Colesterolul reprezinta proteine care transporta grasime prin corp. HDL (high density lipo-protein).
Stres-ul este un factor secundar, nu produce in sine inflamatie, dar suprima functiile de vindecare si eliminare a inflamatiei prezente. Stres-ul activeaza mecanismul de urgenta – fugi sau lupta – pentru a asigura supravietuirea. Acest impuls in mod natural in natura nu ar trebui sa fie cronic, apare un pericol fugi sau lupti apoi te poti relaxa si vindeca daca ai scapat. Stres-ul creste nivelul de cortisol. Acesta este folosit in creme, pentru ca inhiba mecanismele de reparare – si astfel poate dispare inflamatia – desi aceasta este doar un efect al carei cauze nu este eliminata ci doar mascata – lucru care va duce la un raspuns inflamator si mai intens data viitoarea.
In plus vitamina C este si un antioxidant folosit in neutralizarea radicalilor liberi, cu atat mai mult necesar.
Colesterolul din care sunt formate placile arteriale este o varianta al colesterolului „rau” LDL numit lipo-proteina (a) sau Lp (a) pe scurt.
Lp(a) se lipeste prin niste receptori de pe suprafata moleculei care se leaga de lizina (lysine).
Pauling si Rath au descoperit in experiemente pe porci de guineea ca Lp(a) creste atunci cand cantitatea de vitamina C scade in sange.
Cu cat cantitatea de vitamina c din sange este mai scazuta cu atat ficatul produce mai mult Lp(a) pentru a compensa lipsa.
Solutia gasita de Pauling si Rath este compunsa din vitamina C si lizina.
Vitamina C pentru a creste productia de colagen si lisina pentru a preveni si dizolva placile arteriale. Atunci cand concentratia de lisina din sange creste neutralizeaza Lp(a) care nu mai continua sa se lipeasca de placa actuala.
Ei recomanda o cantitate de 3-18 g vitamina c [in mai multe doze dea lungun zilei] si 3-6 g lisina. Ambele nu prezinta toxicitate in oameni indiferend de cantitate. Prolina 500mg – 2g.
Ulterior a fost descoperit ca amino-acidul proline este un inhibitator al Lp(a) chiar mai bun ca lisina.
Cantitatea de vitamina C din sange se injumatateste odata la 30 de minute. Conform National Institutes of Health (NIH) 500mg la fiecare 4 ore duc la cea mai mare concentratie de vitamina c in sange. Daca aveti probleme de stomac cu vitamina c simpla puteti folosi vitamina c liposomala.
https://comenzi.farmaciatei.ro/vitamine-si-suplimente/imunitate/imunitate-adulti/vitamina-c-500-mg-aroma-de-struguri-120-comprimate-masticabile-jamieson-p333958
Lisina Pudra HCl obtinuta din Melasa de sfecla de zahar 200 g – pret 30-40 ron – https://iherb.co/RnzX9XX
Vitamina C – acid ascorbic Pudra – obtinut din plante nedificate genetic 250 g – pret 30-40 ron – https://iherb.co/2kfNusS
* Eu v-as recomanda in loc de vitamina c Pudra de Camu Camu – este vitamina c in forma naturala in sensul ca nu este izolata ci mai contine si alte elemente din diverse proportii zinc,cupru etc – adaugata in mancare, dar nu o puneti in timpul gatitului pentru ca vitamina c se distruge la caldura – o puneti cand mancati in farfurie si sa mai racit putin mancarea cat sa o puteti manca. Pudra este foarte acra, in genul lamaiei dar amestecata in mancare nu se simte, ci da o usoara tenta acrisoara mancarii.
Prolina pudra – 113 g – pret 30-40 ron – https://iherb.co/THiDkd7
NOTA: Patrunjelul este planta cea mai bogata in aminoacidul lisina si contine si o cantitate mare de vitamina C. Mancati o legatura de patrunjel pe zi, fie direct crud in salata sau adaugat in mancaruri la final. Nu il tratati termic pentru ca acest lucru distruge vitamina C si distruge/denatureaza o parte din amionacizi.
