Portocalele sunt tratate dupa ce sunt culese cu Imazalil este un funcigid (intra in categoria pesticide) – ce elimina ciupercile prin intoxicarea acestora. Acesta este permis in Uniunea Europeana si astfel si in Romania.
Nu doar ca substanţa respectiva patrunde prin coaja dar ramane pe mana consumatorului care nu le spala. De regula le decojeşte şi le mananca cu aceeaşi mana cu care a manipulat coaja. Poate afecta ficatul si rinichii.
Un studiu efectuat pe concentratiile de pesticide din citrice a aratat ca daca fructele sunt spalate timp de 30 secunde cu apa se reduce cu o treime concentratia de Imazalil din coaja, dar nu este eliminat complet. Daca este spalat intr-o baie de apa cu ultrasunete sa redus la jumate concentratia.
Desi acesta este aplicat pe coaja dupa ce fructele sau copt, acesta difuzeaza catre fruct, in special in mere care au coaja mai subtire.
Imazalil si Triadimefon actioneaza ca agenti spermiotoxici, inhiband fertilizarea si afectand dezvoltarea embriologica.
https://kirj.ee/public/Chem/2007/issue_3/chem-2007-3-3.pdf
Soiuri de portocale
Portocalele Navel au un al doilea fruct subdezvoltat in partea opusa tulpinii, care le da aspectul de buric. De asemenea, aceste portocale nu au seminte, sunt usor de decojit si sunt una dintre cele mai gustoase portocale.
Portocalele Valencia au un continut ridicat de suc, o coaja subtire si putine seminte.
Banane – cultivarea industriala a bananelor este intensiva in pesticide, deoarece bananele sunt cultivate in monoculturi masive, fara rotatia culturilor. Aceste metode nechibzuite fac plantele vulnerabile la insecte daunatoare si boli fungice.
Unii experti estimeaza ca cultivatorii de banane folosesc 35 de kilograme de pesticide pe acru (van Wendel de Joode 2012, citand Wesseling 2001 si Ramírez 2009), cu mult mai mult decat in cazul altor culturi agricole. Lucratorii care sunt expusi la cantitati mari de pesticide devin sterili si nu mai pot avea copii.
Din aceste motive, bananele care poarta o certificare ecologica sau Fair Trade sunt preferabile fructelor cultivate prin procese distructive din punct de vedere social si ecologic.
Metode de eliminare a pesticidelor
Bio-absorbant pentru spalat fructe si legume, Doctor Zeco,pulbere, 200grame
- Doctor Zeco elimina pesticidele, mucegaiurile, toxinele, metalele grele si radioactive.
- Doctor Zeco absoarbe Imazalilul!
- Doctor Zeco are un PH alcalin cuprins intre 8.9 si 9.2.
Veggie Wash, Fruit and Vegetable Wash – elimina ceara, pesticidele, pamantul.
Eliminare pesticide cu apa cu bicarbonat de sodiu
Puneti fructele si legumele intr-o solutie de apa si bicarbonat de sodiu – o lingura de bicarbonat la 1 litru de apa – si este nevoie sa le lasati 15 minute pentru a elimina pesticidele din coaja. O parte din acestia care au intrat in fruct/leguma nu vor fi eliminate.
Nota: conform studiului de mai jos spalarea cu clor nu a avut nici un efect, dar bicarbonatul dupa 15 a eliminat 90% din pesticidele din coaja.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29067814/
Atentie!!! Nu puneti otet peste bicarbonat – va face spuma – si va neutraliza bicarbonatul care este alcalin.
Pesticile sunt acide si este nevoie de o substanta alcalina care sa le neutralizeze si sa se desprinda de pe fruct.
De ex puteti clatii un borcan in care ati avut muraturi si miroase intepator, cu apa cu bicarbonat, eventual il puteti lasa peste noapte cu solutia in el, si apoi o sa vedeti ca mirosul a disparut complet. Mirosul la fel ca si pesticilede sunt date de particule microscopice acide, ce pot fi neutralizate chimic cu o solutie alcalina.
Aparat de masurat pesticidele din legume
Sunt populare pe retelele sociale dar nu sunt corecte deloc. Puteti sa va lamuriti urmarind testul comparativ facut de digi24 in paralel cu un test de laborator si explicate de un analist de laborator.
Valorile fara un context sa intelegi ce masori nu au nici o valoare.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/experiment-digi24-sunt-testerele-pentru-nitrati-o-inselatorie-2432271