Remedii naturiste pentru raceala si gripa

Multi dintre noi nu realizam ca unele dintre tratamentele cele mai des utilizate si recomandate, din care cel putin unul probabil ca il aveti in dulapul cu medicamente, sunt lipsite de dovezi  sau studii clinice care sa confirme eficienta acestora.
In cele mai multe cazuri, si in special la copii, efectele secundare produse de acestea sunt mai rele decat simptomele pe care ar trebui sa le trateze.

Raceala – o scurta prezentare

Raceala se refera la o serie de simptome care sunt cauzate de o varietate de virusuri diferite. Este numita de doctori ca infectie virala a tractului respirator superior si include simptome ca : curgerea nasului sau rinoree, congestie nazala sau inflamatie, stranut, tuse si uneori dureri in gat si ochi umezi.
Daca apar si febra, frisoane, stare generala de rau si dureri in corp acestea sunt de obicei asociate gripei.

Cel putin 50% din raceli sunt cauzate de rinovirusuri. Rinovirusuri supravietuiesc cel mai bine la temperaturi mai reci gasite in nas, spre deosebire de adancimi calde ale corpului, acesta fiind si motivul pentru care semnele si simptomele primare de infectie apar acolo.
Din acest motiv cea mai buna protectie in fata racelii este sa folositi un fular in zona gatului pentru e mentine o circulatie buna de sange in zona gatului si nasului.

Daca aveti probleme de circulatie si aveti maini si/sau picioare reci evitati sa stati in frig deoarece va va forta rinichii si glandele suprarenale si va va scadea imunitatea crescand mult probabilitatea sa contactati un rinovirus.
Tipic o raceala se agraveaza in primele 3-4 zile, se stabilizeaza pentru 1-2 zile si apoi se imbunatateste in inca 3-4 zile. In cazul celor mai mutle raceli acestea se rezolva sau se diminueaza semnificativ din ziua 7-10 a bolii.

Ne imbolnavim daca stam in frig?

In ceea ce priveste bolile infectioase, germenii te imbolnavesc, nu vremea rece. Trebuie sa intrati in contact cu rinovirusuri pentru a face o raceala, si trebuie sa fii infectat cu virusuri gripale pentru a contracta gripa.

Rinovirusurile se multiplica mai repede la temperaturi scazute, ca cele prezente in nas, fata de temperatura corpului.
Un studiu a constatat ca celulele sistemului imunitar initiaza o aparare antivirala mai robusta la temperatura pulmonara fata de temperatura cavitatii nazale. Acest lucru ar putea insemna ca organismul nu poate lupta impotriva virusului, de asemenea, daca temperatura in nas si caile aeriene superioare este scazuta de frigul din mediul extern.
Alti factori sugerati ca potential care afecteaza raspunsul imun includ modificari bruste ale temperaturii sau impactul ciclurilor lumina intuneric.

Desi frigul nu provoaca boala in sine, acesta contribuie la slabirea capacitatatii organismului de a lupta impotriva virusurilor si mareste sansele in cazul unui contract cu un virus de te infecta.

Evitati contactul dintre maini si fata – nas, gura, ochi – igena mainilor poate ajuta – dar aveti grija la gelurile si substantele igenice pentru ca contin foarte multe ingrediente toxice care slabesc imunitatea – care este de fapt sigura protectie pe care o avem fata de raceli.
Oricat ti-ai spala mainile, virusile sunt transmise si prin aer prin aerosoli.

Tratamente
Combinarea unor remedii poate atenua simptomele. medicamentele combina de obicei analgezice cu decongestionante. Unele sunt disponibile individual.
-Medicamentele de eliberare a durerii, cum ar fi aspirina si ibuprofenul, sunt bune pentru durerile de cap, durerile articulare si reducerea febrei.
-Decongestive spray-uri nazale pot ajuta la curatarea cavitatii nasului.
-Siropurile de tuse ajuta la tuse persistenta si dureri in gat.

Desi acestea reduc simptomele neplacute pe moment, prin suprimarea reactiei de aparare a corpului nu facem decat sa impiedicam corpul sa se vindece in loc sa il sustinem.

