Sa mancam sanatos natural

Pesti mari din oceane au un continut ridicat de mercur – in special ton-ul, dar chiar si somonul.
Mancati sardine – sunt pesti mici, au cea mai mica cantitate de mercur. Daca nu va plac sardinele normale cu piele si solzi, se gasesc si sardine la conserva fara piele.
Daca mancati somon, folositi somon de captura, salbatic. Cel de crescatorie este crescut cu antibiotice si li se adauga colorant portocaliu in mancare pentru aceas culoare intens portocaliu – pe care nu o sa o vedeti la cel salbatic. Se gaseste mai greu.

Salata de icre cu ulei de masline
Salata de icre din comert, contine doar 10-20% icre si restul de 80% ulei de floarea soarelui, care este omega6, este un ulei obtinut din seminte prajite, si este puternic inflamator si pro-cancerigen. Unele icre mai contin si conservanti.
Am cautat si nu am gasit nicaieri icre cu ulei de masline, probabil din cauza costului mare al uleiului de masline, cu adaos ar da un pret final de care nu s-ar atinge nimeni si probabil ca nu sunt rentabile comercial. Din fericire sunt usor preparat si gasiti icre de preste cu sare 10% – si bonus pretul final va fi foarte mic, comparativ si cu cele cu ulei de floarea soarelui din comert.
Din cauza ca sunt conversate natural cu sare 10% din cantitate sunt foarte sarate. Ideal ar fi sa le desarati.
Puneti icrele in 3-4 randuri de tifon, si fie le salati intr-un castron cu apa, 1-2 ore, sau le tineti sub un jet slab de apa, daca va grabiti.
Puneti icrele intr-un bol/vas – preferabil sa nu fie prea mare. Eu le prepar cu mana dar puteti si cu un robot de bucatarie. Le frecati initial putin cu o lingura ( eu prefer o lingura de ceramica – traditional era facute cu o lingura de lemn) de vasul in care sunt, apoi incepeti sa adaugati cate putin ulei, le frecati pana se incorporeaza tot uleiul, si reparati. Daca puneti mult ulei deodata vor deveni apoase si nu se mai prea integreaza.
Puenti cat ulei vreti, le puteti cantari la inceput si apoi ca idee sa vedeti cam cat ulei ati pus.
Adaugati apoi zeama de lamaie si frecati sa se incorporeze ca la ulei. Acum se vor intarii. Daca ati pus prea mult ulei la inceput le puteti „repara” cu zeama de lamaie.
Dupa ce sa incorporat zeama de lamaie, adaugati o lingurita/lingura in functie de cantitate de apa minerala si amestecati. Acum vor devenii mai pufoase si mai albe. Atentie sa nu puneti multa apa, nu turnati cu sticla direct ca se intampla sa scapati mai mult. Puneti cu lingura/lingurita, si daca mai trebuie mai puneti, pe masura ce incorporati apa si vedeti ce consistenta capata.
Acum eventual puteti sa mai adaugati putin ulei sa le reglati consistenta, daca le-ati inmuiat prea mult.

Pizza de casa cu blat cu fermentatie lunga

Cele din comert au aluat nefermentat si au glutenul intreg – care afecteaza peretii intestinali pentru toata lumea, nu doar pentru cei care au reactii puternice alergice.
Blat pizza: apa = 0.6 * cantitate faina.
Incepeti cu apa si adaugati faina amestecata cu drojdia praf si maia daca aveti, pana se incorporeaza toata.
Coca moale se lasa la dospit peste noapte, 10-12 ore.
O puneti dupa ce o framanati intr-un vas metalic in care o veti coace, puneti hartie de cort in bol, apoi o acoperit cu folie alimentare de plastic, sau un prosop. Daca incercati sa o mutati dimineata, veti pierde toate spatiile goale din coca, obtinute din fermentatie, si nu se mai coace cum trebuie.
Dimineata puteti adauga sos de rosii, ciuperci, branza etc pe ea si o coaceti in cuptor 10-15 minute, sau pana se face.

Ochiuri.
Puneti intr-o tigaie de clatite – cam 1/2 lingurita de ghee ( unt clarificat ) – sau unt simplu daca nu aveti ghee – untul normal lasa un gust specific, pe cand cel craficat nu lasa nici un gust.

