Colesterolul si bolile de inima

Colesterolul reprezinta grasimi – care se gasesc in structura tuturor celulelor animale.
Ceea ce ne apare in analizele de sange sunt proteine care transporta acesta grasime prin sange – fiindca sangele care este ~50% apa si grasimile nu se combina.

Proteinele care transporta colesterolul sunt de mai multe tipuri cu functii diferite.
Cele mai comune pe analize sunt:
* VLDL (very low density lipo-protein) – trigliceride + colesterol. Ficatul le produce si le exporta catre celule pentru energie.
Ca si marime sunt mari, au multe trigliceride care sunt usoare dar ocupa loc. 60-80nm.
* LDL (low density lipo-protein) – dupa ce VLDL cedeaza trigliceridele celulelor, ramene doar colesterolul, devin mai mici. Dimensiune 20-28nm.
* HDL (high density lipo-protein) – Dimensiune 7-16nm. Contin mai multe proteine decat grasimi de unde numele de particule mai dense.
Ele sunt sortate dupa densitate, pentru ca asa sunt masurate prin cetrifugare. Densitatea este invers proportionala cu cantitatea de grasime continuta. VDLD au cea mai multa grasime (trigliceride) si sunt cele mai putin dense. HDL are cea mai mica cantitatea de grasime si este dens pentru ca este format preponderent din proteine.

LDL – transporta colesterolul prin artere – atat de la ficat catre celule cat si invers.
HDL – aduna colesterolul si il duce inapoi in ficat. Este benefic dar catitatea adunata este mica.

Metode de detectare a placii

Placa de aterom moale se afla in interiorul peretelui vasului de sange.

CAC – calciul score – implica radiatii la fel ca si CT – arata doar stagiul final unde placa sa calcifiat.
Placa calcifiata este un factor de risc suplimentar, nu o metoda de diagnosticare, aceasta fiind stadiul final al bolii. Placa moale este cam de 4 ori mai multa decat placa calcifiata atunci cand aceasta este prezenta.

CT angiografie cu substanta de contrast – ceea ce se vede este substanta care trece prin interiorul vasului, si se poate vedea atunci cand diametrul vasului se ingusteaza. Ambele contribuie la ingustarea vaselor. Placa moale se poate vedea prin efectul de ingustare al vaselor, iar placa calcifiata se vede ca si radiografie.

Ecografie prin coronografie (cath) – cea mai invaziva – prin introducerea unei probe ecografice in artera, deci foarte invaziva si nerecomandata decat in caz de infarct unde este nevoie sa se puna stenturi.

Ecografie Doppler carotidiana ( carotid intima‑media thickness test -CIMT) – se masoara grasimea intima-medie a peretului carotidian la nivelul arterei carotide comune <0.9mm cat si la nivelul carotidei interne – merge doar la artere aflate la suprafata pielii si masoare nivelul de ingustare.

Analize de sange:
– Grasimi: trigliceride, colesterol total, LDL, HDL, apolipoproteinei B (APO B), Lipoproteina (a)
– Zahar: glicemie, insulina (indice HOMA – este un raport intre cele doua), hemoglobina glicozilata
– Inflamatie artere: proteina C reactiva, proteina C reactiva sensibilitate ridicata

LDL-C – cantitatea de colesterol transporta de lipoproteine LDL masurat in mg/dL
ApoBnumarul de lipoproteine. La aceasi cantitate (LDL-C) poti avea un numar foarte diferit de particule – de ex poti avea foarte multe VLDL de la trigliceride care sunt mai negative. Fiecare VLDL, LDL, Lp(a) etc au fiecare o singura proteina ApoB. Din acest motiv este un indicator mai bun.
Lp(a) – ApoB care au atasat o proteina Lp(a) care se gaseste in placile de aterom. Se considera ca este un factor genetic, nu este influenta de dieta, si este suficient sa il verificati o data. Daca are valori mari luati masuri mai stricte de scadere a LDL-C.

