Colesterolul reprezinta grasimi – care se gasesc in structura tuturor celulelor animale.
Ceea ce ne apare in analizele de sange sunt proteine care transporta acesta grasime prin sange – fiindca sangele care este ~50% apa si grasimile nu se combina.
Proteinele care transporta colesterolul sunt de mai multe tipuri cu functii diferite.
Cele mai comune pe analize sunt
VLDL = very low density lipo-protein – proteine ce transporta grasime cu densitate foarte mica – trigliceride
LDL = low density lipo-protein – proteine ce transporta grasime cu densitate mica
HDL = high density lipo-protein – proteine ce transporta grasime cu densitate mare
VLDL – transporta trigliceride. Pentru a scadea trigliceridele evita zaharuri rafinate si alcoolul.
LDL – rezulta din degradarea VLDL – este numit si cel negativ – este preferat pentru ca sta in sange mai mult decat VLDL – el este cel care transporta grasimile in sange prin corp si il varsa pe artere atunci cand proteinele sunt afectate.
Exista o teorie ca intai are loc ranirea peretului arterei si apoi se depune colesterol. Aceasta teorie a fost demonstrata falsa, sa julit artera manual si sa urmarit evolutia. Nu sa depus placa pe rana ci in zone aleatoare pe tesut intreg. Inflamatia contribuie in schimb la degradarea proteinelor care transporta grasimea.
Placa de aterom soft nu poate fi detectata usor.
– agiografie CT cu substanta de contrast – este minim invaziva, necesita doar o perfuzie cu subtanta de contrast, dar aceasta poate avea efecte secundare neplacute.
– coronografie (cath) CT – se face prin introducerea unui tub printr-o artera cu sedare – este invaziva identica cu montarea de stenturi, de obicei se pune si stent daca este cazul in cadrul aceleasi interventii.
Alt test este 3DVUS – este o ecografie avansatata 3d dar nu este dispobinila comercial – momentan 2025 este folosita doar pentru studii.
CAC – calciul score – implica doar radiatii – arata placa ce sa calcifiat – dar este posibil sa aveti numai placa moale care este cea periculoasa ce se poate rupe si bloca o artera.
– examinare ecografica Doppler carotidiana ( carotid intima‑media thickness test -CIMT) – se masoara grasimea intima-medie a peretului carotidian la nivelul arterei carotide comune <0.9mm cat si la nivelul carotidei interne
Analize de sange:
– Grasimi: trigliceride, colesterol total, LDL, HDL, apolipoproteinei B, apolipoproteinei A1
– Zahar: glicemie, hemoglobina glicozilata, insulinemia
– Inflamatie artere: proteina C reactiva sensibilitate ridicata – PCR high sensitivity, fibrinogen plasmatic
– acid uric
Evitati:
– fast food – e plina de uleiuri arse, aditivi, zaharuri rafinate, etc KFC, McDonals etc
– fumat, alcool, droguri
Grasimile saturate (cele care sunt solide la 20 de grade – cocos, untura animala, unt, etc) – afecteaza metabolismul zaharurilor. Scade productia si insulina si capacitatea de stocare a zaharului ca si glycerol ce duce la cresterea trigliceridelor si a colesterolului in sange, care nu mai poate fi extras si stocat si duce si la diabet in cele din urma.
Atat consumul de grasimi saturate cat si consumul de zaharuri rafinate pot duce independent la diabet, iar daca sunt combinate cu atat mai mult si mai rapid.
Miscarea efortul fizic duce la consumarea zaharului in muschi – si astfel ramane mai putin zahar care sa se transforme in trigliceride colesterol, care sa sa se oxideze liber in sange etc.
Daca sunt consumate independent doar grasimi fara zaharuri sau doar zaharuri fara grasimi atunci procesul este mai lent. Dieta ideala ar fi consum de carbohidrati (zaharuri) complexi – adica impreuna cu fibrele – fara sa extragem zaharul. Motivul pentru care zaharul este separat de fibre este ca fibrele contin bacterii ce duc la stricarea alimentelor, separate rezista aprope pe termen nederminat.
