Ce este yoga si meditatia?

Cuvantul inseamna a uni si este un sistem complex de practici ce are ca si scop final autocontrolul mintii – si obtinerea unei stari de fericire constanta si eliminare a emotiilor negative.
In cadrul acestui sistem primii pasi sunt in echilibrarea corpului – organe, muschi, nervi etc, fiindca creierul si mintea sunt dependente de acesta.
Exercitiile fizice cunoscute sub numele de yoga sunt exercitii de echilibrare – si au rolul de a elimina tensiunele fizice musculare si de a masa organele interne ce duce si la o echilibrarea a hormonilor. De asemenea ajuta in circulatia sangelui si a limfei.
Acestea sunt mai mult o fundatie decat scopul – fiindca fara un corp sanatos si echilibrat intern nici nu putem vorbii de o minte sanatoasa si fericita.

Exercitiile de respiratie reprezinta urmatorul nivel dupa cele fizice. Respiratia este atat sub control constient cat si subconstient, si o modalitate de a influenta mintea.
Atunci cand suntem agitati si respiratia devine agitata, dar functioneaza si in sens invers, daca calmam respiratia se calmeaza si mintea.

In asia practica de a medita inseamna a sedea cat mai nemiscat si in liniste fara a face nimic.
Cuvantul meditatie defineste starea finala si nu procesul prin care ajungi acolo – procesul poate fi numit tehnica de relaxare si concentrare. Poti doar sa fii in meditatie nu poti medita – poti practica in schimb tehnici de relaxare si concentrare care in timp vor conduce spre o stare de meditatie.

Scopul practicii, opus definitiei vestice de a te gandii la ceva, este de a golii mintea de toate gandurile, de a oprii dialogul mental si pur si simplu a mentine mintea intr-o stare de liniste si pace.
Aceasta stare are efecte vindicatoare asupra corpului si este similara cu somnul profund, fara vise.
Filozoful francez Blaise Pascal spunea ca „Toata nenorocirea omului vine din incapacitatea sa de a sta linistit intr-o camera singur si nu face nimic.”

Starea de relaxare sau agitare a mintii este in stransa legatura cu starea de incordare sau relaxare din corp si cu respiratia.
Fiindca este foarte greu sa ne relaxam mintea pornind de la minte, fara a avea pe cineva cu experienta care sa ne ghideze, o varianta accesibila oricui este de a pleca de la relaxarea corpului fizic.
Pe langa yoga care pleca de la corp si merge spre minte, exista si alte sisteme in india care ignora corpul si lurceaza direct cu mintea, dar acestea sunt mai complexe si nu pot functiona decat sub supravegherea cuiva care a ajuns acolo deja si nu vor fi potrivite decat pentru anumite persoane care sunt deja destul de echilibrate.

Pentru a nu adormii va trebui sa mentinem coloana in pozitie verticala.
Apoi incepem sa ne mutam atentia pe fiecare parte a corpului incepand de sus in jos sau invers dupa preferinta si a incerca sa ne relaxam fiecare parte a corpului.
Postura cea mai folosita este de a sta jos cu picioarele incrucisate sub corp exact cum am sta natural jos.
Se poate sta cu picioarele incrucisate pe o perna pe podea sau chiar si pe marginea unui scaun, dar fara a va sprijini de spatar si tinand picioarele incrucisate. Pe masura ce practicati exercitiile fizice veti capata mai multa flexibilitate.

Practica presupune adoptarea unei posturi stabile de sezut, cu coloana vertebrala tinuta verticala, gatul drept, umerii si pieptul relaxati.
Ochii nu trebuie sa fie nici inchisi complet nici deschisi, ci sa fie intredeschisi si nefocalizati.
Respiratia ar trebui sa fie uniforma, regulata si naturala, iar mintii sa i se permita sa se odihneasca in liniste deplina, lasand pur si simplu toate gandurile se estompeaza treptat si dispar.

Cuvantul asana – inseamna pozitia in care stai, poate insemna si fund, sau scaun – iar in contextul de meditatie asana este definita ca o pozitie in care poti sta relaxat perioade mai lungi de timp, fara a mentiona postura.

Cele mai bune momente din zi pentru a practica technici ce duc spre o stare de meditatie

Este bine sa exersati cel putin de doua ori pe zi, iar cele mai bune momente sunt spre dimineata si seara.
In sanskrita aceste perioade sunt numite „Sandhya (Twilight/Amurg) Kāla (time/timp).
Cand trece noaptea in zi, iar ziua in noapte, apare in natura o stare de liniste. Corpul va avea o tendinta similara de a deveni calm in aceste momente. Putem sa profitam de aceasta stare naturala ca de un suport si sa practicam atunci.

Un alt moment bun pentru practica este si ora 3:30 atunci cand secretia de melatonina atinge maximul in corp. Acest lucru se intampla in ultimul sfert din noapte.

O alta zi benefica pentru meditatie este si ziua de luna plina cand are loc o crestere naturala a energiei.

Pranayama – anulom vilom


Ceea ce vrem sa facem este sa simtim miscarile mai fine care se intampla in corp. Mintea noastra a devenit externalizata si am pierdut din vedere miscarile fine din interior. Daca putem incepe sa le simtim, putem incepe sa le controlam.

Al doilea lucru este sa va controlati nervii. Centrul nervos care controleaza organele respiratorii are un fel de efect de control asupra celorlalti nervi, iar respiratia ritmica este, prin urmare, necesara.

Respirati ritmic, armonios, si veti constatati ca intregul corp devine ritmic. Apoi veti invata ce este odihna. In comparatie cu aceasta, somnul nu este odihna. Odata ce aceasta odihna va veni, nervii cei mai obositi se vor calma, si veti descoperi ca nu v-ati odihnit niciodata cu adevarat.
Primul efect al acestei practici este perceput in schimbarea expresiei fetei; liniile aspre dispar; odata cu gandul calm vine si calmul peste fata. Apoi apare vocea frumoasa. Aceste semne vin dupa cateva luni de practica.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.