Activitati care inrautatesc hemoroizii si care ar fi bine sa fie evitate: ciclism, calarie, canotaj, mers pe motocicleta, ridicat de greutati.
Activitati benefice: mersul pe jos, yoga
Exercitiile fizice moderate zilnic ajuta in prevenirea constipatiei. Miscarea si exercitiile fizice impreuna cu apa sunt cel mai bun laxativ natural, fara efecte secundare.
Regim alimentar in boala hemoriodala
Va trebui sa evitati constipatia. Este important sa evitati alimentele care formeaza un scaun solid si tare.
Apa este unul din factori, daca esti deshidratat corpul scoate apa din colon din scaun si acesta se va intari, si pe locul 2 sunt fibrele insolubile care nu pot fi digerate.
Contrar multor articole de pe internet, carnea de ex nu sta in colon si trebuie impunsa cu fibre gen frunze etc. Va sugerez un experiement personal prin care sa va lamuriti in mod direct.
Mancati intr-o zi carne, fie o preparati acasa sau mancati shaorma din oras, oua, branza, iaurt etc – in general preponderent produse de origine animala si apoi urmariti ce consistenta va avea scaunul in ziua urmatoare.
Apoi in alta zi mancati alimente cu fibre insolubile – aceastea sunt vegetale (alimente animale nu contin fibre) – de ex fasole, linte, paine integrala etc. si urmariti ce consistenta va avea scaunul in ziua urmatoare.
Consumati fructe si legume zilnic, contin vitamine si minerale, dar atentie ce tip de fibre contin. De asemenea nu mancati legumele crude decat cu moderatie, fie le fierbeti sau coaceti – prin procesare termica fibrele sunt descompuse.
O mare atentie aici la cartofii – care contin o cantitatea mare de fibre insolubile. Mancati o portie mare de piure sau in orice fel doriti sa ii preparati si urmariti consistenta scaunului apoi – daca va fi subtire sau gros.
Hemoriozii sunt produsi in primul rand prin presiune de la scaune tari si groase formate din fibre insolubile si/sau lipsa de apa.
Fibrele sunt bune in 2 cazuri. In primul rand in fructe impiedica cresterea glicemiei brusc, din acest motiv nu consumti sucuri de fructe, fibrele sunt distruse mecanic sau eliminate total, si in al 2-lea rand hranesc bacteriile benefice din colon. Totusi productia de acid butyric al bacteriilor este mai crescuta in cazul alimentor animale decat in cazul fibrelor vegetale.
Beti aproximativ 2 litri de apa pe zi pentru o persoana de 70kg.
Consumati zilnic fructe, si legume cam 300-400g pe langa alte alimente pentru a ajunge sa mergeti la toaleta de minim 1-2 ori pe zi si a evita constipatia.
– fructe : mere, prune, banane, grepfruit, afine
Atentie la kiwi – este bun in caz de constipatie dar aveti grija cat consumati si sa il curatati bine ca puteti trece in extrema cealalta.
– legume: salata verde, spanac, rucola, patrunjel
– radacinoase: morcov, sfecla rosie, telina
– crucifere: varza alba, rosie, brocoli, fasole verde
Cereale integrale: mei fiert
Nu consumati doar o leguma in exces, si nu de la inceput, mai ales daca aveti probleme cu diareea sau colon iritabil.
Exemple de mese:
Dimineata: omleta cu branza si patrunjel si rosii
Iaurt (natural sau de cocos) cu cacao,scortisoara, 70g fructe de padure (pot fi si congelate dar lasate in frigider dinainte sa se dezghete), 15-20g seminte de in macinate, 1/2 grepfruit. 1-2 banane.
Brocoli si sfecla rosie la aburi (gasiti site de pus intr-o oala normala la carefour/kaufland/ikea etc), sau salata de varza cu morcov rosii castraveti etc cu peste/pui/curcan la cuptor/gril.
De evitat:
– consumul de alcol – duce la deshidratare si constipatie (spirtoase, vin, bere etc)
– condimente iuti – irita colonul si anusul si hemoroizii – piper, ardei iute, inclusiv alte sosuri cale le contin gen salsa etc
– conserve (evitati sa mancati conserve de ton si luati o bucata de peste congelat pe care il gatiti la cuptor), prajeli, grasimi, carne tocata, sosuri sau supe cu carne, bors – irita sistemul digestiv. Ideal ar fi sa evitati si laptele si produsele lactate daca puteti.
– alimente procesate, fast-food: paine alba, covrigei
– seminte – atunci cand le mestecati raman bucati care vor irita hemoroizii. Nucile ar fi ok fiind mai putin tari si contin omega3 care este antiinflamator.
Suplimente:
Ginko biloba Favisan – este ieftin, si ajuta in problemele de circulatie periferica, vene, hemorizi.
Cicatridina supozitoare – care sunt foarte bune pe moment, dar nu rezolva cauza si nu duce la vindecare doar la ameliorarea problemelor pe moment, si sunt si foarte scumpe.
Necesita macar 1-2 luni de luat 2 capusule de ginko biloba pentru a vedea o imbunatire a venelor.
Pudra de Triphala Bio, 125 g, RawBoost – Este una dintre cele mai vechi si mai renumite formule pe baza de plante din traditia vedica si este populara pentru continutul sau unic nutritional. Toate cele 3 fruncte contribuie la imbunatirea intregului sistem digestiv.
Il puteti adauga in manacare zilnic cate o lingurita. Tin sa mentionez ca de acesta nu veti vedea schimbari majore dar sustine corpul si sistemul digestiv.
Nu stati pe toaleta mai mult de cat este necesar, mergeti doar atunci cand simtiti nevoia, deasemenea mergeti la baie imediat ce simtiti nevoia.
Consumati o multime de alimente bogate in fibre, inclusiv fructe, legume si cereale integrale si suficienta apa pentru a evita constipatia.
Aveti grija la cantitatea de sare pe care o consumati. Aceasta poate duce la retentie de apa, ceea ce pune mai multa presiune asupra vaselor de sange, inclusiv a hemoroizilor.
Suplimentele de fier pot provoca constipatie si alte probleme digestive, asa ca luatile numai la recomandarea medicului, daca aveti o problema.
Bai de sezut timp de 15 pana la 20 de minute dupa ce ati mers la toaleta sau atunci cand simtiti nevoia. Apa calda cat sa poti sa tii mana confortabil in ea.