De exemplu daca vreti sa face-ti maia trebuie sa folositi faina integrala care contine si fibrele altfel nu va fermenta.
Proteinele pot fi distruse de multi factori prezenti in sange: un nivel ridicat de zahar – duce la glicatia proteinelor care nu mai sunt recunoscute de receptori, radicali liberi – factori oxidativi rezultati din alimentatie prajita cat si lipsa antioxidantilor (prezenti in fructe, legume, frunze), inflamatii in corp ce pot fi provocate de factori externi: virusi, bacterii, ciuperci, paraziti.
Cu cat este mai mare prezinta un risc mai mare de a fi afectat in circulatia pe artere si a ramane acolo, daca sunt prezenti si alti factori.
Daca aveti un nivel ridicat de colesterol – care este cauzat de consumul de grasimi – dar nu consumati deloc zaharuri, prajeli etc in principiu nu veti avea probleme. Totusi mai exista si alti factori ce pot duce la inflamatie ce nu pot fi controlati in totalitate de exemplu virusi – o raceala, factori genetici, de mediu – poluare in aer, apa etc.
In studiile statistice cei cu un nivel ridicat de colesterol peste 160, 70% aveau placa depusa dar exista si un numar de 30% care nu au, dar sansele nu va sunt favorabile.

HDL – este cel asa zis pozitiv – pentru ca aduna grasimea de pe artere si o transfera inapoi catre LDL. Cu cat e mai mare curata mai mult deci e mai bine.
Lp(a) – pare a fi un indicator chiar mai puternic decat doar LDL, dar fata de LDL acesta este genetic si nu se schimba cu dieta sau cu medicamentatie. Merita sa il verificati macar odata in viata.
Apolipoproteina A – este o componenta a LDL
Apolipoproteina B – este o componenta a HDL
Pentru mai multe informatii tehnice va recomand dr Alo – https://www.youtube.com/@DrMAlo/videos
Momentan nu se intelege mecanismul de functionare complet ci doar parti si nici exact cum se formeaza placa de aterom pe artere. Se verifica diverse molecule prezente in palca de aterom si asociatia intre nivelurile din sange si prezenta bolilor de inima.
In aceste conditii, in general un nivel de LDL crescut in special asociat cu viata la oras este un indicator destul de puternic al aparititie arterosclerozei.
Tineti cont ca un risc scazut nu implica ca nu va veti imbolnavii, doar statistic aveti o sansa mai mica.
Cea mai buna protectie este o dieta mediteraneeana – adica bogata in fructe, legume etc.
Stres-ul este un factor secundar, nu produce in sine inflamatie, dar suprima functiile de vindecare si eliminare a inflamatiei prezente. Stres-ul activeaza mecanismul de urgenta – fugi sau lupta – pentru a asigura supravietuirea. Acest impuls in mod natural in natura nu ar trebui sa fie cronic, apare un pericol fugi sau lupti apoi te poti relaxa si vindeca daca ai scapat. Stres-ul creste nivelul de cortisol. Acesta este folosit in creme, pentru ca inhiba mecanismele de reparare – si astfel poate dispare inflamatia – desi aceasta este doar un efect al carei cauze nu este eliminata ci doar mascata – lucru care va duce la un raspuns inflamator si mai intens cand tratamentul este oprit, daca cauza nu a fost eliminata.
Colesterolul din care sunt formate placile arteriale este o varianta al colesterolului „rau” LDL numit lipo-proteina (a) sau Lp (a) pe scurt.
Lp(a) se lipeste prin niste receptori de pe suprafata moleculei care se leaga de lizina (lysine).
Pauling si Rath au descoperit in experiemente pe porci de guineea ca Lp(a) creste atunci cand cantitatea de vitamina C scade in sange. Cu cat cantitatea de vitamina c din sange este mai scazuta cu atat ficatul produce mai mult Lp(a). Vitamina C este si un antioxidant folosit in neutralizarea radicalilor liberi, cu atat mai mult necesar.
Solutia gasita de Pauling si Rath este compunsa din vitamina C si lizina.
