Este cafeaua sanatoasa?

Beneficiile de sanatate ale cafelei vin din continutul de antioxidanti pe care aceasta le contine. Studii recente au aratat ca majoritatea americanilor obtin mai multi antioxidanti din cafea decat din orice alta sursa.
Dar putem obtinem mai mult din fructe si legume bogate in nutrienti.
Aceasi discutie exista si despre alcool in special vin si continul de antioxidant numit resveratrol. Ca si aici beneficiile aduse de antioxidanti sunt neglijabile pe langa efectele nocive produse atat de alcool cat si de cafea.

De fiecare data cand consumi cafea, glandele suprarenale produc cortizol, principalul hormon de stres.
Stresul nu este bun pentru sanatate avand efecte total opuse.
Cu un aport constant de cofeina, ati putea forta glandele suprarenale sa produca in exces hormonul, provocand oboseala suprarenala.

Cofeina care se gaseste in cafea, ceai poate pune, de asemenea, o presiune asupra rinichilor. Cofeina este un stimulent, care poate provoca cresterea fluxului sanguin, a tensiunii arteriale si a stresului asupra rinichilor. Aportul excesiv de cofeina a fost, de asemenea, asociat cu pietrele la rinichi.

Pe scurt cafea nu este sanatoasa pentru ca dezechilibreaza organismul punandul intr-o stare de stres cu efecte de uzura asupra restul organelor in special rinichi si glande suprarenale.
De asemenea va abuzeaza revervele de energie si pe termen lung veti obosii mult mai repede, starea de epuizare aparand mult mai repede, ceea ce va duce la o scadere a calitatii vietii.

Exista numeroase studii statistice sponsorizate de producatorii de alcool si cafea, care manipuleaza datele si care sunt foarte populare pe internet pentru ca oamenii in general cauta ceea ce vor sa auda si vada si mai putin sa depuna efort pentru a se schimba.
Puteti urmarii analiza studiilor despre cafea oferite de Dr. Michael Greger aici – Cafeaua: sanatoasa sau daunatoare?.

Daca totusi doriti sau continuati sa consumati cafea, puteti folosi informatiile de mai jos pentru o minimiza pe cat posibil unele efecte negative.

Mucegai si micotoxine (toxine de mucegai)

Micotoxinele sunt compusi nocivi creati de mucegaiurile care cresc pe boabele de cafea (printre altele). Acesti compusi cauzeaza tot felul de probleme de sanatate, cum ar fi cardiomiopatie, cancer, hipertensiune arteriala, boli de rinichi si chiar leziuni ale creierului. De asemenea, fac cafeaua sa aiba un gust amar.

Cum sa cumperi cafea de calitate fara mucegai

Expunerea la pesticide ? Cafeaua este o cultura puternic stropita cu pesticide – cumparati cafea bio
Unele tipuri de cafea au mai multe micotoxine decat altele, motiv pentru care vedeti unele studii care arata un beneficiu pentru consumul de cafea, iar altele arata rezultate negative asupra sanatatii.
Soiurile de cafea mai ieftine costa mai putin deoarece folosesc boabe de proasta calitate si permit un procent mai mare de boabe deteriorate (mucegaite), apoi companiile le prelucreaza cu tehnici care adauga savoare dar amplifica cantitatea de toxine.
?Amestecurile? de cafea sunt vesti proaste, deoarece amesteca boabe ieftine din mai multe zone, aproape garantand ca veti obtine unele mucegaite. Acesta este motivul pentru care este important sa-ti cumperi cafeaua dintr-o singura locatie. Cautati o cafea care a fost testata pentru toxine.

https://www.bulletproof.com/diet/bulletproof-diet/why-bad-coffee-makes-you-weak/
https://www.bulletproof.com/coffee/how-to-make-the-best-cup-of-coffee-of-your-life/

Aparate de cafea non-toxice

Chiar si aparatele de cafea obisnuite (inclusiv capsule de cafea) contin materiale plastice si/sau aluminiu care vin in contact cu apa fierbinte. Acestea pot transfera substante chimice din plastic/aluminiu in cafea mai ales in contact cu apa/abur fierbinte (la temperaturi ridicate transferul de substante este mai ridicat).