Niveluri medii de colesterol dupa alimentatie:
Omnivori : LDL 123 +-42 = deci intre 165 si 81 mg/dl
Vegani (fara produse animale) : LDL 69+-29 = deci intre 108 si 40 mg/dl

Ultimele studii (PISA, METEOR, ASTEROID, SATURN – masuratorile sau efectual cu CIMT cu rosuvastatin 40mg.) au aratat ca la niveluri de LDL-C de pana la 60mg/dL nu apare arteroscleraza deloc, nu au loc depuneri pe artere.
Este in mod special important daca aveti un Lp(a) crescut.

Valori ideale:
Apo B <=55-70 numar particule
LDL-C <=70-90 mg/dL
Non-HDL-C <=90-110 mg/dL
Lp(a) <=30 mg/dL

Rosuvastatina este cea mai potenta statina si este disponibila in 10, 20, 40, 80mg si se gaseste sub diverse branduri: uk – astrazenaka crestol, slovenia – roswera.

Pentru mai multe informatii tehnice va recomand dr Alo – https://www.youtube.com/@DrMAlo/videos


Evitati sarea daca aveti tensiunea mare – duce la retinerea de apa, creste volumul sangelui si tensiunea.
Tensiunea ridicata pune presiune suplimentara pe vasele de sange, care se pot fisura sau duce la ruperea placii de aterom existente, care apoi poate cauza un infarct prin blocarea circulatiei sangelui.

Cele mai eficiente masuri sunt : evitati grasimea saturata (unt, lactate, carne grasa, cocos), mariti cantitatea de fibre – elimina ldl prin colon, exercitii fizice.
Grasimile saturate (cele care sunt solide la 20 de grade – gasite in special in carnea rosie, lactate, branzeturi, unt, cocos si uleiu de palmier, cocos, untura animala)

Cea mai buna protectie este o dieta mediteraneeana – adica bogata in fructe, legume, cereale, leguminoase. Nu avem aproape deloc grasime saturata sau niveluri foarte scazute si carbohidratii sunt legati cu fibre.

Stres-ul este un factor secundar, nu produce in sine inflamatie, dar suprima functiile de vindecare si eliminare a inflamatiei prezente. Stres-ul activeaza mecanismul de urgenta – fugi sau lupta – pentru a asigura supravietuirea. Acest impuls in mod natural in natura nu ar trebui sa fie cronic, apare un pericol fugi sau lupti apoi te poti relaxa si vindeca daca ai scapat. Stres-ul creste nivelul de cortisol. Acesta este folosit in creme, pentru ca inhiba mecanismele de reparare – si astfel poate dispare inflamatia – desi aceasta este doar un efect al carei cauze nu este eliminata ci doar mascata – lucru care va duce la un raspuns inflamator si mai intens cand tratamentul este oprit, daca cauza nu a fost eliminata.

Lp(a) se lipeste prin niste receptori de pe suprafata moleculei care se leaga de lizina (lysine).
Pauling si Rath au descoperit in experiemente pe porci de guineea ca Lp(a) creste atunci cand cantitatea de vitamina C scade in sange. Cu cat cantitatea de vitamina c din sange este mai scazuta cu atat ficatul produce mai mult Lp(a). Vitamina C este si un antioxidant folosit in neutralizarea radicalilor liberi, cu atat mai mult necesar.

Solutia gasita de Pauling si Rath este compunsa din vitamina C si lizina.
Vitamina C pentru a creste productia de colagen si lisina pentru a preveni si dizolva placile arteriale. Atunci cand concentratia de lisina din sange creste neutralizeaza Lp(a) care nu mai continua sa se lipeasca de placa actuala.
Ei recomanda o cantitate de 3-18 g vitamina c [in mai multe doze dea lungul zilei] si 3-6 g lisina. Ambele nu prezinta toxicitate in oameni indiferend de cantitate.
Ulterior a fost descoperit ca amino-acidul proline este un inhibitator al Lp(a) chiar mai bun ca lisina. Prolina 500mg – 2g.
Cantitatea de vitamina C din sange se injumatateste odata la 30 de minute. Conform National Institutes of Health (NIH) 500mg la fiecare 4 ore duc la cea mai mare concentratie de vitamina c in sange. Daca aveti probleme de stomac cu vitamina c simpla puteti folosi vitamina c liposomala.
https://comenzi.farmaciatei.ro/vitamine-si-suplimente/imunitate/imunitate-adulti/vitamina-c-500-mg-aroma-de-struguri-120-comprimate-masticabile-jamieson-p333958

