Ce este yoga ?
Cuvantul inseamna a uni si este un sistem complex de practici ce are ca si scop final autocontrolul mintii – eliminare a emotiilor negative si obtinerea unei stari interioare de fericire constanta, independenta de factori externi.
In cadrul acestui sistem primii pasi sunt in echilibrarea corpului – organe, muschi, nervi etc, fiindca creierul si mintea sunt dependente de acesta.
Exercitiile fizice cunoscute sub numele de yoga sunt exercitii de echilibrare – si au rolul de a elimina tensiunele fizice musculare si de a masa organele interne ce duce si la o echilibrarea a hormonilor. De asemenea ajuta in circulatia sangelui si a limfei. Acestea sunt mai mult o fundatie decat scopul – fiindca fara un corp sanatos si echilibrat intern nici nu putem vorbii de o minte sanatoasa si fericita, si sunt doar o pregatire, nicidecum ce reprezinta yoga – si anume autocontrolul mintii si apoi transcenderea starilor generate de minte.
Cuvantul asana – inseamna pozitia in care stai, poate insemna si fund, sau scaun – iar in contextul de meditatie asana este definita ca o pozitie in care poti sta relaxat perioade mai lungi de timp, fara a mentiona postura.
Dar totusi este important un lucru, fiindca lucra cu mintea iar creierul este conectat cu restul corpului prin nervi ce sunt grupati in coloana vertebrala, este necesar ca aceasta sa fie dreapta si verticala.
Acum pentru a mentine acesti parametrii poti incepe de exemplu cu cea mai simpla pozitie, stai pe un scaun cu colana dreapta fara sa te sprijini de spatar. Daca o vei incerca vei observa ca nu este o pozitie prea buna si vei obosi repede daca incerci sa stai perioade mai lungi.
Din considerente practice si din posturile fiziologice date de fizionomia corpului, la fel ca niste cercetatori moderni, au creat aceste pozitii.
Sunt doar 2-3 asane pentru meditatie, iar celelalte te pregatesc pentru acestea.
Nu incercati sa stati de exemplu in lotus, fiindca postura necesita flexibilitatea muschilor de bazin care permit rotirea piciorului din sold. Daca incercati sa o fortati veti rotii piciorul din articulatia genunchiului, care nu este atat de solida ca cea a soldului, si veti intinde / rupe tendoane.
Lungirea muschilor este un proces similar dar invers cu mersul la sala unde scurtezi si ingrosi muschii, aici ii subtiezi si ii lungesti. La fel ca si mersul la sala, necesita disciplina, o dieta cu un aport corespunzator de proteine si odihna. Este un proces lent, iar grabirea nu duce decat la accidentari si un proces si mai lent, deoarece orice vatamare a tendoanelor dureaza cam 3 luni pana se refac, fata de muschi care se vindeca repede in cateva zile.
Pranayama – exercitii de respiratie
Exercitiile de respiratie reprezinta urmatorul nivel dupa cele fizice. Respiratia este atat sub control constient cat si subconstient, si o modalitate de a influenta mintea.
Atunci cand suntem agitati si respiratia devine agitata, dar functioneaza si in sens invers, daca calmam respiratia se calmeaza si mintea.
Denumirea in sistemul yoga este – pranayama – care inseamna controlul pranei – energiei ce anima corpul – si nu controlul respiratiei. Cuvantul pentru respiratie este Śvāsa. Dar cum controlul acestei energii nu poate fi realizat in mod direct, ci prin manipularea respiratiei – adesea termenul de pranayama este tradus ca si controlul respiratiei.
Respiratia este intr-o relatie stransa cu starile emotionale. Cand suntem agitati respiratia devine agitata, iar cand suntem calmi respiratie este lenta.
Tipuri de respiratii:
– respiratie egala pe inspiratie si expiratie prin ambele nari, doar pe nas – se poate adauga o vizualizare a intentiei de jos in sus pe inspiratie, si invers pe expiratie, si sunetul ham pe inspiratie si saw pe expiratie.
– anulom vilom – inspiri pe o nara, expiri pe cealalta, inspiri pe aceasi nara pe care ai expirat apoi expiri pe cealalta si continui procesul.
