Expunerea la soare si vitamina D

Vitamina D

Este sintetizata de organism cand stam in soare, prin actiunea razelor ultraviolete B (UV-B) care reactioneaza cu o forma de colesterol in pielea noastra pentru a crea vitamina D.

Deoarece multi oameni din intreaga lume isi petrec mai mult timp in interior decat in aer liber, atingerea unor niveluri adecvate de vitamina D in sange, pentru a ne mentine o sanatate optima, a devenit dificila si necesita suplimentarea.
Sticla blocheaza razele ultraviolete asa ca chiar daca lucrati intr-o cladire sau incapere bine luminata corpul nu va putea produce vitamina D.
Motivul pentru aceasta este ca putini oameni petrec 15-20 de minute necesare in mijlocul zilei cand sunt disponibile razele UV-B in lumina soarelui, permitandu-le ca fetele, bratele si picioarele sa fie expuse la lumina ultravioleta.

Cei cu mai multa melanina, responsabila de pielea intunecata, necesita mult mai mult timp de expunere la soare pentru a genera vitamina D. Cei peste 65 de ani necesita, de asemenea, mai mult timp in aer liber pentru a genera vitamina D datorita schimbarilor in elasticitatea pielii.

Mii de studii din ultimul deceniu prezinta beneficii pentru sanatate atunci cand se optimizeaza consumul de vitamina D. Aceste studii ne spun ca cei cu niveluri mai ridicate de vitamina D din sange au un risc mai mic de atacuri de inima, cancer mamar, cancer de colon, scleroza multipla, diabet de tip 1 si de tip 2, hipertensiune arteriala si alte complicatii de sanatate.

Niveluri de vitamina D in sange

Adresati-va medicului dumneavoastra pentru a verifica nivelul vitaminei D din sange. Va trebui sa comande un test de sange pentru vitamina D 25-OH. Majoritatea adultilor cu deficiente va trebui sa ia o doza zilnica de vitamina D (colecalciferol) care variaza intre 2.000-5.000 UI de vitamina D.
Doze de 2000 UI consumate zilnic sunt sigure si nu prezinta pericole. Daca luati 10.000 UI sau mai mult zilnic este necesar sa va faceti un test de sange dupa 3 luni.

vitamina D3 este o vitamina solubila in grasimi, asa ca luati suplimentul impreuna cu o masa ce contine grasimi.

NOW Foods, Vitamin D-3, High Potency, 50 mcg (2,000 IU), 120 Softgels – vitamina d impreuna cu ulei extra virgin de masline. Vitamina D este lipo-solubila – se dizolva in grasime – si trebuie consuma cu grasimi – altfel nu poate fi asimilata. Uleiul de masline este cea mai sanatoasa grasime.
Vitamina D3 – necesara in special in lunile de iarna, cand in emisfera nordica unde ne aflam nu avem suficienta lumina solara pentru a produce D3 singura sursa fiind din alimentatie sau suplimente, dar si vara daca nu stam afara – in special cei ce lucreaza in orase.
Vitamina D3 este ideal sa fie luata impreuna cu K2. Acest supliment este foarte curat in sensul ca nu contine substante comune folosite de obicei precum aditivi, filleri, talc, conservanti etc.
Brandurile de top toate folosesc MK4. De asemenea MK-4 este varianta finala care se gaseste in produsele animale.
Carlson, Vitamin K2, 5 mg, 60 Capsules – singurul supliment in cantitate mare de K2 MK4. Ajuta si la remineralizarea dintilor.

Suplimentarea cu vitamina D este cruciala pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, este si mai important in anotimpurile anului in care lumina soarelui este minima.

De asemenea, puteti creste nivelul vitaminei D, petrecand 15 minute in fiecare zi in soare, fara protectie, permitandu-va expunerea bratelor, fetei si picioarelor. Activitatea fizica de rutina in aer liber are multe beneficii pentru sanatate.

Vitamina D este rara in alimente si in cantitati foarte mici. Singurul aliment care o contine este uleiul de ficat de cod.

Prevenirea bolilor cronice este cheia longevitatii si a unei vieti calitative. Suplimentele zilnice de vitamina D sunt ca o vitamina care ne poate ajuta sa atingem acest obiectiv

Cand producem vitamina D3 – UVB si pozitia soarelui

UVA – sunt raze ulraviolete cu o frecventa mai mica, si care patrund mai adang in piele. Acestea produc bronzul si protejeaza de UVB. Acestea nu sunt oprite de atmosfera si ajung pe suprafata pamantului.
UVB – sunt absorbite intr-o anumita masura de stratul de ozon. Dar acest lucru depinde si de unghiul cu care lumina intra in atmosfera.
La rasaritul si apusul soarelui vara si in cea mai mare parte a zilei in timpul sezonului de iarna cand soarele nu urca prea sus pe cer acestea sunt blocate complet.
Pentru a produce vitamina D3 avem nevoie de un UVI (index UV) de cel putin 3 – lucru care nu se intampla in perioada descrisa mai sus. Gasiti indexul pe orice site de meteo inclusiv pe google daca cautati vremea in locul unde locuiti.

O regula buna este daca umbra dvs. este mai lunga decat inaltimea, nu faceti prea mult vitamina D. In timpul iernii veti observa ca umbra dvs. este mai lunga decat dvs. in cea mai mare parte a zilei, iar in timpul verii, umbra este mult mai scurta pentru o buna parte din mijlocul zilei.

