Subdojazul produselor naturale din plante

Tratarea diverselor probleme cu suplimente si tincturi din plante este de preferat in locul medicamentelor deoarece nu au efecte secundare. Dar spre deosebire de medicamente care sunt reglementate strict din cauza efectelor secundare pe care le pot produce in excess, nu acelasi lucru se poate spune si despre suplimentele naturale din plante care in cea mai mare parte nu au efecte secundare neplacute.

Multi oameni cumpara suplimente din plante din plafaruri, de pe interneti sau de la furnizorii de servicii medicale alternative si cel mai adesea urmeaza instructiunile care apar pe flacon. De cele mai multe ori doza recomandata pe flacon este mult sub doza terapeutica zilnica recomandata. Daca oamenii nu vad efectele dorite este fie din cauza subdozaj sau din cauza ca nu abordeaza cauza de baza a starii lor.
Subdozajul este foarte intalnit din urmatoarele motive : costul real de a lua plante medicinale si marjele de profit ale producatorilor.
Pentru a vedea acest lucru mai bine sa luam ca exemplu un produs pe baza de plante existent in relatie cu dozele terapeutice recomandate de zi cu zi.

Sa incepem prin a alege o planta. O doza medie recomandata de lemnul lui Avram (Vitex Agnus Castus)  este de 3-6 grame pe zi de plante medicinale uscate si macinate, dupa cum se mentioneaza in mai multe carti importante de botanism. Vom folosi aceasta cantitate  pentru stabilirea unei doze terapeutice zilnice.
Cand ne uitam la majoritatea tincturilor existente pe piata acestea contin Vitex la un raport 1:5, (un raport standard pe care multi producatori il folosesc, probabil pe baza marjelor de profit).
Acest raport masoara cantiatea de planta folosita la cantitatea de lichid, ceea ce inseamna ca 5 ml de lichid corespunde cu 1g de plante. Daca doriti ca sa luati doza terapeutica de 3 grame de Vitex pe zi, va trebui sa se ia 1 lingurita de tinctura, de trei ori pe zi (1 lingurita este de aproximativ 5 mililitri) adica 15ml. La o sticluta de tinctura de 50g inseamna, una la 3 zile. Daca luati gama superioara doza recomandata – 6 grame, va trebui sa se dubleze cantitatea de tinctura insemnand o sticluta la 1-2 zile ceea ce va duce la un pret mult mai ridicat pe luna.

Cele mai multe sticle de tincturi folosesc recomandari bazate pe o dozare cu picaturi. In cazul Vitex o trecere in revista a mai multor producatori sugereaza o medie de 30 de picaturi (30 de picaturi sunt egale cu aproximativ 1 ml) de trei ori pe zi. Daca ne amintim ca 5 mililitri dintr-un raport de 1: 5 este egal cu 1 gram de Vitex, in cazul in care aceasta cantitate este luata de 3 ori pe zi, adica 3 mililitri de Vitex sau mai putin de 1 gram de plante medicinale, care este mult sub intervalul recomandat de 3-6 grame pe zi. Unii fitoterapeuti sustin ca tincturile sunt o forma mai concentrata de preparat pe baza de plante, datorita bio-disponibilitatii constituentilor chimici in acesta forma si astfel doze mai mici sunt potrivite. Acest lucru ar putea fi intr-adevar adevarat si depinde de cadrul dvs. de referinta.
In cazul in care nu apelam la un specialist in materie de preparate din plante este de datoria noastra sa ne facem timp si sa verificam care este doza reala pe care o luam si daca este aceasta cea recomandata.

Daca ne uitam la variantele sub forma de capsule subdozajul devine si mai evident. Spre exemplu multi producatori ofera Vitex  la 400 mg pe capsula (400 mg este egal cu 0.4 grame), cu o doza zilnica recomanda de 2 – 3 capsule pe zi. Acesta inseamna un consum de 0.8 grame de Vitex la 2 capsule pe zi si de 1,2 grame de Vitex la 3 capsule pe zi, cu mult mai mica decat doza terapeutica zilnica recomandata. De fapt, pentru a ajunge la 3 grame pe care ar trebui sa consume 8 capsule pe zi, iar la 6 grame pe zi, va trebui sa consume 16 capsule pe zi.

In aceste conditii ce putem face ?
1. Apelati la un specialist care va poate produce tinctura in concentratiile necesare.
2. Investiti intr-o carte buna care listeaza plantele medicinale si dozajele terapeutice recomandate de ex Planetary Herbology de Michael Tierra.
3. Face-ti calculele si vedeti daca doza recomandata este similara sau mai mica fata de doza terapeutica recomandata.
4. Cautati tincturi ce ofera un raport de 1:1 sau 1:2 sau alte forme de concentrate de preparate din plante.
5. Cumparati de la producatori consacrati si de incredere, pentru a fi siguri de concentratia specificata si de calitatea plantelor folosite.

Sursa : https://herbalgoddessmedicinals.wordpress.com/2015/09/18/consumer-beware-and-the-rampant-under-dosing-of-herbal-products/

  • o lingurita de lichid corespunde cu 5ml
  • 20-30 de picaturi fac un 1ml – variaza in functie de densitatea substantei

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.