– bastrika – inseamna foale – cele folosite de fierari in trecut pentru a sufla aer in foc – inpiri si expiri maxim si activ – atentie caci la inceput ti se poate face rau de la hiperventilare – se face incet si se creste in timp. La final iti poti tine respiratia pe plin un pic mai mult decat de obicei din cauza supra oxigenarii sangelui. Este tehnica predata de Wim Hof – IceMan .
Aici controlam activ si intens atata inspiratia cat si expiratia.
– kapalabhati – inseamna tradus cuvant cu cuvant: curatarea (bhati) craniului (kapala) – expiram puternic activ pe nas cu retractia abdomenului, iar pe inspiratie doar relaxam abdomenul si o lasam sa se produca natural. Duce la eliberarea nasului si sinusurilor.
Aici controlan activ si intens doar expiratia.
– inpiratie doar pe dreapta si expiratie doar pe stanga – 12-16 repetari
– vipassana sau ana pana (intra iesire a respiratiei) – doar observi respiratia fara a o controla – este tehnica folosita si recomanda de Buddha ce duce la calmarea si linistirea mintii.
Atentie! Nu practicati daca aveti probleme cu plamanii sau alte probleme de sanatate grave gen hipertensiune, fara recomandarea medicului – bastrika sau kapalabhati care sunt mai intense, si nu va tineti respiratia.
Scopul este cresterea oxigenarii si relaxarea corpului, nu ranirea sau afectarea acestuia in urma unui accident. Corpul fizic se schimba incet cu efort zilnic pe perioade lungi de timp saptamani, luni chiar ani. Daca va grabiti la inceput cel mai probabil va veti ranii, si va urma o perioada si mai lunga de recuperare.
Aveti mai jos demonstratia pentru fiecare:
Practica prezentei – constientizare
In asia practica de a medita inseamna a sedea cat mai nemiscat si in liniste fara a face nimic.
Cuvantul meditatie defineste starea finala si nu procesul prin care ajungi acolo – procesul poate fi numit tehnica de relaxare si concentrare. Poti doar sa fii in meditatie nu poti medita – poti practica in schimb tehnici de relaxare si concentrare care in timp vor conduce spre o stare de meditatie.
Scopul practicii, opus definitiei vestice de a te gandii la ceva, este de a golii mintea de toate gandurile, de a oprii dialogul mental si pur si simplu a mentine mintea intr-o stare de liniste si pace.
Aceasta stare are efecte vindicatoare asupra corpului si este similara cu somnul profund, fara vise.
Filozoful francez Blaise Pascal spunea ca „Toata nenorocirea omului vine din incapacitatea sa de a sta linistit intr-o camera singur si nu face nimic.”
Starea de relaxare sau agitare a mintii este in stransa legatura cu starea de incordare sau relaxare din corp si cu respiratia.
Fiindca este foarte greu sa ne relaxam mintea pornind de la minte, fara a avea pe cineva cu experienta care sa ne ghideze, o varianta accesibila oricui este de a pleca de la relaxarea corpului fizic.
Pe langa yoga care pleca de la corp si merge spre minte, exista si alte sisteme in india care ignora corpul si lucreaza direct cu mintea, dar acestea sunt mai complexe si nu pot functiona decat sub supravegherea cuiva care a ajuns acolo deja si nu vor fi potrivite decat pentru anumite persoane care sunt deja destul de echilibrate.
Pentru a nu adormii va trebui sa mentinem coloana in pozitie verticala.
Apoi incepem sa ne mutam atentia pe fiecare parte a corpului incepand de sus in jos sau invers dupa preferinta si a incerca sa ne relaxam fiecare parte a corpului.
Postura cea mai folosita este de a sta jos cu picioarele incrucisate sub corp exact cum am sta natural jos.
Se poate sta cu picioarele incrucisate pe o perna pe podea sau chiar si pe marginea unui scaun, dar fara a va sprijini de spatar si tinand picioarele incrucisate. Pe masura ce practicati exercitiile fizice veti capata mai multa flexibilitate.
Practica presupune adoptarea unei posturi stabile de sezut, cu coloana vertebrala tinuta verticala, gatul drept, umerii si pieptul relaxati.
