datorita curburii globului ocular. In termeni stiintifici, aceasta se numeste „defocus hiperopic periferic”.

In ultimii ani, s-a aratat ca una dintre cauzele ce duc la alungirea ochiului cu miopie poate fi cauzata de semnale provenite din zonele periferice ale retinei si ca defocul hiperopic periferic joaca un rol in influentarea ochiului sa creasca mai mult timp . In plus, s-a demonstrat ca corectarea miopiei cu lentile conventionale cu o singura zona de focalizare creste defocul hiperopic, in special la copiii cu miopie moderata.

Dezvoltat in colaborare cu Universitatea Politehnica din Hong Kong, producatorul japonez de lentile HOYA urmeaza sa lanseze lentilele MyoSmart la sfarsitul acestui an in Hong Kong si China, cu o lansare asteptata la nivel mondial in 2019-2020.

MyoSmart este o lentila care are o zona de focalizare centrala pentru a corecta vederea, ca si pan acum, dar aceasta este inconjurata de sute de „micro-lentile” in zona periferica pentru a crea o defocare miopa constanta pentru purtator, reducand astfel defocul hiperopic periferic care contribuie la progresia miopiei.

Masurarea dioptriei

Cum ne masuram singuri dioptriile ?
Luam o pagina de text si o rigla sau o ruleta.
Indepartam pagina pana cand textul incepe sa devina usor neclar si masuram pe ruleta/rigla distanta in cm.

Dioptria se obtine impartin distanta de 1m adica 100cm la distanta pana la care vedeti clar.
Sa zicem ca vedeti clar pana la 22 cm.
Dioptria este 100 cm/ 22cm = -4.5
Daca vedeti clar pana la distanta de 2m sau 200cm, dioptria este de 100/200 = -0.2  si va va fi prescris -0.25. Sunt rotinjite la cate 0.25.

Poti afla mai multe detalii in cartea: Sa ne imbunatatim vederea in mod natural, usor, eficient si cu rezultate rapide – Leo Angart

Dea lungul zile, in functie de gradul de oboseala al muschilor ochilor si nivelului de lumina, dioptriilor si distanta pana la care vedeti clar vor fi putin diferite. In general dimineata vedem cel mai clar si seara cel mai prost. Apoi a 2-a zi de dimineata vederea revine la nivelul zilei precedente dupa ce am dormit si muschii oculari au avut timp sa se relaxeze.

Testul Snellen : descarca de aici https://www.provisu.ch/images/PDF/Snellenchart_en.pdf si printeaza pe o pagina A4 apoi lipesteste-l pe perete la o distanta de 2.8 metrii intr-o zona cu lumina naturala sau pune o veioza sa bata spre el. Apoi iti poti masura singur acasa periodic vederea.

https://en.wikipedia.org/wiki/Snellen_chart

https://fokus-vision.at/downloads.html

Legatura dintre miopie si stilul de viata

In urma unui studiu realizat pe 10.000 de copii si adolescenti, sa constatat ca cei care sufereau de miopie petrec in medie cu cel putin 3 ore mai putin afara, in lumina naturala, decat cei cu vedere normala. Astfel, durata de timp petrecuta in aer liber este corelata cu riscul de a fi afectat de miopie.

Incearca sa petreci minim 3 ore afara in aer liber si lumina naturala – unde vederea nu este limitata de pereti.

Solutii

incepe sa experimenteze cu indepartarea ochelarilor si doar purtati-i atunci cand este absolut necesar.
scoateti-va ochelarii si vedeti

  • Eliminarea factorilor ce produc stres emotional.
  • Pauze regulare atunci cand ne petrecem timp privind la distante scurte (lucru la calculator, citit, telefon, etc). La fiecare 20 de min, trebuie luata o pauza de macar 2 minute si privit o distanta de minim 2 metri. Pentru calculator puteti folosit aplicatia asociata mouse-urilor ergonomice Evoluent Mouse Manager.
  • Faceti-va un obicei din a monitoriza starea de incordarea si oboseala a ochilor constant si luati pauze atunci cand este necesar
  • Pentru a putea progresa trebuie in primul rand sa relaxati ochii si apoi sa-i lasati sa focalizeze

  • Nu purtati ochelarii de distanta pentru citit la distance mici
  • Purtati o pereche de ochelari cu o dioptrie cu 0.25 mai slaba si purtati-o minim 3 luni, apoi verificati daca vedeti perfect clar si continuati sa scadeti 0.25 odata la fiecare 3 luni, dar numai daca vedeti clar. 

O imbunatatire a vederii necesita o aprobare holistica si generala:

  1. Petreceti cel putin o ora pe zi afara in miscare fara ochelari
  2. Renuntati la repetarea afirmatiilor de genul: vederea mea este proasta, nu vad la distanta si inlocuitile cu vederea mea este pe cale de imbunatatire
  3. Nu purtati ochelarii decat atunci cand este absolut necesar
  4. Cand lucrati la calculator sau la distante mici luati pauze regulate si priviti in departare

Reflexiologie: 

Masati degetele aratator si mijlociu de la picioare.
Masati punctele din jurul ochilor.