Vitamina C pentru a creste productia de colagen si lisina pentru a preveni si dizolva placile arteriale. Atunci cand concentratia de lisina din sange creste neutralizeaza Lp(a) care nu mai continua sa se lipeasca de placa actuala.
Ei recomanda o cantitate de 3-18 g vitamina c [in mai multe doze dea lungul zilei] si 3-6 g lisina. Ambele nu prezinta toxicitate in oameni indiferend de cantitate. Prolina 500mg – 2g.
Ulterior a fost descoperit ca amino-acidul proline este un inhibitator al Lp(a) chiar mai bun ca lisina.
Cantitatea de vitamina C din sange se injumatateste odata la 30 de minute. Conform National Institutes of Health (NIH) 500mg la fiecare 4 ore duc la cea mai mare concentratie de vitamina c in sange. Daca aveti probleme de stomac cu vitamina c simpla puteti folosi vitamina c liposomala.
https://comenzi.farmaciatei.ro/vitamine-si-suplimente/imunitate/imunitate-adulti/vitamina-c-500-mg-aroma-de-struguri-120-comprimate-masticabile-jamieson-p333958
Lisina Pudra HCl obtinuta din Melasa de sfecla de zahar 200 g – pret 30-40 ron – https://iherb.co/RnzX9XX
Vitamina C – acid ascorbic Pudra – obtinut din plante nedificate genetic 250 g – pret 30-40 ron – https://iherb.co/2kfNusS
* Eu v-as recomanda in loc de vitamina c Pudra de Camu Camu – este vitamina c in forma naturala in sensul ca nu este izolata ci mai contine si alte elemente din diverse proportii zinc,cupru etc – adaugata in mancare, dar nu o puneti in timpul gatitului pentru ca vitamina c se distruge la caldura – o puneti cand mancati in farfurie si sa mai racit putin mancarea cat sa o puteti manca. Pudra este foarte acra, in genul lamaiei dar amestecata in mancare nu se simte, ci da o usoara tenta acrisoara mancarii.
Prolina pudra – 113 g – pret 30-40 ron – https://iherb.co/THiDkd7
NOTA: Patrunjelul este planta cea mai bogata in aminoacidul lisina si contine si o cantitate mare de vitamina C. Mancati o legatura de patrunjel pe zi, fie direct crud in salata sau adaugat in mancaruri la final. Nu il tratati termic pentru ca acest lucru distruge vitamina C si distruge/denatureaza o parte din amionacizi.
Produsele prezentate mai sus sunt sub forma de pudra fiindca au un pret mai mic, nu contit alti aditivi, conservanti, capsule gelatinoase etc si pot fi dozate dupa dorinta usor fara a inghitii un numar foarte mare de capsule.
Ca si alternative puteti gasii in SUA un produs ce le combina pe toate intr-o singura pudra https://www.paulingtherapystore.com/heart-technology-retail-heart-tech-p29.php la care se adauga cateva vitamine in plus b2,b6,b9,a,e dar la un pret de 3 ori mai mare.

Ortho C + – este o varianta asemanatoare mai ieftina disponibila pe iherb dar la care se epuizeaza stocul aproape imediat ce apare.
Suplimentele sunt necesare atunci cand deja aveti probleme de sanatate, pana la tratatarea problemelor, dar in rest o dieta baza pe fructe si legume va poate asigura necesarul.
Alimente benefice in preventirea problemelor de inima in loc de suplimente
LDL-ul in sine nu este rau, decat atunci cand este oxidat, lucru demonstrat de studiul Lyon unde cei care au participat desi aveau niveluri de colesterol la fel ca si grupul de control, acestia au avut 80% mai putine probleme de inima.
Factorul care a facut diferenta a fost nivelul de antioxidanti vitamina c, e din alimentatia mediteraneeana.