In timpul unei raceli, se recomanda sa va odihniti in plus, sa beti multe lichide si sa stati la caldura, intrucat temperaturile scazute limiteaza eficienta sistemului imunitar.
Consumul de supe creste cantitatea de lichide consumate, de unde si mitul ca supa de pui este buna la raceala. Este la fel de buna ca orice alta supa care creste aportul de lichide.
Cresterea fluidelor ajuta la mentinerea pasajelor nazale umede, la prevenirea deshidratarii si la ameliorarea gatului iritat.

Umiditatea din aer si virusii

Vremea rece ne forteaza sa stam in casa unde e cald.
Din cauza incalzirii pe care o folosim la interior aerul se usuca – isi mareste volumul cand este incalzit iar cantitatea de apa ramane aceasi.
Aerul uscat asociat cu incalzirea centrala faciliteaza intrarea in pasajele nazale uscate a virusilor si a gripei.
In plus, cercetatorii de la Virginia Tech au descoperit ca o buna ventilatie, precum si o umiditate relativa ridicata in interior, face ca virusul gripal A inactiv.
O umiditate mai mare de 45% in camera inactiveaza o mare parte din virusii din aer.
O varianta simpla de a creste umiditatea este de a fierbe apa. In trecut cand incalzirea se face prin soba se punea un vas cu apa pe soba care fierbea si se evapora.

Alte surse naturale de a creste umiditatea ar fi uscarea hainelor spalate in casa, gatitul ( tot o forma de fierbere a apei ) sau tinerea de plante ce evapora apa prin frunze.

Dezavantajele umidificatoarelor prin evaporare este ca apa este mentinuta la temperatura camerei si pot dezvolta bacterii care apoi sunt imprastiate in aer, iar daca aveti o apa dura, se vor depune minerale pe aparat.
Umidificatoarele cu ultrasunete imprastia apa sub forma de particule mici, nu lasa depuneri, insa mineralele imprastiate in aer vor cadea peste tot sub forma de praf alb. De asemenea au un risc si mai ridicat de a imprastia bacterii in aer.
Unele modele au implementate fie filtre ultraviolete, au niste adaosuri chimice ce se pun in apa pentru a oprii dezvoltarea de bacterii in apa.
Un umidificator ce are incorporat si niste filtre hepa care filtreaza aerul este si mai bun.
Dezavantajul acestora este ca sunt destul de scumpe.

De ce fac febra ? De ce ma doare capul ?

Durerile de cap cauzate de gripa se produc, adesea, alaturi de febra. Virusii gripali nu se pot multiplica la temperaturi ridicate, astfel incat corpul dvs. va ridica temperatura, ducand la febra. Acest lucru face ca vasele de sange sa se dilate, crescand presiunea din interiorul capului, rezultand in senzatii de presiune si pulsatii, precum si durere.
In plus, durerile de cap pot fi agravate de durerea sinusala. Cand aveti gripa, membranele mucoase din zona sinusurile si cavitatile nazale pot deveni inflamate. Acest lucru duce, de asemenea, la o presiune sporita in jurul ochilor si fetei, agravand durerea de cap.

Compresele calde pe fata pe zona sinusurile ajuta uneori la slabirea mucusului, reducand astfel inflamatia si congestia, usurand presiunea din jurul fetei si a ochilor. In plus, congestia poate fi eliminata prin inhalarea aburului cu menta sau alta inhalare pe baza de mentol. Cu toate acestea, aveti grija sa nu va ardeti.
O carpa rece pe frunte sau pe tample ajuta la reducerea dilatarii vaselor de sange din cap, reducand astfel presiunea si durerea.

Odihniti-va intr-o camera linistita in care puteti bloca sau opriti luminile va va ajuta sa va simtiti mai bine. Statul in pozitie orizontala poate duce la agravarea congestiei nazale si, prin urmare, este recomandat sa stati usor sprijiniti.
Cea mai eficienta modalitate de a utiliza remedii pe baza de plante in aceasta situatie este de a aborda problema de baza prin sustinerea sistemului imunitar, mai degraba decat cele care sunt indreptate spre simptomele individuale.