Lisina Pudra HCl obtinuta din Melasa de sfecla de zahar 200 g – pret 30-40 ron – https://iherb.co/RnzX9XX
Vitamina C – acid ascorbic Pudra – obtinut din plante nedificate genetic 250 g – pret 30-40 ron – https://iherb.co/2kfNusS
* Eu v-as recomanda in loc de vitamina c Pudra de Camu Camu – este vitamina c in forma naturala in sensul ca nu este izolata ci mai contine si alte elemente din diverse proportii zinc,cupru etc – adaugata in mancare, dar nu o puneti in timpul gatitului pentru ca vitamina c se distruge la caldura – o puneti cand mancati in farfurie si sa mai racit putin mancarea cat sa o puteti manca. Pudra este foarte acra, in genul lamaiei dar amestecata in mancare nu se simte, ci da o usoara tenta acrisoara mancarii.
Prolina pudra – 113 g – pret 30-40 ron – https://iherb.co/THiDkd7

NOTA: Patrunjelul este planta cea mai bogata in aminoacidul lisina si contine si o cantitate mare de vitamina C, dar are si cantitati foarte mari de oxalati. O legatura de patrunjel cam 20g are cam 350mg oxlati, peste limita normala de ~300mg. Celor cu probleme cu rinichii li se recomanda chiar 50-100mg pe zi maxim.

Produsele prezentate mai sus sunt sub forma de pudra fiindca au un pret mai mic, nu contit alti aditivi, conservanti, capsule gelatinoase etc si pot fi dozate dupa dorinta usor fara a inghitii un numar foarte mare de capsule.

Ca si alternative puteti gasii in SUA un produs ce le combina pe toate intr-o singura pudra https://www.paulingtherapystore.com/heart-technology-retail-heart-tech-p29.php la care se adauga cateva vitamine in plus b2,b6,b9,a,e dar la un pret de 3 ori mai mare.

Ortho C +  – este o varianta asemanatoare mai ieftina disponibila pe iherb dar la care se epuizeaza stocul aproape imediat ce apare.

Suplimentele sunt necesare atunci cand deja aveti probleme de sanatate, pana la tratatarea problemelor, dar in rest o dieta baza pe fructe si legume va poate asigura necesarul.

Alimente benefice in preventirea problemelor de inima in loc de suplimente

studiul Lyon unde cei care au participat desi aveau niveluri de colesterol la fel ca si grupul de control, acestia au avut 80% mai putine probleme de inima.
Factorul care a facut diferenta a fost nivelul de antioxidanti vitamina c, e din alimentatia mediteraneeana.
Atunci cand se consuma grasimi capacitatea de dilatare a arterelor este afectata, dar atunci cand aceastea sunt consumate impreuna cu vitamina C si E acest lucru nu mai are loc.
https://www.ccjm.org/content/ccjom/67/4/232.full.pdf

Proteina C reactivă (hsCRP) înalt sensibilă – prezinta o asociere mult mai puternica cu prezenta arterosclerozei atunci cand este ridicat decat un nivel ridicat de LDL – https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3107411/#Tab3
Tabelul 3 din studiu arata ca cei cu boli de inima aveau un nivel de colesterol mediu de 94 si un hsCRP de 3.6 fata de grupul de control care nu au avut nici un simptom de boli de inima si avea un nivel de colesterol mediu similar de 91 dar hsCRP de 0.59.
Lucru care este identic cu rezultatul studiului mult mai mare Lyon – care arata ca cei ce au urmat dieta mediteraneeana, unde au mancat multe fructe, legume desi au consumat si grasimi animale si au avut un colesterol ridicat au avut cu 80% mai putine incidente de inima.