Ochii nu trebuie sa fie nici inchisi complet nici deschisi, ci sa fie intredeschisi si nefocalizati.
Respiratia ar trebui sa fie uniforma, regulata si naturala, iar mintii sa i se permita sa se odihneasca in liniste deplina, lasand pur si simplu toate gandurile se estompeaza treptat si dispar.
Cele mai bune momente din zi pentru a practica technici ce duc spre o stare de meditatie
Este bine sa exersati cel putin de doua ori pe zi, iar cele mai bune momente sunt spre dimineata si seara.
In sanskrita aceste perioade sunt numite „Sandhya (Twilight/Amurg) Kāla (time/timp).
Cand trece noaptea in zi, iar ziua in noapte, apare in natura o stare de liniste. Corpul va avea o tendinta similara de a deveni calm in aceste momente. Putem sa profitam de aceasta stare naturala ca de un suport si sa practicam atunci.
Un alt moment bun pentru practica este si ora 3:30 atunci cand secretia de melatonina atinge maximul in corp. Acest lucru se intampla in ultimul sfert din noapte.
O alta zi benefica pentru meditatie este si ziua de luna plina cand are loc o crestere naturala a energiei.
Ceea ce vrem sa facem este sa simtim miscarile mai fine care se intampla in corp. Mintea noastra a devenit externalizata si am pierdut din vedere miscarile fine din interior. Daca putem incepe sa le simtim, putem incepe sa le controlam.
Al doilea lucru este sa va controlati nervii. Centrul nervos care controleaza organele respiratorii are un fel de efect de control asupra celorlalti nervi, iar respiratia ritmica este, prin urmare, necesara.
Respirati ritmic, armonios, si veti constatati ca intregul corp devine ritmic. Apoi veti invata ce este odihna. In comparatie cu aceasta, somnul nu este odihna. Odata ce aceasta odihna va veni, nervii cei mai obositi se vor calma, si veti descoperi ca nu v-ati odihnit niciodata cu adevarat.
Primul efect al acestei practici este perceput in schimbarea expresiei fetei; liniile aspre dispar; odata cu gandul calm vine si calmul peste fata. Apoi apare vocea frumoasa. Aceste semne vin dupa cateva luni de practica.
Va recomand cartea: God Talks with Arjuna The Bhagavad Gita – Paramahansa Yogananda
Srf – Kryia Yoga Lessons – Yogananda Paramahansa
Postura meditatie:
Daca aveti flexibilitate puteti sta in postura de lotus, dar majoritatea oamenilor moderni nu o mai au.
Yogananda recomanda sa folosim un scaun fara suporti pentru maini.
Picioare stau pe sol, abdomen retras, pieptul in afara, umerii inapoi, barbia paralele cu solul. Palmele cu fata in sus si sprijinite pe coapse la baza abdomenului – pentru a preveni aplecarea in fata.
Ideal ar fi sa folositi un scaun de birou ce permite reglarea pe inaltime – gasiti modele simple fara suporti pentru maini sau daca are nu le folositi, pentru a permite reglarea inaltimii astfel incat sa stati cu picioarele comfortabil pe sol si sa evitati aplecarea corpului in fata sau spate. Nu folositi spatarul.
Scopul este o postura cu coloana dreapta, fara efort si contractii / tensiune musculare.
Apoi vei folosii un timp de 20 secunde ( sau mai mic de ex 10 cat iti este comfortabil).
20 secunde inspiri, 20 sec tii respiratia, 20 sec expiri cu gura deschisa pe gura. Repeti de 6-12 ori.
Inspirii si incordezi tot corpul, strangi pumnii, apoi expiri pe gura cu 2 expiratii „huh, huh”. Repeti de 6 ori.
Apoi uita respiratia si lasa-o sa curga normal.
Inchide ochii sau poti sai tii intredeschisi, si concentreazati atentia catre al 3-lea ochi (zona Constiintei Cristice, zona dintre sprancene. Nu tensiona ochii, nu privii incrusisat etc. Necesita relaxare, concentrare si o liniste mentala ce vine cu practica in timp.