Atunci cand se consuma grasimi capacitatea de dilatare a arterelor este afectata, dar atunci cand aceastea sunt consumate impreuna cu vitamina C si E acest lucru nu mai are loc.
https://www.ccjm.org/content/ccjom/67/4/232.full.pdf
Proteina C reactivă (hsCRP) înalt sensibilă – prezinta o asociere mult mai puternica cu prezenta arterosclerozei atunci cand este ridicat decat un nivel ridicat de LDL – https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3107411/#Tab3
Tabelul 3 din studiu arata ca cei cu boli de inima aveau un nivel de colesterol mediu de 94 si un hsCRP de 3.6 fata de grupul de control care nu au avut nici un simptom de boli de inima si avea un nivel de colesterol mediu similar de 91 dar hsCRP de 0.59.
Lucru care este identic cu rezultatul studiului mult mai mare Lyon – care arata ca cei ce au urmat dieta mediteraneeana, unde au mancat multe fructe, legume desi au consumat si grasimi animale si au avut un colesterol ridicat au avut cu 80% mai putine incidente de inima.
Tineti cont nu au fost imuni, atata timp cat colesterolul este ridicat daca este afectat de factori oxidativi se va depune dar in cantitati mai mici si va provoca simptome mult mai tarziu in viata.
Din acest motiv bunicii desi aveau colesterol crescut, dar nu aveau problemele din ziua de azi, pentru ca nu aveau acces la alimente procesate ce contin multe calorii si te saturi, dar fara antioxidanti. Majoritatea alimentelor procesate sunt pasteurizate ca sa reziste mai mult la raft, altfel s-ar altera fie pe drum sau in raft, si acesta duce la distrugerea multor vitamine si enzine.
legumele din categoria crucifere : varza, conopida, brocoli. Aici beneficiile sunt recunoaste de toata lumea fara nici un dezavantaj. Tot aici intra si fructele de padure: afine, capsuni etc bogate in antioxidanti.
Uleiul de masline – un subiect foarte controversat, dar studiile arata ca afecteaza vasele de sange. Ulei de masline cu paine – duce la o scadere a dilatarii arterelor cu 30%, dar atunci uleiu de masline si paine sunt conumate impreuna cu vitamine C si E, rezulta o scadere de numai 9% – aparent vitaminele anuleaza o parte din efectele uleiului asupra celulelor endoteliale.
Beneficiile principale ale uleiului de masline vine din prezenta antioxidantilor, polifenoli – dar atentie ca nu toate uleiurile sunt bogate, iar multe sunt contrafacute in sensul ca sunt amestecuri de uleiuri, cu grad mare de oxidare si deci zero beneficii si devine chiar detrimental. Cele de calitate sunt extrem de scumpe, similar cu capsulele de omega3. Daca totusi doriti sa incercati va recomand Pamako folosit cu succes in probleme de deficiente neuronale, datorita nivelului foarte mare de antioxidanti polifenoli.
Nivelul crescut de polifenoli, apare doar in plantele (masline in cazul de fata) care sunt crescute in zone desertice, unde plantele secreta aceaste substante ca o metoda de a se proteja in fata mediului foarte ostil cu viata, dar asa cum va puteti imagina, in acele conditii nu se produc cantitati mari.
De ce animalele nu fac atacuri de inima, dar oamenii da ? Pentru ca animalele (cu cateva mici exceptii) pot sintetiza vitamina c in ficat, si o fac in cantitati foarte mari, in special atunci cand sunt ranite sau sub stres.
Colesterolul ridicat nu este cauza reala a bolilor de inima. Ursii, de exemplu, au un nivel mediu de colesterol de 400 miligrame pe decilitru de sange, dar nu sufera atacuri de inima. De ce? Potrivit dr. Rath, aceasta se datoreaza faptului ca ursii produc cantitati mari de vitamina C, care optimizeaza productia de colagen si asigura o stabilitate maxima a peretilor arteriali.
Dr. Rath identifica adevarata cauza a bolilor de inima ca o deficienta de vitamina C si alte substante nutritive esentiale in celulele care compun inima si arterele coronare, nu colesterol ridicat. Odata ce peretele arterei este slabit, organismul raspunde prin producerea de exces de colesterol in ficat si depunerea acestuia in artera ranita. Daca acest proces continua fara interventia nutritionala, acumularea de grasimi in artere va duce in cele din urma la ateroscleroza, adica infundarea vaselor de sange si blocarea functionarii norale a inimii.