Produsele prezentate mai sus sunt sub forma de pudra fiindca au un pret mai mic, nu contit alti aditivi, conservanti, capsule gelatinoase etc si pot fi dozate dupa dorinta usor fara a inghitii un numar foarte mare de capsule.
Ca si alternative puteti gasii in SUA un produs ce le combina pe toate intr-o singura pudra https://www.paulingtherapystore.com/heart-technology-retail-heart-tech-p29.php la care se adauga cateva vitamine in plus b2,b6,b9,a,e dar la un pret de 3 ori mai mare.
Ortho C + – este o varianta asemanatoare mai ieftina disponibila pe iherb dar la care se epuizeaza stocul aproape imediat ce apare.
Suplimentele sunt necesare atunci cand deja aveti probleme de sanatate, pana la tratatarea problemelor, dar in rest o dieta baza pe fructe si legume va poate asigura necesarul.
Alimente benefice in preventirea problemelor de inima in loc de suplimente
LDL-ul in sine nu este rau, decat atunci cand este oxidat, iar principalul lucru care duce la oxidarea lui sunt nivelurile crescute ale glicemiei din sange. Din acest motiv bunicii aveau colesterol crescut, dar nu aveau problemele din ziua de azi, pentru ca nu aveau acces la dulciuri si sucuri. Bineinteles ca unii consumau prea multe fructe, miere etc si aveau si ei probleme si diabetul nu este ceva nou, este recunoscut de mult.
Desi Dr Esselstyn recomanda eliminarea produselor animale, pestele in special – sardine si somon – care sunt au cel mai scazut constinut de mercur – este benefic in preventia bolilor de inima si pentru sanatarea creierului inclusiv memorie. Chiar si recomandarile oficiale sunt de a consuma de 2 ori pe saptamana peste.
Este mult mai ieftin si mai gustos decat sa cumparati ulei de peste rafinat, care se oxideaza usor, iar cel de calitate costa extrem de mult. Daca totusi vreti un supliment de calitate va recomand Barleans Omega 3, unul din cele mai bune de pe piata, testat si care prezinta nivele minime de oxidare, dar este foarte scump, si puteti manca zilnic somon la aceiasi bani.
Pe locul 2, dupa peste sunt si oauele dar consumate moderat, fiindca albusul este proteina animala. Galbenus puteti consuma fara probleme, are una din cea mai mare concentratie de nutrienti.
Si aici puteti opta pentru niste oua mai de calitate, cu continut bogat in omega3.
Apoi legumele din categoria crucifere : varza, conopida, brocoli. Aici beneficiile sunt recunoaste de toata lumea fara nici un dezavantaj. Tot aici intra si fructele de padure: afine, capsuni etc bogate in antioxidanti.
Uleiul de masline – un subiect foarte controversat, dar studiile arata ca afecteaza vasele de sange. Ulei de masline cu paine – duce la o scadere a dilatarii arterelor cu 30%, dar atunci uleiu de masline si paine sunt conumate impreuna cu vitamine C si E, rezulta o scadere de numai 9% – aparent vitaminele anuleaza o parte din efectele uleiului asupra celulelor endoteliale.
In comparatie cu uleiu de masline, pestele (somon in studiu) duce la o scadere de numai 3%, deci afecteaza putin celulele endoteliale, asa cum spune si Dr Esselstyn, dar totusi intr-o masura destul de mica, si are beneficii destul de mari.
Beneficiile principale ale uleiului de masline vine din prezenta antioxidantilor, polifenoli – dar atentie ca nu toate uleiurile sunt bogate, iar multe sunt contrafacute in sensul ca sunt amestecuri de uleiuri, cu grad mare de oxidare si deci zero beneficii si devine chiar detrimental. Cele de calitate sunt extrem de scumpe, similar cu capsulele de omega3. Daca totusi doriti sa incercati va recomand Pamako folosit cu succes in probleme de deficiente neuronale, datorita nivelului foarte mare de antioxidanti polifenoli.
Nivelul crescut de polifenoli, apare doar in plantele (masline in cazul de fata) care sunt crescute in zone desertice, unde plantele secreta aceaste substante ca o metoda de a se proteja in fata mediului foarte ostil cu viata, dar asa cum va puteti imagina, in acele conditii nu se produc cantitati mari.
