Glicemia – diabetul – zaharul din sange

Cuvantul diabet vine din latina si inseamna – a trece prin – si se refera la apa. Bolnavii beau apa si apoi o elimina repede fara sa fie absorbita in corp, si desi beau apa tot le este sete.
Al doilea termen mellitus inseamna – dulce ca mierea – si se refera la gustul dulce al urinei bolnavilor, din cauza prezentei glucozei in urina. In trecut acest lucru era observat fie prin faptul ca furnicile erau atrase se urina bolnavilor.
Glucoza incepe sa fie excretata de rinichi in urina dupa ce depaseste pragul de 180 mg/dl in sange.
In mod normal glicemia dupa o masa ar trebui sa urce pana la 140 mg/dl.

Valori glicemie normale
Dimineata pe nemancare – sub 100 mg/dl
Dupa masa la 1-2 ore – sub 140mg/dl

Diabetul este de 2 tipuri.
Tipul 2 – este metabolic – din cauza alimentatie – este afectat pancreasul – care trebuie sa lucreze non-stop sa produca insulina. Din cauza a prea multa glucoza, corpul incepe sa creeze rezistenta la insulina, si este nevoie de cantitati din ce in ce mari ce duce la distrugerea pancreasului. Este reversibila prin dieta.
Obezitatea este cauza principala a diabetului de tip 2.
Tipul 1 – este genetic si poate fi tratat doar prin aport de insulina sintetica. Boala este mentionata inca din timpul egiptinetilor cu peste 3000 de ani in urma. Simptomele erau: urinare in exces, sete si pierdere in greutate. Boala era fatala in trecut, pana la inventia insulinei.
Netratata duce la insuficiență renală, insuficiență hepatică, infarct, pierderea vederii sau probleme ale picioarelor care duc la amputare dacă nu sunt diagnosticate.

Cauza cresterii glicemiei in sange este excesul de grasimi, care se depune in muschi, si blocheaza receptorii de insulina. Astfel glucoza ramane in sange si provoaca daune peste tot in corp.
Consumul de carbohidrati nu este o problema decat atunci cand este introdusa grasimea (de origine animala sau vegetala) in alimentatie.
In trecut oamenii mancau carbohidrati atunci cand nu aveau animale si nici uleiuri si in plus faceau efort fizic care ducea la consumul carbohidratilor in muschi.

Scaderea in greutate este corelata cu o sensitivitate mai mare la insulina.

Atentie insa la consumul de cereale sau carbohidrati procesati. Cerealele trebuie pregatite, daca le mancati direct au un continut ridicat de acid phytic care duce la carente de minerale in cazul unei diete deficitare alcatuita din alimente procesate. Daca aveti o dieta bazata pe legume si verdeturi atunci acest lucru nu constituie o problema.
O alta problema este glutenul. In ultimii 100 de ani graul a fost modificat prin incrucisare si are un continul mult mai ridicat de gluten. Motivul pentru care au facut acest lucru este ca a devenit mult mai rezistent la daunatori. Pe scurt glutenul nu este bun pentru nici o vietate, este toxic si cu un continut crescut de toxicitate nu il mai mananca alte insecte / animale. Practic functioneaza ca un fel de pesticid.

Acidul phytic se neutralizeaza natural atunci cand bobul incepe sa incolteasca sau este descompus de drojdie prin fermentatie, dar acest proces dureaza si este nevoie de o fermentatie lunga de 12-24 ore, si idea trebuie fermentata cu maia din acesi grau.
Painea din comert se face cu drojdie de bere, care nu este la fel de eficienta si se lasa la fermentat un timp foarte scurt. Citeste mai mult aici: paine cu maia

https://nutritionfacts.org/blog/fat-is-the-cause-of-type-2-diabetes/

La inceput reduceti cat mai mult carbohidrati si eliminati complet zaharul din alimentele procesate: dulciuri, sucuri cu zahar sau indulcitori inclusiv sucurile de fructe proaspete – puteti manca fructele intregi dar limitat.
Veti consuma sucuri de legume – care contin cantitati mari de minerale si vitamine necesare refacerii pancreasului + pauza de glucoza ca sa poata lua pauza de la productia de insulina si sa se poata reface impreuna cu aportul mare de vitamine si minerale.
Scaderea in greutate prin consum preponderent de legume, leguminoase ( linte, fasole, naut) seminte si ocazional fructe – evitati fructe foarte dulci – struguri, banane coapte care sau inegrit, in general orice fruct daca nu este foarte copt nu va fi foarte dulce, cereale integrale (ovaz integral, paste cu grau integral) – dar limitat la maxim 100g pe zi.

Tratamentul diabetului cu plante medicinale

Mirtilina conţinuta de frunzele de afin inainte de coacerea fructelor nu numai ca scade glicemia (nivelul zaharului in sange), ci poate sa inlature boala complet. Aceasta mai este numita si insulina vegetala.

Sucul presat din castraveţii proaspeţi scade conţinutul zaharului din sange.
Un leac vechi popular este şi sucul crud al verzei acre, ca şi consumul zilnic al morcovilor proaspeţi.

Alte plante ce au efecte benefice asupra prancreasului si implicit ajuta si in diabet: urzicile, papadia, soc, bitter suedez.