O boala care cere un remediu

In ciuda caracterului relativ scurt, auto-limitat si relativ bland al racelilor, acestea pot cauza simptome extrem de incomode. Nu este de mirare faptul ca multi oameni sunt dispusi sa incerce si sa plateasca pentru aproape orice care le poate ameliora simptomele racelii comune. Aprope toata lumea are un remediu favorit pentru raceala fie acesta vitamina c, echinacea sau altceva. Din pacate, in ciuda marketingului si credintei generale intr-un remediu, exista putine dovezi care sa sustina eficienta acestor remedii.

Lipsa eficientei remediilor alternative nu este asa surprinzatoare daca luam in considerare simptomele racelii.
Semnele si simptomele neplacute si deranjante sunt un rezultat al raspunsului sistemului imunitar la infectia cu virusi a cailor respiratorii superioare. Odata ce acesta sa declansat progresia bolii si a simptomelor asociate sunt inevitabile.
Daca suntem in general sanatosi, sistemul imunitar este de obicei destul de capabil sa contracareze infectia fie ca acesta este cauzata de un virus sau o bacterie.
Multe din presupusele beneficii ale remediilor pot fi atribuite naturii limitate a bolii si un rezultat al capacitatii proprie a organismului de a se vindeca.

Chiar daca majoritatea studiilor clinice controlare si randomizate arata ca nu este nici o diferenta intre rezultatul final atunci cand sunt folosite aceste remedii fata de un placebo (o substanta ce nu contine nici un medicament dar care este recomandata pacientului ca si medicament) si in ciuda efectelor adverse produse de acestea, aceste produse raman pe rafturile tuturor farmaciilor si magazinelor de specialitate, si sunt recomandate de medici sau folosite independent de pacienti.

Remedii des folosite

Analgezice 

Paracetamolul si ibuprofenul sunt unele din cele mai folosite in cazul racelilor ca si cum ar fi un elixir care vindeca orice. Cu toate ca ajuta in scadearea febrei si a durerilor musculare nu ajuta cu nimic la scaderea simptomelor tractului respirator. Mai mult decat atat, paracetamolul poate suprima de fapt productia de anticorpi ce neutralizeaza virusul, posibil prelungind simtomele racelii.

Rezultatele unui test clinic realizat in 2009 asupra efectelor administrarii de paratamol la momentul vaccinarii pentru scaderea reactiilor de febra :

Cu toate ca reactiile febrile au scazut semnificativ, administrarea profilactica de medicamente antipiretice, la momentul vaccinarii nu este recomandata de rutina, deoarece raspunsurile cu anticorpi la mai multe antigene de vaccin au fost reduse.
Lancet. 2009 Oct 17;374(9698):1339-50. doi: 10.1016/S0140-6736(09)61208-3.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19837254

Antibiotice

Fiind cauzate de virusuri, antibioticele nu au nici un efect asupra racelii. Exista totusi complicatii ale racelii normale in care pot aparea infectii ale sinusurilor sau urechii si in care sunt indicate acestea, dar ar trebui intai consultat un medic. Din pacate nu rare sunt cazurile in care antibitice sunt luate, nefacand decat sa duca la cresterea rezistentei bacteriilor la acestea atunci cand chiar este nevoie de ele.

Echinacea

Echinaceea este promovata ca un remediu natural sau pentru prevenirea racelii. Studiile clinice totusi arata ca nu aduce nici un beneficiu suplimentar fata de folosirea unui placebo  in tratarea sau prevenirea simptomelor racelii comune.

Rezultatele acestui studiu indica faptul ca extractele de Echinacea angustifolia radacina, fie singura, fie in combinatie, nu au efecte semnificative clinice asupra infectiei cu rinovirus sau asupra bolii clinice care rezulta din aceasta.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16049208

Zinc

Desi zincul are proprietatea de a inhiba replicarea rinovirusurilo in eprubeta, studiile clinice pentru folosirea acestuia in tratementul racelii au fost dezamagitoare. Desi a existat o imbunatatire modesta a simtomelor, acestea au fost observate doar atunci cand zincul a fost luat in doze mari de 5-6 ori pe zi. La aceste doze, efectele secundare au fost semnificative si pacientii s-au plans de problem gastro-intestinale si de un gust neplacut in gura.
Mai jos aveti o serie de teste clinice care nu au gasit nici un beneficiu in folosirea zincului in tratarea racelii.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9643859
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10801968

Un alt studiu arata ca atat zincul cat si echinaceea nu au nici un efect asupra infectiilor cu virusi respiratorii si masurile preventive ca splalarea mainilor raman cele mai recomandate.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15693216