*Ideal ar fi ca ouale sa fie de la gaini ce pot manca liber – galbenusul ar trebui sa fie cat mai portocaliu – semn ca contine betacaroten din plante – si nu galben deschis. Cel galben au fost hranite in special cu cereale. Nu stiu daca se practica si in Romania inca dar in strainate au inceput sa le adauge in hrana coloranti portocalii.
*Nu folositi tigai negre cu teflon ci una cu email gri ceramic – teflonul se descompune la temperatura si nu poate fi eliminat de corp deloc). Cele din fonta emailata se lipesc, cele din fonta simpla pot fi facute antiaderente, dar stratul anti-aderent este format din ulei vegetal oxidat. Avand in vedere ca exista optiunea de a folosi ceramice nu le-as recomanda.
*Nu folositi uleiuri vegetale la prajit sub nici o forma – sunt inflamatoare – sunt procesate chimic si au mult omega 6.
Unii medici le claseaza pe primul loc, inaintea zaharului rafinat ca principala sursa a bolilor moderne.
Eventual puteti folosi ulei de masline presat la rece, dar este destul de scump pentru gatit si isi pierde proprietatile.

Mic dejun – Mei fiert, pudra de carob, scortisoara si afine congelate

Se fierbe 80-120g in functie de preferinte de mei timp de 20 de minute.
Se spala bine intai pana ramane apa limpede (cu cat il spalati mai putin va face mai multa spuma) – adaugati apa cam de 1 deget peste mei, il puneti pe focul dat la maxim pana incepe sa fiarba (cam 5 minute) apoi la foc mic si acoperit cu un capac – inca 15 minute. Lasa-ti 60g de afine congelate la dezghetat cele 20 de minute cat se face mei-ul, apoi puteti pune mei-ul fiert peste afine, si se vor decongela.
Puneti o lingurita de carob si 1/2 lingura de scortisoara.

*Mei-ul nu contine gluten – contine mai multe minerale si vitamine fata de cereale gen grau,secara,ovaz etc gen musli. Cele care contin gluten trebuie dospite cu maia sau drojdie pentru a descompune glutenul.
*Meiul are un indice glicemic scazut si chiar duce prin continul sau de nutrienti la vindecarea diabetului.
Exista un medic ce si-a deschis o clinica de tratarea a diabetului unde foloseste doar mei.
*Daca consumati cereale gen ovaz care nu au gluten acestea trebuie lasate la inmuiat si apoi fierte pentru a neutraliza acidul phitic care blocheaza absorbtia mineralelor. Chiar si astfel preparate eu personal prefer meiul.
*Ovazul este un aliment care a fost observat de dr Price ca este asociat cu aparitia cariilor probabil din cauza ca blocheaza asimilarea mineralelor.

Varza / castraveti murati – in saramura nu otet. In otet toate bacteriile mor inclusiv cele pro-biotice.
In fermentatia in sare se produce acid-lactic care previne dezvoltatarea de bacterii daunatoare – cele care consuma oxigen – dar pot trai bacteriile anaerobe – precum cele din colon.

Fasolea – se lasa la inmuiat timp de cel putin 12 ore – se elimina zaharurile care provoaca gaze apoi se fierbe timp de 1 ora. Se adauga chimen la fiert – ajuta suplimentar la prevenirea gazelor.
Fasolea astfel gatita nu provoaca nici un fel de balonare sau gaze sau discomfort – si este si felul in care era gatita si inca este in societatile traditionale.
Aceste metode traditionale de gatit inclusiv dospirea cerealelor – au fost descoperite dea lungul timpului si transmise din generatie in generatie prin observare. Cei care erau sanatosi traiau si transmiteau mai departe obiceiurile alimentare. Va recomand cartea Nutrition and Physical Degeneration – de dr Weston A. Price.

Unt – ideal de la vaci care pasc si nu hranite cu cereale. Culoarea untului ideal este galbuie – semn ca contine caroten si vacile au mancat iarba. Un astfel de unt este Kerygold. Da este mai scump dar puteti observa culoarea si gustul fata de altele. Practic platiti profilul nutrional si propria sanatate – altfel o veti platii in pastile, suplimente si /sau interventii medicale.

Snacks-uri sanatoase

Seminte de dovleac crude – au un continut bogat de zinc si consumate crude pe stomacul gol elimina parazitii.
Nuci – au un continut ridicat de omega3. Nu v-as recomanda sa cumparati din cele de la magazin la punga decojite pentru ca se oxideaza datorita continului ridicat de omega3 fata de alte seminte, si capata un miros ranced.
Cumparati-le in coaja si le spargeti cand le mancati. Asa aveti si control asupra cantitatii pe care o mancati.
Curmale – sunt foarte dulci si nu cresc glicemia din sange, in loc de ceva dulce
Fulgi de cocos – sunt obtinuti din pulpa integrala a nucilor de cocos prin zdrobire.