Mediul perpetuu intunecat, umed si cald din tuburile multor aparate de cafea ofera mediul perfect pentru cresterea mucegaiului si chiar a biofilmelor.
Nu lasati o cafetiera din plastic infestata cu mucegai sa strice o ceasca buna de cafea.

„Am testat cafeaua Nespresso pentru aluminiu in laboratorul nostru de cercetare folosind un spectrometru de masa. Este foarte clar ca exista urme de aluminiu in cafeaua Nespresso. Nu am cuantificat nivelurile de aluminiu, dar cu siguranta exista un varf clar in spectru pentru aluminiu.”
Cu siguranta nivelurile se afla intr-o zona stabilita ca sigura, dar la fel ca si cantitatile reglementate de zahar sau sare dintr-un aliment nu iau in considerare efectul nociv adunat atunci cand consumi mai mult decat ar trebui sau si din alte alimente.

Sunt capsule bio-degradabile fara aluminiu mai sanatoase ?

Exista pe piata si capsule cu 0% aluminiu si 100% bio-degradabile, de ex cele de la Julius Meini. Acestea folosesc un bio-polymer – un plastic obtinut din uleiuri vegetale, celuloza etc.
Bioplasticul are cateva avantaje aparente: este de obicei fabricat din material reciclat sau celuloza vegetala, poate fi biodegradabil ? sau ambele. Dar un nou studiu arata ca nu este non-toxic. Bioplasticele sunt de fapt la fel de toxice ca si alte materiale plastice, potrivit unui articol publicat recent in Environment International. 23 octombrie 2020
Diferitii biopolimeri utilizati au dezavantaje, cum ar fi permeabilitatea ridicata la vapori de apa, permeabilitatea la oxigen, fragilitatea, rezistenta termica scazuta, proprietatile mecanice scazute, vulnerabilitatea la degradare si procesabilitatea scazuta.

Colesterolul din cafea

Presa franceza – rezulta o cantitate mai mare de uleiuri deoare filtrul este metalic si le lasa sa treaca, cat si particule de cafea care trec prin filtru metalic
Cafea la filtru – filtru de hartie absoabe cea mai mare parte a uleiurilor

Cel mai mult colesterol contin espresso, espresso prin moka pot sub presiune pe aragaz (stilul bialetti) si presa franceza.

Cele care folosesc un filtru de hartie absorb peste 90% din uleiuri de cafea precum cafestol – care contribuie la cresterea colesterolului rau LDL. Acest lucru se datoreaza faptului ca unii cercetatori au descoperit ca cafestol afecteaza capacitatea organismului de a metaboliza si regla colesterolul.
Un alt studiu a declarat cafestol ca fiind cel mai puternic compus care ridica colesterolul identificat in dieta umana?.
Consumul a cinci cesti de cafea timp de patru saptamani de la o presa franceza poate creste nivelul de colesterol din sange cu 6 pana la 8 la suta, potrivit unor studii.

Laptele de origine animala blocheaza mare parte din beneficiile antioxidantilor din cafea deoarece blocheaza absorbtia acestora.
Acelasi lucru insa nu se intampla daca folosesti un lapte vegetal gen soia, migdale etc.

Gradul de prajire al boabelor de cafea

Un grad mai scazut este mai bogat in antioxidanti.
Cu cat este mai prajita scad antioxidanti care sunt distrusi si creste numarul de elemente oxidante rezultate din ardere. Cafeina nu este afectata de gradul de prajire ramanand cam constanta.

Espresso se face cu boabe de cafea mai prajite, din cauza ca timpul de extractie este foarte scurt 20-40 secunde pentru a putea dizolva aproximativ 20% din cafea se foloseste o cafea mai prajita, care ajuta in dizolvarea ei mai rapida. Pe de o parte gradul mai mare de prajire distruge o parte din uleiurile care cresc colesterolul, dar si antioxidantii in acelasi timp, dar din cauza prasiunii si temperaturii ridicate gradul de extractie este mult superior variantei in care apa este lasata sa se scurga printr-un filtru, asa ca per total la final continul de uleiuri este mai ridicat in cazul unui espresso.