Sa vedem acum si cateva remedii testate care reduc simptomele

Zumzait – un sunet similar cu cel facut de albina, un m nazal – ce produce vibratii si rezonanta in craniu – face ca aerul sa oscileze, ceea ce, la randul sau, accelereaza foarte mult schimbul de aer intre sinusuri si cavitatea nazala ce duce la productia de niveluri ridicate de oxid nitric acumulate in sinusuri ce trec rapid in nas, unde pot fi masurate.
Nivelul de oxid nitric nazal (NO) creste foarte mult in timpul zumzaitului 🙂 (humming este termenul in engleza), in comparatie cu expiratia silentioasa.
Vibratiile nazale produc oxid nitric?
Sinusurile paranazale sunt producatori importanti de oxid nitric (NO). Am emis ipoteza ca fluxul de aer oscilant produs de zumzait ar putea spori ventilatia sinusurilor si, prin urmare, ar putea creste nivelul de NO nazal. NO – oxidul nitric are o puternica activitate antivirala. Puteti incerca sa „produceti” acest sunet timp de o ora cand va ia o raceala.

Mierea
Efectul mierii asupra tusei nocturne si calitatii somnului.
Nu cumparati miere Manuka – cel mai probabil multa este contrafacuta – la fel ca si uleiul de masline, avand in vedere ca cantitatea produsa nu este nelimitata, dar ea este exportata peste tot in lume in cantitati nelimitate.
Cumparati miere locala de calitate – care are aceleasi proprietati atata timp cat provine din regiuni cat mai putin poluate si nepesticizitate. Recomand mierea de mana ce provine din paduri.
Va recomand Produse apicole naturale

Au fost analizate trei situatii. Administrarea de miere, un analgezic si nici un tratament cu 30 de minute inainte de culcare, si au fost masurate: frecventa tusei, severitatea tusei si calitatea somnului copilului si parintelui.
Au fost gasite diferente semnificative in ameliorarea simptomelor intre grupurile de tratament, cei care au folosit mierea avand cele mai bune rezultate si nefolosirea niciunui tratament cele mai proaste. Parintii au evaluat mierea cel mai favorabil pentru ameliorarea simptomatica a tusei nocturne a copilului si a dificultatiilor de somn datorata infectiei cailor respiratorii superioare.
Concluzii:
Mierea este un tratament preferabil pentru reducerea dificultatea tusei si a somnului asociate cu infectii ale tractului respirator superior.
Apa calduta cu miere si suc de lamaie ajuta la eliminarea mucusului – nu la oprirea lui – tineti minte incercam sa ajutam corpul, nu sa-l impiedicam sa-si faca treaba de a ne tine in viata si sanatosi.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18056558

https://comenzi.farmaciatei.ro/vitamine-si-suplimente/sistemul-respirator/dureri-de-gat/septosol-cu-albastru-de-metilen-20-comprimate-biofarm-p323521

Spray-uri nazale saline si spalarile nazale
Ocean BIO-ACTIF Nas infundat

Le gasiti in 2 variante cu concentratii de sare diferite:
Cel cu albastru – igena nazala: Apa de mare izotonica, NaCl in concentratie de 9 g/L: concentrații de saruri minerale similare cu cele ale celulelor umane.
Cel cu portocaliu – nas infundat –Apă de mare hipertonică, NaCl in concentratie de 15 g/L: concentraţii de săruri minerale superioare celor din celulele umane .

Aceleasi concentratii le puteti folosii si daca folosit un vas neti si va faceti singuri amestecul de apa cu sare.

Este important sa se actioneze rapid inca de la primele semne, pentru a evita suprainfectiile si pentru a reduce perioada de simtome deranjante.

Desi acesta metoda n-ar trebui sa produca mai mult decat o imbunatatire momentana a obstructiei nazale, un studiu clinic arata o reducere substantiala a durerilor in gat, obstructiei nazale si secretiilor atunci cand este administrat ca si tratament pentru raceala, precum si mai putine zile de boala sau complicatii.