Dr. Rath ofera chiar dovada clinica completa cu scanneri Ultrafast CT ale arterelor pacientului a inversarii naturale a depozitelor aterosclerotice, fara angioplastie sau chirurgie by-pass.
Daca vreti sa vindecati problema trebuie sa eliminati imflamatia: zahar, uleiuri vegetale (omega6 vs omega3), prajeli ( problema la prajeli este temperatura foarte ridicata a uleiului peste 120 grade care duce la denaturarea proteinelor care nu mai sunt recunoscute in corp) gatiti folosing apa fie fiarta sau la abur, metoda care nu depaseste temperatura de 100 grade la care apa se evapora. De asemenea evitati oala sub presiunea unde cresterea presiunii cauzeaza si cresterea temperaturii la care apa se evapora.
Statine
In lipsa unei discipline in ceea ce priveste dieta, pentru a intarzia boala de arteroscleroza si a prelungi viata alternativa sunt statinele. Acestea reduc cantiatea de LDL si chiar daca avem factori oxidanti in circulatie, cantitatea fiind prea mica, efectele sunt insemnificative.
In acest caz se recomanda un nivel LDL sub 100, iar daca aveti mai multi factori de risc gen diabet, boli de inima etc sub 50.
Rosuvastatina este cea mai potenta este disponibila in 10, 20, 40, 80mg si se gaseste sub diverse branduri: uk – astrazenaka crestol, slovenia – roswera.
Exista mai multe tipuri de statine, fiecare cu efecte secundare diferit, unele sunt mai ok pentru rinichi, altele pentru muschi etc in functie de nevoile fiecaruia.
Bineinteles orice interventie artificiala si individuala asupra metabolismului va avea si efecte secundare, dar acestea in general sunt minimale comparativ cu bolile de inima. Daca nu vreti sa tineti o dieta acestea sunt cea mai buna solutie. Eu va recomand o dieta vegetariana conform cu recomandarile dr Esselstyn.
Inflamatie
Principalii factori care duc la inflamatie in corp sunt :
1. Zaharul – si aici intra zaharuri rafinate dar si alti carbohidrati cu un indige glicemic ridicat. Miere, cartofi albi, paine alba etc. Cautati indice glicemic alimente. Procesul se numeste glicatie prin care zaharul se leaga si afecteaza proteine, grasimi etc. Nu consumati produse procesate: suc de fructe, cereale fara fibre etc.
Fibrele incetinesc absortia zaharurilor, otetul ajuta de aseamea, masa musculara – muschii ard zaharul din sange si il si stocheaza pentru al folosii pe loc, scotandul din circulatie.
2. Lapte si gluten – multa lume are intoleranta la ambele – daca le consumati cu moderatie nu ar trebui sa fie o problema. In plus glutenul poate fi transformat prin fermentarea painii (maia) timp de 10 ore, dar produsele din comert nu fac acest lucru fiindca este foarte incet si nu pot produce cantitati mari ca sa fie profitabile.
Laptele in sine nu este o problema ci zaharurile din lapte. In cascaval aceastea au fost consumat in procesul de fermentatie de bacterii lactice. De asemenea puteti incerca si laptele de capra si oaie, care nu contine factorii posibil inflamatorii ca cel de vaca. Nici cel de vaca nu a fost dintotdeauna o problema, dar selectia unui anumit soi de vaci ce produc mai mult lapte dar bogat in proteinele ce cauzeaza problema a dus la situatia actuala, deci revenim la aceasi situatie ca si cu glutenul, motive financiare legate de profit.
Si aici nu este cauzul sa dati vina pe „afaceristii bogati” ai lumii, este suficient sa va uitati la taranul cel sarac roman, care pune cantitati ce depasesc cu mult toate normele din ue peste fruncte si legume, ba chiar si substante interzise aduse pe sub mana din bulgaria, ca sa obtina o producatie mai mare si mai multi bani.