Odata cu cresterea gradului de prajire sunt distruse si pesticidele dar acest lucru poate fi evitat cumparand o cafea crescuta organic.

De asemenea beneficiile cafelei facute prin metoda de a turna apa fierbinte peste cafea intr-un filtru de hartie, apare din gustul mai bogat atunci cand cafeaua nu este prajita prea tare, si nu este amestecata – astfel scapi si de riscul de contaminare cu mucegai – este de origine unica. Acesta metoda de preparere ii accentueaza aroma si gustul scotand arome mai subtile la suprafata.

Cafea la filtru – preparare – cantitati si timp

Se pun aproximativ 10g de cafea la aproximativ 150g de apa fiarta, sau 7g la 105g de apa in functie de cata cofeina doriti.
Se umezeste usor filtru, se adauga cafeaua apoi turnati incet apa fiarta, lasati sa treaca prin cafea apoi continuati. Ar trebui sa dureze cam 4-5 minute.

Turnati apa peste cafea in filtru circular pentru a evita formarea unui crater in centru si o extractie inegala.
Turnati initial de 2-3 cantitate de cafea, gen la 10g cafea – 20-30g de apa pentru a umezii cafeua si lasati-o sa elibereze CO2 timp de aproximativ 30 de secunde.
Daca cafeaua este proaspat macinata are nevoie de ceva mai mult timp 30-50 de secunde, daca este deja macinata 15-30 secunde.
De asemenea cafeaua mai putin prajita necesita mai mult timp pe cand cea mai prajita mai putin timp.
Aceast proces este necesar pentru a lasa timp ca dioxidul de carbon sa fie eliberat, altfel va bloca curgerea apei in mod uniform prin cantitatea de cafea si va rezulta intr-o extractie neuniforma.

Gradul de macinare

Gradul de macinare trebuie ales in functie de timpul de preparare.
Cu cat apa sta mai mult in contact cu cafeaua, gradul de macinare ar trebui sa fie mai mare, gen cazul presei fraceze, sau un grad de macinare fin in cazul unui espresso, unde durata este de ~40 de secunde.

Metoda prepareGrad de macinare ?mTimp de preparare
Pour over
Cafea la filtru
400-6002-4 min
Espresso100-30020-30 sec

Temperatura apei

Temperatura adecvata a apei pentru prepararea cafelei este de 90,5-96 C.
Prepararea cu o temperatura mai scazuta va extrage parti mai putin solubile din cafea si cu o distributie diferita a aromelor decat cu apa mai fierbinte.
In general, cafea cu un grad de prajire mai ridicat prefera temperaturi mai scazute, deoarece s-ar putea dovedi a avea prea mult amaraciune in ceasca preparata la temperatura ridicata.
Cele mai usor prajite, pe de alta parte, necesita temperaturi finale mai ridicate datorita densitatii lor mai mari, pentru a putea extrage aroma.

Accesori pentru prepararea cafelei

Cumparati filtre de cafea din hartie pe care nu au fost folositi inalbitori chimici.
Filtrele vin in mai multe marimi numerotate 2,3,4 – 2 este pentru 1-2 cesti de cafea, 3 pentru 3-4, 4 pentru 4-5 cesti, in functie de cata cafea doriti sa faceti odata.
Puteti cumpara o cafetiera in care se pune filtru si aceasta se pune pe o ceasca sau puteti folosii un pahar mai inalt.
Daca doriti o caferiera mai rasarita, cele mai populare sunt urmatoarele:
Cafetira Hario V60 Ceramic V2
Chemex
Kalita Wave

Mai aveti nevoie de un fierbator de apa si eventual un ibric cu gat lung pentru o turnare usoara si controlata. Exista si unele fierbatoare electrice care au direct un gat lung de turnare.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.