Eficacitatea spalarii nazale izotonice (cu apa de mare), in tratamentul si prevenirea rinitei  la copii.
Concluzii : Copiii din grupul ce au folosit o solutie salina au prezentat o rezolvare mai rapida a unor simptome nazale in cursul unor boli acute si o reaparitie mai putin frecventa ulterior.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18209140

O alternativa mai ieftina este utilizarea vaselor Neti pentru curatarea nasului si a sinusurilor in care amestecati apa plata sau filtrata si incazita cu sare de mare. Aceasta este si mai eficienta si nu creaza nici deseuri.
Este important sa folositi o sare pura fara impuritati si alte reziduri – nisip, pietre, iodata etc.

Propolis – are un efect de stimulare a sistemului imunitar general

Vitamina C

Exista mai multe studii contrare, dar ceea ce le deosebeste este cantitatea de vitamina c administrata. Cele care numesc mega-dozele de vitamina c 1g au rezultate slabe spre zero, cele ce folosesc 4-8g reduc durata simptomelor si contribuie in mecanismele de aparare.

Vitamina C pentru prevenirea si tratarea racelii.
Beneficiile consistente si semnificative statistic privind durata si serveritatea bolii in cazul celor care folosesc regulat in scop preventiv vitamina c indica faptul ca aceasta joaca un rol in mecanismele de aparare. Testele in care vitamina c a fost administrata la inceputul bolii nu au demonstrat nici un beneficiu pentru doze de pana la 4 grame pe zi, dar un studiu mare a raportat beneficii pentru doze de 8 grame pe zi la debutul simptomelor.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15495002

Un studiu a inclus o comparatie intre dozele de 4 grame si 8 grame administrate in prima zi de boala. Durata medie a bolii in grupul de 4 grame a fost de 3,17 zile, in timp ce la cei care au primit 8 grame aceasta a fost redusa la 2,86 zile.

Luati vitamina C numai cand sunteti raciti sau daca tratati un deficit. Aporturile suplimentare de antioxidanti separati de restu componentelor cu care se gasesc impreuna in alimente duc la cresterea riscului de aparitie a celulelor canceroase.
Corpul foloseste radicalii liberi pentru omorarea celulelor canceroase care apar in toti oamenii.
Un echilibru intre radicali liberi si antioxidanti este necesar.

Alte studii:

Robert F. Cathcart III, MD, a observat ca oamenii pot lua mult mai mult vitamina C atunci cand sunt raciti. Oamenii tipici sanatosi pot lua intre 4 si 15 grame de vitamina C cu o zi inainte de a ajunge la toleranta la nivelul stomacului. Pentru o persoana cu o raceala usoara, toleranta merge pana la 30-60 de grame. O raceala severa produce o crestere si mai mare, in regiunea de 60 pana la 100 de grame sau mai mult.

Odihna – stai acasa

Lipsa somnului duce la scaderea capacitatii sistemului imunitar. Asa ca atunci cand sunteti racit acordati mai mult timp odihnei, luati-va o zi doua libere de la munca / scoala si chiar dormiti si in timpul zilei.
In plus daca te duci la munca sau la scoala in timp ce esti bolnav, vei raspandi germenii la cei din jurul tau.
Stai la caldura, corpul va incerca in mod normal sa cresca temperatura corpului pentru a impiedica inmultirea virusilor. O febra pana in 41 de grade celsius este benefica.

Ulei esential de oregano

Lichide calde

Bea multe lichide.
Suflarea nasului mult si transpiratia din cauza febrei va determina sa pierdeti lichide si duce la deshidratare.
Acest lucru poate agrava simptomele gripei si poate provoca mai multe simptome, cum ar fi durerile de cap si un gat uscat, iritat.
Incercati sa beti mai multe lichide decat cand nu sunteti bolnav.
Evitati cafea, ceai negru si alte substante ce au rol de diuretic si elimina apa mai repede, deja pierdeti lichide.
Beti lichide calde : ceai de tei, ceai de ghimbir, supe calde etc.

Ceai de ghimbir pentru raceala

Ceaiul de ghimbir este un remediu vechi pentru raceli folosit in practicile ayurvedice in india dar si in medicina traditionala chineza unde este apreciat ca un aliment puternic yang ce produce caldura in corp.

