Probiotice naturale

Probioticele sunt bacterii benefice care traiesc in colon si se hranesc cu pre-biotice (fibre vegetale – fructe si legume crude) si produc din ele vitamine si alte substante benefice.
Surse: muraturi in saramura (castraveti, varza, conopida, morcovi, gogonele etc).
Soia in asia este consumata fermentata ca si condiment – contine k2 dar nu are un gust placut. Daca stiti engleza puteti citii mai multe aici.

Atentie! Desi cuvantul murat in romana inseamna si acrit in otet si fermentat – aceastea sunt 2 procese foarte diferite. Legumele care sunt acrite in otet sunt trecute la alimente cu efect cangerigen si consumul lor creste riscul de canger esofag si stomac cu 15%. Acestea in general se gasesc in magazine din cauza ca nu contin bacterii si nu se strica usor, si au o viata aproape nelimitata pe raft.
Legumele fermentate pe de alta parte sunt sanatoase, dar se strica usor daca nu sunt tinute in conditii proprii. In acest caz aciditatea aici vine din acidul lactic produs de bacterii anaerobe pe masuna ce consuma zaharurile din legume.

Muraturi

Pe masura ce bacteriile anaerobe consuma zaharurile din legume, produc acid lactic – care produce un mediu acid si impiedica cresterea bacteriilor aerobe – cele daunatoare.
La suprafata pojghita alba care se poate forma este o ciuperca si nu este daunatoare, dar daca puneti usturoi, hrean in apa, se va forma mai putina.
Pentru a preveni ciuperca alba – trebuie sa nu aiba acces la aer si oxigen, altfel nu poate creste. Daca borcanul este inchis ermetic, se va elibera co2 care va inlocui oxigenul, dar va creste presiunea in borcan. Ideal este sa aveti un sistem care permite eliminarea co2-ului fara a intra aer inapoi.

Saramura: intre 2.5g / l pana la 4g/l in functie de conditii. (apa de mare are o concentratie de 35g/l ) – va recomand sa folositi sare de mare grunjoasa fiindca are multe minerale. Cam o lingura la 1 litru, o lingura de sare are cam 25-35 de grame in functie de cat de plina este.
Cu cat este mai sarata va dura mai mult fermentatia.
Atentie la temperatura, sa nu depaseasca 25 de grade altfel legumele se vor inmuia.
Daca puneti castraveti ideal ar fi sa folositi castraveti mai mici, ca saramura sa poata patrunde in ei.
Puteti adauga usturoi taiat felii, bete/cozi de marar pentru aroma, condimente: boabe de piper, mustar, marar, etc

Kombucha

Se face din ceai verde/negru si zahar plus o cultura de kombucha – este o simbioza numita – kombucha scoby.
Zahar: ~40-80g zahar pe litru
Atentie: a devenit o bautura la moda, si multe de pe piata contin zahar adaugat dupa fermentatie, pentru ca are un gust acru fara. Unele pot avea mai mult zahar decat o coca cola clasica.

Drojdie de bere

Saccharomyces cerevisiae – o gasiti in supermarket – folosita la dospirea fainii este bogata in amino-acizi si grupul de vitamine B care va da energie cat si crom ce ajuta la scaderea glicemiei.
Are efecte anti-virale, anti-bacteriene, anti-cancerigene. Puteti consuma 50-100g pe zi, dar ca orice aliment nou introdus, incepeti cu cantitati mici.
Ajuta in probleme de stomac – diaree, IBS, chron etc.

Saccharomyces drojdie probiotică: înapoi la natură pentru a îmbunătăți sănătatea umană: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9147304

Inulina – prebiotic
Inulina de agave este un indulcitor natural, dar nu este absorbita din tractul gastrointestinal, deci nu are calorii, in schimb este in mare parte fibre insolubile.
Inulina se gaseste in ceapa si usturoi in cantitati mici, in radacina de cicoare si in anghinare.
Se dizolva usor in apa si poate fi combinata cu 1-2 lingurite de otet de mere.
Inulina de agave pudra eco, 200 g, Rawboost

Otet de mere
Reduce cresterile glicemiei daca este consumat inainte de a consuma dulciuri. Este precursor de Acid Butyric – un prebiotic gasit in intestine.