Din acest motiv bunicii desi aveau colesterol crescut, dar nu aveau problemele din ziua de azi, pentru ca nu aveau acces la alimente procesate ce contin multe calorii si te saturi, dar fara antioxidanti. Majoritatea alimentelor procesate sunt pasteurizate ca sa reziste mai mult la raft, altfel s-ar altera fie pe drum sau in raft, si acesta duce la distrugerea multor vitamine si enzine.

legumele din categoria crucifere : varza, conopida, brocoli. Aici beneficiile sunt recunoaste de toata lumea fara nici un dezavantaj. Tot aici intra si fructele de padure: afine, capsuni etc bogate in antioxidanti.

Uleiul de masline – un subiect foarte controversat, dar studiile arata ca afecteaza vasele de sange. Ulei de masline cu paine – duce la o scadere a dilatarii arterelor cu 30%, dar atunci uleiu de masline si paine sunt conumate impreuna cu vitamine C si E, rezulta o scadere de numai 9% – aparent vitaminele anuleaza o parte din efectele uleiului asupra celulelor endoteliale.

Beneficiile principale ale uleiului de masline vine din prezenta antioxidantilor, polifenoli – dar atentie ca nu toate uleiurile sunt bogate, iar multe sunt contrafacute in sensul ca sunt amestecuri de uleiuri, cu grad mare de oxidare si deci zero beneficii si devine chiar detrimental. Cele de calitate sunt extrem de scumpe, similar cu capsulele de omega3. Daca totusi doriti sa incercati va recomand Pamako folosit cu succes in probleme de deficiente neuronale, datorita nivelului foarte mare de antioxidanti polifenoli.
Nivelul crescut de polifenoli, apare doar in plantele (masline in cazul de fata) care sunt crescute in zone desertice, unde plantele secreta aceaste substante ca o metoda de a se proteja in fata mediului foarte ostil cu viata, dar asa cum va puteti imagina, in acele conditii nu se produc cantitati mari.

De ce animalele nu fac atacuri de inima, dar oamenii da ? Pentru ca animalele (cu cateva mici exceptii) pot sintetiza vitamina c in ficat, si o fac in cantitati foarte mari, in special atunci cand sunt ranite sau sub stres.

Colesterolul ridicat nu este cauza reala a bolilor de inima. Ursii, de exemplu, au un nivel mediu de colesterol de 400 miligrame pe decilitru de sange, dar nu sufera atacuri de inima. De ce? Potrivit dr. Rath, aceasta se datoreaza faptului ca ursii produc cantitati mari de vitamina C, care optimizeaza productia de colagen si asigura o stabilitate maxima a peretilor arteriali.
Dr. Rath identifica adevarata cauza a bolilor de inima ca o deficienta de vitamina C si alte substante nutritive esentiale in celulele care compun inima si arterele coronare, nu colesterol ridicat. Odata ce peretele arterei este slabit, organismul raspunde prin producerea de exces de colesterol in ficat si depunerea acestuia in artera ranita. Daca acest proces continua fara interventia nutritionala, acumularea de grasimi in artere va duce in cele din urma la ateroscleroza, adica infundarea vaselor de sange si blocarea functionarii norale a inimii.

Dr. Rath ofera chiar dovada clinica completa cu scanneri Ultrafast CT ale arterelor pacientului a inversarii naturale a depozitelor aterosclerotice, fara angioplastie sau chirurgie by-pass.

Daca vreti sa vindecati problema trebuie sa eliminati imflamatia: zahar, uleiuri vegetale (omega6 vs omega3), prajeli ( problema la prajeli este temperatura foarte ridicata a uleiului peste 120 grade care duce la denaturarea proteinelor care nu mai sunt recunoscute in corp) gatiti folosing apa fie fiarta sau la abur, metoda care nu depaseste temperatura de 100 grade la care apa se evapora. De asemenea evitati oala sub presiunea unde cresterea presiunii cauzeaza si cresterea temperaturii la care apa se evapora.