Cand vremea se raceste, o cana de ceai de ghimbir este perfecta pentru a te incalzii dar si pentru a reduce sau prevenii o raceala datorita substantelor antivirale continute.
Ghimbirul contribuie la cresterea temperaturii corpului din interior si incurajeaza transpiratia, un lucru benefic in cazul unei raceli.
De asemenea are proprietati calmante, antiinflamatorii si de reducere a durerii . Un studiu realizat de Universitatea din Georgia pe un numar de 74 de voluntari a aratat ca consumul zilnic de ghimbir a redus febra musculara cauzata de exercitii cu 25% si duce de asemenea la reducerea durerilor menstruale. Ajuta si la reducerea raului de miscare si a gretii.

10 Beneficii de sanatate ale radacinii de ghimbir

  1. Ajutor digestiv: rezolva problemele stomacului
  2. Terapia pentru ameteala: reduce raul de masina
  3. Puternic antiinflamator: reduce durerile articulare si amelioreaza artrita
  4. Amelioreaza migrenele si durerile menstruale
  5. Proprietati anti-tumorale omoara celulele canceroase
  6. Ideal in diabet: reduce nivelul de zahar din sange si mareste eliberarea de insulina
  7. Vindeca problemele de inima: scade colesterolul, regleaza tensiunea, imbunatatind fluxul sanguin si prevenind arterele blocate si cheagurile de sange
  8. Amelioreaza tulburarile respiratorii: este eficient in tratarea astmului
  9. Reduce tusea si raceala. Are efecte de incalzire a corpului si efectele benefice asupra cailor respiratorii sunt ideale in caz de raceli
  10. Antioxidant puternic: incetineste deteriorarea ADN

Cum se prepara ceaiul de ghimbir

Se adauga o cana de apa fierbine peste o lingura de ghimbir dat pe razatoare si se lasa la infuzat 3-5 minute.
Optional puteti adauga 1 lingura de suc de lamaie – care stimuleaza sistemul imunitar prin continutul de vitama c si/sau o lingura de miere in loc de zahar pentru gust, aceasta fiind si un puternic antibiotic care ajuta la calmarea durerilor de gat.
Daca adaugati miere, nu o puneti niciodata in ceaiul fiebinte intrucat ii pierde din proprietati, adaugati mierea cand temepratura ajunge in jur de 40 de grade, sau atunci cand puteti sorbii din el fara sa va ardeti,
Puteti sa il strecurati sau sa il consumati direct asa.

Alternativ puteti cumpara pliculete cu ghimbir :

Recomandari

– adjuvant in: stimularea digestiei si a poftei de mancare, colici intestinale, flatulenta, afectiuni ale aparatului respirator, senzatie de voma persistenta, tonifierea generala a organismului, eliminarea toxinelor.

Suc de ghimbir

Alternativ la ceai puteti folosi suc concentrat de ghimbir obtinut prin presare.
Exista si in comert dupa cum puteti vedea in imagine, dar este foarte usor de facut acasa.
Se cumpara o radacina de ghimbir se curata si se stroarce. Puteti adauga si lamaie pentru o mai buna conservare sau gust.
Tineti la frigider sucul obtinut si adaugati-l in apa dupa gust.

Este o alternativa foarte placuta in special atunci cand sunteti racit la apa simpla la temeperatura camerei, care pare rece si iritanta pentru un gat inflamat.
Puneti putin suc de ghimbir in apa si va va lua si durerea de gat.

Citeste si : JIAOGULAN ? CEAIUL NEMURIRII

Prevenirea este cel mai bun medicament

Reaceala obisnuita este cauzata de un numar mare de virusuri diferite, iar acestea evolueaza rapid in gazda umana. Acest lucru face ca gasirea unor tratamente eficiente si vaccinuri sa fie greu de realizat.
Raspundirea virusurilor se produce in principal prin intermediul picaturilor de aerosile (stranut sau tuse) sau prin atingerea unui obiect contaminat sau a unei persoane bolnave si apoi auto-inocularea prin atingerea nasului sau a ochilor de exemplu.
Singura cale de prevenire este limitarea transmiterii acesteia. Acesta inseamana spalarea frecventa a mainilor si evitarea contactului pe cat posibil cu cei bolnavi.

Avertisment: informatiile din acest articol au rol de informare si nu trebuie luate ca si sfaturi medicale. Consultati intotdeauna medicul!

Resurse :

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.