Le puteti combina pe toate cele 3 de mai sus. Consumati drojdia de bere goala, fara sa manancati carbohidrati inainte, altfel, drojdia va consuma carbohidratii, si va produce alcool si dioxid de carbon, pana este digerata.
Apoi beti apa cu inulina si otet de mere. Otetul este acid si ajuta la digestia drojdiei mai repede.

Iaurt de cocos
BIo coconut natur – VEMONDO – Lidl – Pulpa de cocos, culturi lactice, guma de seminte de caruba, amidon
Sau daca tolerati – kefir

Solaray – Parasite Cleanse – faceti periodic macar de 2 ori pe an o cura cu un flacon cu 60 tabete.
Contine plante binecuoscute pentru efectele antiprazitare.
– Black walnut (Juglans nigra) – nuc negru
– Wormwood (Artemisia anunua) Pelinita
– Usturoi, Cuisoare, Oregano, Cimbru

Neem si turmeric – elimina parazitii intestinali mai putin tenia
Semintele de dovleac sunt eficiente pentru parazitii intestinali inclusiv tenia

Problemele cu sistemul digestiv si flora intestinala

Bea o cana de apa calda cand te trezesti dimineata pentru a golii colonul. Ideal ar fi sa pui si o lingurita de turmeric in ea, si ocazional si o lingurita de neem – ambele ajuta la curatarea intestinelor de paraziti.

Nu luati pastile de anti-acid. Creaza foarte multe probleme secundare. Scad aciditatea stomacului si nu mai poate abosorbii minerale, descompune proteine in animo-acizi – si te vei imbolnavii mai grav pe termen lung.
Ca multe solutii medicamentoase doar acopera simtomele fara a trata cauzele.
Alimente nedigerate complet pot ajunge in intestine si creea simptome de intestin permeabil si ajunge in sange.

Poti bea o lingura de otet de mere diluat cu apa sau apa cu lamaie inainte de masa, pentru a acidifica stomacul, ca sa poate sa absoarba mineralele de care nevoie pentru a putea crea singur acid clorhidric. Are nevoie de iod, zinc.

Oxidul nitric – este produs din nitrati. Exista si suplimente cu nitrat de sodiu. Mai nou din cauza publicitatii negative al nitratului de sodiu, si toti din media care copiaza titluri senzationale, se gasesc produse scumpe asa zise bio, in sensul ca nu contin nitrat de sodiu produs chimic, ci contin tot nitrat dar sub forma de praf de telina. Cele organice contin concentratii mult mai mari de sare de nitrati (naturala) si aceasta va fi convertita exact la fel ca si cea de sinteza in nitrozamine – substanta cancerigena de la care a inceput tot show-ul mediatic.
Diferenta principala este exact ca si in cazul vitaminei C. Nu factul ca este de sinteza este problema, substanta este identica fie naturala sau de sinteza, problema in cazul celei de sinteza este lipsa celorlalti nutrienti care sunt prezenti in sursele naturale. Vitamina C se gaseste impreuna cu multi alti nutrienti gen cupru, flavonoide etc.
La fel si in cazul sucului proaspat de morcovi, sfecla, telina – contine o multitudine de alti nutrienti care impiedica oxidarea si formarea sau neutralizarea nitrozaminei.
Desi sarea de nitrati din mezeluri este un nutrient, este legata de proteine – care ii da culoarea roz, nu este biodisponibila si reprezinta o cantitate foarte mica utilizabila de corp ca si nitrati.
Principala sursa de nitrati sunt sucul de morcovi, sfecla rosie, telina verde si frunzele verzi inchise la culoare: spanac, kale etc. sau puteti manca direct legumele.

Argila – poti folosi o pasta de dinti cu argila si plante medicinale ce poate fi inghitita fara probleme, sau poti bea argila medicinala diluata in apa. Smecta – este folosit in diaree si este doar argila.
Atentie la folosirea argilei pentru mai mult de cateva zile, in special pe termen mai lung pentru ca scoate minerale din corp.

Mesteca mancarea de 24 de ori pentru a o predigera. Saliva are rol in digestie.

Pentru a accelera refacerea consumati quercitina si glutathione.
Cea mai buna sursa de quercitina sunt caperele. Alte surse coriandru, ceapa.
Pentru glutathione – crucifere: varza, brocoli.
Probiotice – castraveti, varza etc murate in saramura – atentie la cele din comert chiar daca au fost facute in saramura toate sunt pasteurizate ceea ce inseamna ca toate bacteriile au fost omorate.