De ce animalele nu fac atacuri de inima, dar oamenii da ? Pentru ca animalele (cu cateva mici exceptii) pot sintetiza vitamina c in ficat, si o fac in cantitati foarte mari, in special atunci cand sunt ranite sau sub stres.
Colesterolul ridicat nu este cauza reala a bolilor de inima. Ursii, de exemplu, au un nivel mediu de colesterol de 400 miligrame pe decilitru de sange, dar nu sufera atacuri de inima. De ce? Potrivit dr. Rath, aceasta se datoreaza faptului ca ursii produc cantitati mari de vitamina C, care optimizeaza productia de colagen si asigura o stabilitate maxima a peretilor arteriali.
Dr. Rath identifica adevarata cauza a bolilor de inima ca o deficienta de vitamina C si alte substante nutritive esentiale in celulele care compun inima si arterele coronare, nu colesterol ridicat. Odata ce peretele arterei este slabit, organismul raspunde prin producerea de exces de colesterol in ficat si depunerea acestuia in artera ranita. Daca acest proces continua fara interventia nutritionala, acumularea de grasimi in artere va duce in cele din urma la ateroscleroza, adica infundarea vaselor de sange si blocarea functionarii norale a inimii.
Dr. Rath ofera chiar dovada clinica completa cu scanneri Ultrafast CT ale arterelor pacientului a inversarii naturale a depozitelor aterosclerotice, fara angioplastie sau chirurgie by-pass.
Daca vreti sa vindecati problema trebuie sa eliminati imflamatia: zahar, uleiuri vegetale (omega6 vs omega3), prajeli – procesati termic in apa sau la abur.
Dieta recomanda de Dr Esselstyn
YOUTUBE: Making Heart Attacks History: Caldwell Esselstyn at TEDxCambridge 2011
Dieta folosita de de Esselstyn este foarte utila in special pentru cei cu probleme care au depuneri, fiindca corpul va consuma grasimile depuse pe artere, si in combinatie cu o dieta bazata pe vegetale care va furniza vitamina c si alti nutrienti vor reface vasele de sange.
Mentinearea nivelului de colesterol sub 150 mg/dl si sub 80 mg/dl a LDL – dar doar provenit dintr-o dieta bazata pe plante care poate furniza necesarul de vitamina C. Cei care obtin aceste niveluri cu statine nu benefiaza de aceleasi rezultate protectoare.
Populatiile care mentin un nivel al colesterolului sub 150 mg/dl – acestea consuma 10% din calorii din grasimi. In general acestea provin doar din plante. Este imposibil sa ai o dieta formata din carne, lactate, oua, peste etc produse de origine animale care sunt bogate in grasimi saturate si sa mentii un nivel de doar 10% din calorii din grasimi.
Ne place sa mancam alimente dulci sau grase. Creierul ne recompenseaza atunci cand consumam alimente dense caloric ce dau o sansa mai mare la supravietuire.
La fel ca si in cazul drogurilor daca vrem sa ne lasam de consumul unei anumite substante trebuie sa ne abtinem complet. Consumul moderat nu este o solutie.
Dureaza 3 luni din momentul in care incetam sa mai consumam grasimi sau zahar procesat pana cand dispare complet dorinta de a le consuma.
Puteti manca oricat de multi doriti. Din cauza ca mancam alimente integrale ce contin fibre, odata ce stomacul se umple apare senzatia de satietate, desi numarul de calorii consumate este relativ mic fata de vechea dieta.
Aproape toata lumea care incearca aceasta dieta pierde in greutate. Daca consumati preponderent cereale si legume bogate in carbohidrati gen cartofi si mai putin legume exista riscul sa consumati prea multe calorii.
Miscare este benefica : mers, urcat scari in loc de lift, alergat usor, ridicat de greutati – toate au efecte benefice asupra sanatatii si imunitatii – previn bolile de inima, osteoporoza, Alzheimer, previn cancerul si ne mentin kilogramele sub control.
Consumul de carbohidrati simplii este rezultatul unor zone de pe glob unde bolile moderne ca bolile de inima, diabetul erau inexistente. Zone rurale unde se consuma fie o varietate de cartofi in mexic sau orez alb in china si eventual ocazional mici cantatiti de produse animale.