Exercitii chinezesti pentru ochi

  1. Foloseste degetul mare pentru a maza punctul de sub sprancene din imagine de 8 ori
  2. Folositi degetul mare si aratatorul pentru a masa punctele din imagine. Apasati in jos si apoi in sus de 8 ori
  3. Maseaza punctele din imagine cu degetelul aratator. Degetele mari stau pe partea de jos a maxilarului ca in imaginea din dreapta jos, puneti degetele aratator si mijlociu langa nari, apoi strangeti degetul mijlociu si masati cu degetele aratatoare punctul din imagine
  4. Strangeti degetele in palma si le sprijiti cu detele mari de tample ca in imagine. Apoi masati cu partea laterala a degetelor aratatoare punctele in ordinea 2-3-4 – 6-5

Exercitiile se fac de 8 ori fiecare de 2 ori pe zi.

Suplimente pentru sustinerea functiei vizuale

Luteina si zeaxantina sunt carotenoizi foarte concentrati in retina ochiului uman. Luteina si zeaxantina au de asemenea efecte protectoare si neutralizeaza radicalii liberi.

Acestia sustin sanatatea retinei si previn degenerarea retinei.

De multe ori suplimentele ce contin doar o singura substanta nu dau efectele dorita deoarece lipsesc alti nutrienti necesari. Eye factors contine un amestec natural de plante bogate in factori biodisponibili ce previn degenerarea maculara, reduc photosensibilitatea si sustin sanatatea ochilor.

Resurse:

https://www.youtube.com/channel/UCEhYxefHylpSgoiXDWcBrlA

https://www.facebook.com/groups/560893680770705/

https://endmyopia.org/active-focus-links/

Cumpara ochelari de vedere ieftini

Ochelari de la 6$ +9$ trasportul – aproximativ 60 ron  rama si lentile indiferent de dioptrii si au si o reductie a grosimii lentilelor.
Primiti cod de tracking la fiecare comanda si ajung destul de repede cam in 2 saptamani pentru varianta mai ieftina de 9$ trasport dar trebui sa mergeti sa ii ridicati de la un oficiu postal vamal, sau cam o saptamana prin fedex – este mai scump 19$ dar ajung mai repede si va sunt adusi acasa de curier.
Cu tot cu transport o pereche de ochelari va va costa de la 30-40 ron + 40/80 ron transportul in functie de ce alegeti. Daca mergeti pe varianta de baza veti avea un cost de 70-80 ron per pereche. Daca comandati mai multe perechi chiar mai ieftin.
Pe magazinele de ochelari din romania cel mai mic pret este de 200 ron.
Veti mai plati si tva dar la plafonul redus de 9% – aici intra ochelarii de vedere – fie curierului fie la oficiul postal vamal din totalul platit.

https://www.zennioptical.com/

8 exercitii shaolin pentru imbunatatirea vederii

Exercitiul 1 — Numara frunze. Stai la o distanta la care vezi comfortabil fara ochelari, fata de un copac sau planta, si numara frunzele verzi. Incepe cu 50 de frunze si mareste numarul periodic pana la 300, adaugand cateva frunze dupa fiecare cateva zile.

Exerciciul 2 — Invarte ochii. Cu ochii deschisi, roteste ambii ochi in cercuri mari (cat de mari posibile)de 10 ori intro parte si apoi de 10 ori in cealalta parte.

Exerciciul 3 — Angry eyes. Deschide ambii ochi cat de mult posibil, apoi inchidei cat mai strans posibil. Repeta de 10 ori.

Exerciciul 4 — Departe si aproape. Uitate la un punct in distanta, ca un nor sau un copac pe un munte in departare, pentru cateva secunde apoi uitate la un obiect apropiat, ca varful nasului sau niste nisip pentru cateva secunde. Repeta de 10 ori.

Exerciciul 5 — Concentreaza-te pe un punct. Priveste fix intr-un punct la 2-3 metri in fata ta cat timp poti. Poate dura cateva secunda pana la cateva minute. La inceput iti vor obosii ochii si lacrimi pot aparea. Este parte din exercitiu si din procesul de recuperare. La inceput cand timpul cat privesti fix este mic poti repeta exercitiul de cateva ori, dar pe masura ce vederea ti se imbunatateste o sa poti sa priveste un punct timp de mai multe minute comfortabil.

Exerciciul 6 — Hraneste ochii. Inchide ochii usor si concentreaza-te asupra globilor oculari incercand sa ii relaxezi. La inceput poti simtii o senzatie de mancarime. Aceste este un semn bun ce indica ca tensiunea incepe sa se disipe. Pe masura ce progresezi ochii vor devenii relaxati si odihniti si mintea limpede.

Exerciciul 7 — Maseaza ochii. Maseaza fata cu ambele palme si apoi maseaza cu degetele in jurul ochilor, la baza nasului, tamplele (aici foloseste baza palmelor) si in spatele urechilor.

Exerciciul 8 — Bate toba. Acopera complet urechile cu palmele si loveste spatele capului cu degetele de 24 de ori. Ar trebui sa auzi sunele in interiorul capului ca intr-o toba.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.