Vitamina D3 este produsa prin expunere la UVB – radiatia ultravioleta care este responsabila si pentru inrosirea si arderea pielii. Cea mai multa vitamina D3 se produce la pranz atunci cand soarele este cel mai sus pe cer. O expunere mai scurta de 20 de minute atunci va produce cea mai mare cantitate de vitamina D3 si cel mai eficient.

Corpul poate produce intre 10.000 si 25.000 IU de vitamina D intr-un timp mai mic decat se produce aparitia roselii sau arsurii. Se face cea mai multa vitamina D atunci cand ne expunem o suprafata mai mare a pielii la soare, ca spatele de exemplu, fata de o suprafata mai mica ca mainile.

Iarna

In zone pe glob cu o latitudine de 25 grade, in locuri ca Florida, Egipt, India oamenii care locuiesc acolo pot produce vitamina D mare parte a anului, pe cand in zone mai nordice la 40 de grade gen New York, Boston, Sofia, Romania nu pot produce vitamina D din Noiembrie pana in Februarie.
Daca locuiesti si mai in nord nu vei avea acces la UVB din Octombrie pana in Martie.

Expunerea la soare si cancerul

Una dintre principalele autoritati mondiale in tratamentul cancerului natural, dr. Leonard Coldwell, afirma ca substantele chimice din protectia solara provoaca cele mai multe tipuri de cancer de piele si nu soarele.

Un studiu efectuat in 2004 si publicat in revista medicala The Lancet a aratat ca lucratorii care stau in cladirii aveau de doua ori mai multe sanse de a obtine cancer de piele ca si cei care au petrecut mai mult timp la soare: „Paradoxal, lucratorii in aer liber au un risc scazut de melanom comparativ cu lucratorii din interior si expunerea pe perioade lungi la soare cronica poate avea un efect de protectie. „
Acest lucru se intampla din cauza efectelor benefice pe care le are vitamina D3.

Expunerea rara la soare in mijlocul zilei cand radiatiile uv sunt maxime duce la arsuri repetate in cazul persoanelor care nu stau in soare zi de zi. Acesta plus o lipsa de antioxidanti din dieta (legume si salate) pot duce in timp la cancere de piele.
Ideala este fie expunerea treptata din aprilie cand soarele incepe sa cresca in putere ( acesta este valabil pentru partea nordica a emisferei nordice – unde suntem si noi in Romania ) care duce la un bronz natural fara arsuri.
Daca acest lucru nu este posibil in cazul celor ce locuiesc la oras la bloc, atunci perioade scurte de expunere cu protectie adecvata – haine, ochelari de soare, crema de soare fara chimicale cancerigene, verificarea indexului uv – sunt ideale.

Creme de protectie solara

Atunci cand utilizati produse de protectie solara, utilizati un brand natural sau netoxic. Asigurati-va ca nu contine substante chimice cancerigene cum ar fi Titanium dioxide, oxibenzona si derivatii de vitamina A (retinol and retinyl palmitate) care devin cancerigeni atunci cand sunt expusi la soare.

Atentie la cremele ce contin : Tocopheryl Acetate – este o forma sintetica a Tocopherol (Vitamina E naturala) – ce poate produce reactii alergice – dermatita.

Oxidul de zinc poate fi folosit pentru protectia impotriva soarelui si este sigur pentru sanatate. Ofera o protectie mai mare fata de razele UVA decat orice alt produs chimic de protectie solara aprobat in Statele Unite. Ingredientele naturale precum uleiul de nuca de cocos si untul de shea sunt sigure in protectia solara si pot ajuta la hranirea si protejarea pielii.

Loţiune cu protecţie solara de la Endea este una din cele mai bune de pe piata fiind facuta avand in gand tocmai folosirea de ingredinete naturale si benefice.
Contine numai ingrediente naturale ce ofera o ingrijire a piele in sine, pe langa protectia la soare: cocos, cacao, jojoba, susan, catina, oxid de zinc.

Protectie solara FPS

Factorul de protectie solara reprezinta cantitatea de radiatie pe care pielea o poate primi pana cand incepe sa se inroseasca. De exemplu, un FPS 15 inseamna ca 1/15 din radiatiile vatamatoare vor atinge pielea, in conditiile in care aceasta a fost protejata cu 2 mg/cmde crema. Asta inseamna ca 6.6% din razele UV ajung pe pielea care este data cu o crema cu FPS15 iar la un factor FPS 30 3.3%, iar FPS 50 2%.

Eficacitatea poate fi calculata prin inmultirea factorului cu perioada necesara pielii pentru a suferi o arsura in absenta cremei ce ofera protectie. Astfel daca arsura pielii apare in 20 minute in absenta cremei, cu o crema cu FPS 15 pielea va fi protejata 15 x 20 minute = 300 minute ~ 5 ore.
Una cu FPS 50 va oferi 50×20=1000 minute sau ~ 16 ore.

Indiferent de factorul de protectie pentru a fi eficienta crema trebuie aplicata cu 15-20 minute inainte de expunere la soare si reaplicata apoi:
– la fiecare minim 2 ore
– 40 minute dupa inot, transpiratie
– imediat daca ne stergem cu prosopul

Surse:
http://www.dermatology.ucsf.edu/
precisionnutrition.com/all-about-vitamin-d
https://thetruthaboutcancer.com/causes-of-skin-cancer/

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.