Marele medic naturist elveţian Kunzle spune: Diabetul zaharat se poate indeparta destul de rapid cu urmatoarele plante:
– 3 parţi marţişor (cerenţel; Geum alpina)
– 1 parte frunze de mur şi afin
– 3 parţi sclipeţi (Potentilla aurea)
– 2 parţi coji (teci) uscate de fasole verde
Se pune 1 linguriţa cu varf din acest amestec la 1/4 litru de apa, se opareşte şi se lasa 3 minute in repaos;
Se consuma zilnic: 1 1/2-2 litri

Meiul – contine vitamina B17 – cunoscuta ca laetrile sau amygdalin – duce la reglarea hormonilor si scade glicemia.
Meiului ii ia sase ore pentru a se digera, astfel ca nu creste glicemia si ofera energie pe termen lung.
Spre deosebire de aceasta, orezul dureaza doar 45 de minute pentru a fi absorbit de sange, crescand astfel riscul de diabet.
De asemenea meiul este si usor de cultivat si necesita foarte putina apa. Pentru a obtine 1kg se necesita cam 200 litri de apa fata de grau si orez care necesita 9000 litri.
Cercetari recente arata ca meiul poate fi util in gestionarea afectiunilor metabolice, contribuind, la controlul glicemiei persoanelor care sufera de diabet.

Zone rurale unde se consuma fie o varietate de cartofi in mexic sau orez alb in china si eventual ocazional mici cantatiti de produse animale, bolile moderne ca bolile de inima, diabetul erau inexistente.
Dar odata cu „modernizarea” lor si introducerea dietei vestice bogata in produse procesate si de origine animala – aceste zone au capatat acelasi nivel de boli cronice ca si in restul tarilor ce aveau deja dieta vestica.

YOUTUBEIf White Rice is Linked to Diabetes, What About China?

Cel mai bun glucometru

Dintre glucometrele care se gasesc in Romania cel mai precis este glucometru Contour apoi Accu-chek Active, conform unui studiu clinic. [1]
Glucometru Contour Plus are nevoie doar de 0,6 µl de sange fata de 1-2 µl la accu chek.
De asemenea banderola de la contour plus absoarbe singura sangele de pe deget pe cand la accu chek trebuie sa picurati sange pe mijlocul bandei.

Tineti totusi cont ca precizia glucometrelor se refera la marja de eroare acceptabila pe care o pot avea. Astfel daca faceti 2 sau mai multe testari succesive cu orice tester de glicemie veti obtine rezultate usor diferite. Cu cat diferenta este mai mica cu atat testerul este mai precis.

Mai jos puteti vedea un doctor care testeaza mai multe glucometre in direct si le compara cu o proba la laborator din vena.
Diferenta intre Contour Plus si Contour Plus One este ca al doilea are si conectivitate bluetooth pentru a salva masuratorile pe telefon, precizia este la fel intre cele doua.

Glucometru gratuit

Periodic apar promotii in care cumparati o cutie, doua sau patru si primiti aparatul gratuit.
In farmaciile Dr Max si Sensiblu la cumpararea a doua cutii de teste primiti glucometrul gratuit.
* promotia nu este valida tot timpul, mergeti si intrebati sau urmariti site-urile farmaciilor

Glucometru fara intepatura

Dispozitive care se fixeaza pe piele si au un ac / senzor flexibil care ramane in piele si masoara periodic glicemia.
Acestea trebuie inlocuite odata la 10 zile.
Cand vreti sa vedeti ce glicemie aveti doar apropiati dispozitivul de citire sau telefonul de sensor si vedeti rezultatul fara nici o intepatura suplimentare sau sange.
Exista doua modele pe piata, care pot fi comandate doar online, pentru ca in Romania nu se gasesc, probabil si din cauza pretul destul de mare ( cam 50 de lire – cam 270 ron + transport ) fata de nivelul de trai din Romania.
Tineti cont ca un sensor poate fi purtat doar 10 zile deci pentru o luna este nevoie de 3 bucati sau aproximativ 800 ron.
De asemenea aplicatiile de citire de pe telefon nu sunt disponibile in Romania si necesita achizionarea si a unui cititor dedicat.
Ca si comparatie cu un glucometru cu intepare clasic 50 de teste costa cam 50 ron si ajung 10 zile la 5 testari pe zi, deci 150 ron pe luna.
FreeStyle Libre
Dexcom cumpara in Romania de aici – atentie la lista de telefoane cu care merge – in mare parte Samsung Galaxy

Cel mai probabil CGM neinvaziv va fi GlucoWear – ce este planificat sa fie lansat la finalul lui 2024.

Diabet

HbA1c, hemoglobina A1C, hemoglobina glicata si hemoglobina glicozilata – este un test de sange care masoara cantitatea medie de glucoza din sange in ultimele 2 pana la 3 luni.
Testul costa cam 30-40 ron si nu este inclus pe lista de analize decontate in Romania.
Pe analizele uzuale se masoara doar glicemia din sange pe nemancate.

Ce este hemoglobina?
Hemoglobina este o proteina care se gaseste in celulele rosii din sange si ofera sangelui culoarea rosie. Hemoglobina transporta oxigenul in tot corpul.

Cum functioneaza testul HbA1c?
Zaharul din sange se numeste glucoza. Cand glucoza se acumuleaza in sange, se leaga de hemoglobina prezenta in celulele rosii din sange formand hemoglobina glicata. Cantitatea de glucoza care se combina cu hemoglobina este direct proportionala cu cantitatea totala de zahar care se afla in sistem in acel moment.

Deoarece globulele rosii din corpul uman supravietuiesc timp de 8-12 saptamani inainte de reinnoire, masurarea hemoglobinei glicate (sau HbA1c) poate fi utilizata pentru a reflecta nivelurile medii de glucoza din sange pe aceasta durata, oferind un indicator util pe termen lung de control al glicemiei.

Resurse

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4575307/

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.