Inflamatie

Principalii factori care duc la inflamatie in corp sunt :
1. Zaharul – si aici intra zaharuri rafinate dar si alti carbohidrati cu un indige glicemic ridicat. Miere, cartofi albi, paine alba etc. Cautati indice glicemic alimente. Procesul se numeste glicatie prin care zaharul se leaga si afecteaza proteine, grasimi etc. Nu consumati produse procesate: suc de fructe, cereale fara fibre etc.
Fibrele incetinesc absortia zaharurilor, otetul ajuta de aseamea, masa musculara – muschii ard zaharul din sange si il si stocheaza pentru al folosii pe loc, scotandul din circulatie.
2. Lapte si gluten – multa lume are intoleranta la ambele – daca le consumati cu moderatie nu ar trebui sa fie o problema. In plus glutenul poate fi transformat prin fermentarea painii (maia) timp de 10 ore, dar produsele din comert nu fac acest lucru fiindca este foarte incet si nu pot produce cantitati mari ca sa fie profitabile.
Laptele in sine nu este o problema ci zaharurile din lapte. In cascaval aceastea au fost consumat in procesul de fermentatie de bacterii lactice. De asemenea puteti incerca si laptele de capra si oaie, care nu contine factorii posibil inflamatorii ca cel de vaca. Nici cel de vaca nu a fost dintotdeauna o problema, dar selectia unui anumit soi de vaci ce produc mai mult lapte dar bogat in proteinele ce cauzeaza problema a dus la situatia actuala, deci revenim la aceasi situatie ca si cu glutenul, motive financiare legate de profit.
Si aici nu este cauzul sa dati vina pe „afaceristii bogati” ai lumii, este suficient sa va uitati la taranul cel sarac roman, care pune cantitati ce depasesc cu mult toate normele din ue peste fruncte si legume, ba chiar si substante interzise aduse pe sub mana din bulgaria, ca sa obtina o producatie mai mare si mai multi bani.
3. Proteinele tratate termic – se denatureaza – de obicei este realizata prin prajire la temperaturi ridicate. Procesarea prin fierbere este de preferat pentru ca depaseste 90-100 de grade, iar denaturearea respectiva are loc la peste 120 de grade.
Cea mai comuna proteina prajita este carnea. Carnea contine in general multi paraziti si pentru a nu ne imbolnavii trebuie tratata termic (animalele carnivor au o temperatura corporala mult mai ridicata, similar cu febra la noi – pentru a prevenii aceste probleme). Carnea fiarta este o solutie daca doriti sa consumati carne dar nu este la fel de gustoasa ca cea prajita.
4. Uleiurile vegetale – multe sunt procesate termic si sunt oxidate, dar afecteaza si raportul omega 3 – omega 6 fiindca introduci o cantitate extrem de mare de omega 6 fata de cat ai putea consuma in mod natural din seminte.

Dieta recomanda de Dr Esselstyn

YOUTUBE: Making Heart Attacks History: Caldwell Esselstyn at TEDxCambridge 2011

Dieta folosita de de Esselstyn este foarte utila in special pentru cei cu probleme care au depuneri, fiindca corpul va consuma grasimile depuse pe artere, si in combinatie cu o dieta bazata pe vegetale care va furniza vitamina c si alti nutrienti vor reface vasele de sange.

Dr Esselstyn sustine ca factor cel mai important protectia celulelor endoteliale, cele care captusesc arterele si venele. Acestea produc acid nitric care previne aderenta grasimii, un fel de teflon natural.
De asemenea atunci cand LDL -ul, care sunt proteine ce transporta grasime, sunt afectate de radicalii liberi din sange, un nivel ridicat de zahar etc, nu isi mai pot indeplini functia de a transporta in siguranta grasimea si aceastea incepe sa se lipesca, impreuna cu deficienta de strat antiaderent.

Mentinearea nivelului de colesterol sub 150 mg/dl si sub 80 mg/dl a LDL – dar doar provenit dintr-o dieta bazata pe plante care poate furniza necesarul de vitamina C. Cei care obtin aceste niveluri cu statine nu benefiaza de aceleasi rezultate protectoare.
Daca coborati colesterolul cu statine, niveluri necesare trebuie sa fie mult mai mici sub 60mg/dl.

Din cauza ca mancam alimente integrale ce contin fibre, odata ce stomacul se umple apare senzatia de satietate, desi numarul de calorii consumate este relativ mic fata de vechea dieta.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.