3. Proteinele tratate termic – se denatureaza – de obicei este realizata prin prajire la temperaturi ridicate. Procesarea prin fierbere este de preferat pentru ca depaseste 90-100 de grade, iar denaturearea respectiva are loc la peste 120 de grade.
Cea mai comuna proteina prajita este carnea. Carnea contine in general multi paraziti si pentru a nu ne imbolnavii trebuie tratata termic (animalele carnivor au o temperatura corporala mult mai ridicata, similar cu febra la noi – pentru a prevenii aceste probleme). Carnea fiarta este o solutie daca doriti sa consumati carne dar nu este la fel de gustoasa ca cea prajita.
4. Uleiurile vegetale – multe sunt procesate termic si sunt oxidate, dar afecteaza si raportul omega 3 – omega 6 fiindca introduci o cantitate extrem de mare de omega 6 fata de cat ai putea consuma in mod natural din seminte.
Dieta recomanda de Dr Esselstyn
YOUTUBE: Making Heart Attacks History: Caldwell Esselstyn at TEDxCambridge 2011
Dieta folosita de de Esselstyn este foarte utila in special pentru cei cu probleme care au depuneri, fiindca corpul va consuma grasimile depuse pe artere, si in combinatie cu o dieta bazata pe vegetale care va furniza vitamina c si alti nutrienti vor reface vasele de sange.
Dr Esselstyn sustine ca factor cel mai important protectia celulelor endoteliale, cele care captusesc arterele si venele. Acestea produc acid nitric care previne aderenta grasimii, un fel de teflon natural.
De asemenea atunci cand LDL -ul, care sunt proteine ce transporta grasime, sunt afectate de radicalii liberi din sange, un nivel ridicat de zahar etc, nu isi mai pot indeplini functia de a transporta in siguranta grasimea si aceastea incepe sa se lipesca, impreuna cu deficienta de strat antiaderent.
Mentinearea nivelului de colesterol sub 150 mg/dl si sub 80 mg/dl a LDL – dar doar provenit dintr-o dieta bazata pe plante care poate furniza necesarul de vitamina C. Cei care obtin aceste niveluri cu statine nu benefiaza de aceleasi rezultate protectoare.
Populatiile care mentin un nivel al colesterolului sub 150 mg/dl – acestea consuma 10% din calorii din grasimi. In general acestea provin doar din plante. Este imposibil sa ai o dieta formata din carne, lactate, oua, peste etc produse de origine animale care sunt bogate in grasimi saturate si sa mentii un nivel de doar 10% din calorii din grasimi.
Ne place sa mancam alimente dulci sau grase. Creierul ne recompenseaza atunci cand consumam alimente dense caloric ce dau o sansa mai mare la supravietuire.
La fel ca si in cazul drogurilor daca vrem sa ne lasam de consumul unei anumite substante trebuie sa ne abtinem complet. Consumul moderat nu este o solutie.
Dureaza 3 luni din momentul in care incetam sa mai consumam grasimi sau zahar procesat pana cand dispare complet dorinta de a le consuma.
Puteti manca oricat de multi doriti. Din cauza ca mancam alimente integrale ce contin fibre, odata ce stomacul se umple apare senzatia de satietate, desi numarul de calorii consumate este relativ mic fata de vechea dieta.
Aproape toata lumea care incearca aceasta dieta pierde in greutate. Daca consumati preponderent cereale si legume bogate in carbohidrati gen cartofi si mai putin legume exista riscul sa consumati prea multe calorii.
Miscare este benefica : mers, urcat scari in loc de lift, alergat usor, ridicat de greutati – toate au efecte benefice asupra sanatatii si imunitatii – previn bolile de inima, osteoporoza, Alzheimer, previn cancerul si ne mentin kilogramele sub control.
Consumul de carbohidrati simplii este rezultatul unor zone de pe glob unde bolile moderne ca bolile de inima, diabetul erau inexistente. Zone rurale unde se consuma fie o varietate de cartofi in mexic sau orez alb in china si eventual ocazional mici cantatiti de produse animale.