Fructele nu se mananca imediat dupa masa. Fie inainte de masa fie dupa 2 ore, altfel fermenteaza. Daca sunt mancate pe stomacul gol, ele trec din stomac in intestine in 10 minute, fata de grasimi, proteine care pot sta si 1-2 ore.

Mere – contin pectina un prebiotic natural
Afine – bogati in antioxidanti, o gustare seara inainte de culcare
Plus orice alte fructe va plac, ideal cele din sezon – inclusiv cele exotice nu sunt in sezon tot timpul.

Struguri – cei fara samburi nu sunt modificati genetici, apar natural – sunt tot o mutatie genetica dar aparuta in mod natural – nu sunt prea comuni in mod natural – pentru ca natura ii elimina. Sunt inmultiti doar prin butasi.
In cazul in care nu stiati bananele pe care le mancam sunt tot o varietate fara samburi – acelasi lucru ca si cu acesti struguri. Variantele salbatice naturale aveau multe seminte pe partea din mijloc si erau mai mici.
Dezavantajul major este ca aceste soiuri sunt clone – fiind obtinute din butasi – si nu prin diversitate genetica – astfel ca devin vulnerabile la boli – nu mai capata rezistenta, si devin vulnerabile sa fie distruse toate culturile, asa cum sa intamplat de cateva ori cu bananele.
De asemenea strugurii sunt foarte dulci, pot fi consumati in lunile de sezon dar mai limitat.

Suplimente din alimentatie
Sulf – brocoli, conopida, ceapa, usturoi
Magneziu – clorofila (frunze verzi gen kale etc), fasole, linte, cacao (ciocolata neagra)
Anti-inflamatoare (in loc de ibu-profen): turmeric, ananas (bromeliana), omega3 (peste, alge, nuci)

Seminte crude

Nucile – contin mult Omega3 sub forma de ALA – nu este EPA/DHA format – si daca consumati uleiuri vegetale care contin mult omega6 corpul nu mai poate forma EPA/DHA – deci evitati toate uleiurile
Nucile braziliene – sunt foarte bogate in seleniu, nu se recomanda consumul zilnic din cauza continutului foarte mare de seleniu.
Doua nuci pe zi sunt ca si un supliment natural de seleniu. Nu se recomanda pentru adulti consumul a mai mult de 5 nuci odata.
O nuca brazialiana contine aproximativ 70-90 micrograme de seleniu. Doza maxima sigura de seleniu este de 400 micrograme. La 800 micrograme pot fi asteptate semne functionale de toxicitate.

Simptome de toxicitate: respiratie de usturoi, alopecie, neuropatie periferica
Seleniul, ca si arsenicul, inactiveaza grupele sulfhidrale ale aminoacizilor. Toxicitatea a fost asociata cu un miros de usturoi in respiratie (cauzat de seleniu metilat), oboseala, tulburari gastrointestinale, linii transversale pe unghii, alopecie si neuropatie periferica. Tratamentul implica intreruperea sursei de aport excesiv si ingrijire de sustinere. Nu se cunoaste un antidot sau un chelator adecvat.

Intr-un caz publicat de otravire cu seleniu, pacientul a luat 10 tablete pe zi timp de 2 saptamani, dupa o doza a unui supliment care continea o cantitate necunoscuta de seleniu. In acest timp, acesta a dezvoltat diaree, oboseala din ce in ce mai accentuata, o senzatie de furnicaturi la nivelul extremitatilor si a devenit complet chel. La doua saptamani dupa intreruperea suplimentului, acesta avea un nivel seric de seleniu de 8,26 ?mol/L si parea sanatos, cu o regenerare a parului si un examen neurologic normal.

Nu consumati sucuri de furcte si nici smoothie – fibrele sunt distruse mecanic si duce la cresterea glicemiei.
Singura exceptie aici sunt sucurile din legume ce nu contin zaharuri – ex verdeturi, telina chiar si morcovi – dar atentie ca sunt bogate in oxalati.
Mai jos aveti un exemplu cu produse procesate mecanic din linte. Puteti observa cantitatea de fibre ramane aceasi, doar din cauza ca fibrele au fost pulverizate nu au mai incetinit absorbtia glucozei asa cum sa intamplat in cazul lintei fierte intregi.
Acelasi lucru este valabil si pentru orez fiert vs orez expandat sau fidea din orez, nuci/alune mancate intregi vs unt de alune/nuci etc.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.