Intestin permeabil (leaky gut)

Este cauzat de prezenta bacteriilor daunatoare in intestinul subtire.
Bacteriile benefice sunt asaltate de produse ale stilului modern de viata:
– zahar
– alcool
– apa clorinata
– bauturi carbocazoase cu continut de acid phosforic (cola si altele)
– cafea
– mancaruri cu ierbicide
– antibiotice si NSAID – ibuprofen
– pasta de dinti cu fluor

Bacteriile ce devin rezistente la antibioce sunt apoi hranite cu cantitati imense de zahar.
Rezultatul ? Ramase fara competitie (bacterii simbiotice benefice ce creaza vitamine si alte subtante necesare) rezulta supra inmultirea candidei si altor baterii sau ciuperci intestinale ce devin daunatoare.

Acizii produsi de bacterii, plus factorii initiali care ataca peretii intestinelor permit ca substante ramase din procesarea alimentelor: proteine neprocesate complet, resturi de gluten, etc sa treaca in sange. De asemenea bacterii care ar trebui sa ramana in intestine ajung in sange.
Rezultatul ? O reactie inflamatoare, in incercarea de a oprii invazia de bacterii si materii straine in sange.
Daca reactia inflamatoare si cauzele sunt mentinute suficient timp, apar bolile auto-imune, artrita, reactii alergice, urticarie etc.

De unde stim daca avem o astfel de conditie ? Exista un test care se poate face. Se bea o solutie ce contine lactuloza (o forma de zahar ce nu poate fi digerata) si manitol. Daca lactuloza apare in urina inseamna ca aveti intestin permeabil.

Ce facem daca avem conditia ?
Vestea buna este ca peretii intestinelor se refac continuu, si in cateva saptamani daca eliminam factorii care au dus la aparitia conditiei, aceasta va dispare.
Eliminati consumul de alcool, zahar, antibiotice atunci cand nu sunt absolut necesare. In cazul in care aveti o alergie la gluten sau lapte eliminati consumul acestora.

Lectine – The plant paradox – dr Steven Gundry

Frunctele „anunta” animalele ca pot fi mancate prin schimbarea culorii din verde in rosu,portocaliu,galben – dar si prin eliminarea lectinelor care pana atunci sunt prezente.
Atunci cand fructele sunt tratate cu substante ce schimba culoarea, nu elimina si lectinele ramase in fructe. La fel si daca sunt culese verzi.

Lectinele sunt mecanismul de aparare al plantelor, este o proteina care se lipeste de celulele celui care le mananca si produce o sumedenie de efecte negative, de la intreruperea comunicatiei intre neuroni, atacarea barieriei din stomac si intestine, produce efecte inflamatorii caci sistemul imunitar le ataca, etc.

Nu toată lumea este la fel de sensibilă la lectine individuale. Cu cât strămoșii tăi au mâncat mai mult timp o anumită frunză sau altă parte de plantă care conține o lectină, cu atât mai multe posibilități au avut sistemul dumneavoastră imunitar și microbiomul să evolueze pentru a să tolereze acea lectină.

Teste de sange intoleranta alimentara

Exista teste de sange de intoleranta alimentara – igg – sunt anticorpi din sange pentru diverse substante.
Sunt teste pentru mai multe sau mai putine alimente de 100 pana pe la 300 cu costuri diverse.

Exista mai multe laboratoare care le ofera, va las un link doar ca si exemplu, nu si ca recomandare:
https://bioclinica.ro/analize/intoleranta-alimentara/test-de-intoleranta-alimentara-ig-g-specific-la-286-alimente-fox

Pe langa cele de intoleranta mai exista si teste de alergie. Astea nu se fac din sange, ci se fac pe piele.
https://www.synevo.ro/alergii-alimentare-versus-intolerante-alimentare/

Teste pentru micotoxine cauzate de mucegaiuri: https://mosaicdx.com/test/mycotox-profile/

https://www.glutenfreesociety.org/product-category/lab-testing

Protocolul Nemechek

A fost desvoltat de doctorul cu acealasi nume pentru tratamentul autismului la copii.
El a identificat ca si cauze – excesul de bacterii ce ar trebui sa stea in colon, in intestinul subtire ce duce la o productie prea mare de acid propionic – si inflamatia generala in corp din cauza lipsei de acizi grasi omega 3 si omega 9 si prea mult omega 6.
Prima problema o rezolva cu un prebiotic – inulina din agave – luata zilnic, 1/2 pana la 2 lingurite – care hraneste doar bacteriile din instestinul subtire si duce la intarirea si refacere lor, si eliminarea celor daunatoare.
In unele cazuri si la adulti el mai recomanda ca si alternativa si rifaximin – care este un antibiotic cu efect local in intestine dar care nu este absorbit si in sange, folosit timp de 10 zile. Acesta poate fi obtinut doar cu reteta de la medic.
Iar pentru inflamatie eliminarea consumului de uleiuri vegetale – atat la gatit, prajeli, cat si ca ingrediente in produse gata preparate – si consumul de omega 3 sub forma de ulei de peste sau ulei de ficat de cod pentru omega 3, si ulei de masline extra virgin pentru omega 9 – ambele avand efecte anti-inflamare in corp.
In cazul uleiului de masline este important sa fiti atenti la calitatea lui, intrucat majoritatea uleiului de pe piata nu este de calitate, iar cel de calitate este scump. Efectul anti-inflamator al acestuia este dat de concentratia de polifenoli care poate fi intre 200-2000. Uleiul normal de calitate are cam 400.
El recomanda in general si in special pentru mentinere un ulei cu polifenoli cam 400, pentru ca in timpul stocarii nivelul scade prin oxidare si in zona meditareeana media era cam de 200.
Un alt factor este ca pe langa polifenoli mai luam si acid oleic si vitamina e, iar daca consumam doar putin ulei cu 2000 polifenoli nu o sa beneficiem si ceilalti 2 factori.
Surse externe ce duc la cresterea inflamatiei pot fi: fracturi, pneumonie, infectii virale, infectii de tract urinar, infectii ale sinusurilor, urechii, operatii, reactii exagerate sau adverse de la vaccinuri, boala parodontala (inflatia gingiei), infectii cronice – hepatita,hiv, expunere la fum de tigara, sau gaze de esapament, deficienta severa de vitamina d.

Diverticuloza

Este cauzata de lipsa de fibre alimentare care face tranzitul bolului alimentar dificil prin intestine, si creaza o presiune mare pentru a impinge alimentele ce nu au consistenta. Puteti observa in imaginile de mai jos o reprezentare a procesului.

Colon iritabil – ibs (irritable bowl syndrome)

Fibra solubila versus insolubila
Fibrele din dieta functioneaza ca un comutator on-off in ceea ce priveste colonul iritabil, spune Patricia Raymond, MD, la Gastrointestinal Consultants Ltd., Virginia Beach, VA, si profesor asistent de medicina interna clinica la Eastern Virginia Medical School din Norfolk. Fibrele solubile incetinesc lucrurile in tractul digestiv, ajutand in caz de diaree, iar fibrele insolubile pot accelera lucrurile, reducand constipatia.

„Fibra solubila atrage apa pentru a forma o masa mare gelatinoasa si compacta, care va cobori incet in tractul digestiv”, spune Dr. Raymond.

Prin atragerea apei, fibrele solubile elimina excesul de lichid, motiv pentru care ajuta la scaderea diareei. Ea recomanda ca pacientii ei care sufera de colon iritabil si au diaree des sa creasca consumul de fructe si legume bogate in fibre solubile, cum ar fi portocalele, capsunile, afinele, castravetii si morcovii.

Desi suplimente de psyllium, care sunt fabricate dintr-o fibra vegetala solubila, ajuta Dr Raymond recomanda sa ne obtinem fibrele alimentare din consumul alimentelor, astfel incat putem beneficia si de avantajele de sanatate suplimentare obtinute din consumul mai multor fructe si legume.

Fibra insolubila, pe de alta parte, nu se dizolva in apa, asa ca ramane intacta pe masura ce se misca prin sistemul digestiv. Aceasta ajuta la atragerea apei in colon, si le face sa functioneze ca un laxativ.

Raymond ii sfatuieste pe pacientii sai sa se concentreze asupra legumelor insolubile pe baza de fibre cum ar fi dovlecei, broccoli, varza, frunze verzi, struguri si legume radacinoase atunci cand incearca sa creasca aportul lor de fibre insolubile. Painea si alte produse din cereale integrale, tarate, orez brun sunt de asemenea surse bune de fibre insolubile.

Resurse probleme intestine:

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.